מקדונלד'ס תפסיק העסקת כ-800 נערים בסופ"ש
רגע לפני החופש הגדול: רשת המזון המהיר הודיעה ל-800 בני נוער יהודים כי תעסיק במקומם בני מיעוטים בשבתות לאור חוק האכיפה החדש. יו"ר מקדונלד'ס ישראל, עמרי פדן: נעתור לבג"ץ. התמ"ת: זעקת קוזאק נגזל. פדן: " מה שלא הצליח לעשות אלי ישי ב-17 שנה הצליח השר שמחון לעשות בשבעה ימים"
חברת מקדונלד'ס ישראל מתייחסת למהלכים של משרד התמ"ת להגברת האכיפה של העסקת בני נוער בשבת - לפיכך שלחה החברה הודעות מייל ל-773 בני הנוער שעובדים בסופי שבוע לפיהן תיפסק העסקתם - כך נודע ל-ynet.
- התמ"ת: מקדונלד'ס מעסיקה בני נוער בשבת
- מהיום: קנסות כבדים על הפרת חוקי עבודה 50% מהחילונים: לא לחייב אדם לעבוד בשבת
- איסור עבודה בשבת לא חל יותר בחנויות הקיבוצים
ברשת סבורים כי רבים מהם יעזבו את עבודתם לאור אי יכולתם לעבוד בתנאי העסקה של 150% לשעה. "משבת הבאה אין יותר עובדים מתחת לגיל 17 וחצי ברשת שלנו", מסרו ממקדונלד'ס. ברשת לא מתכוונים לסגור את הסניפים אלא להביא עובדים בני מיעוטים שהעסקתם בסופשי שבוע אינה מנוגדת לחוק במדינת ישראל. פדן: "מקדונלד'ס תיאבק בחוק. מה שלא הצליח לעשות אלי ישי ב-17 שנה הצליח השר שמחון לעשות בשבעה ימים".
המכתב ששלחה מקדונלד'ס לעובדים - לצפייה בגודל המלא
לצורך בדיקה האם ישנה עברה על החוק יכול משרד התמ"ת לשלוח פקחים לסניפי הרשת השונים, לבקש דוחות העסקה ולבדוק מי עבד ובאילו שעות.
עמרי פדן, יו"ר ובעלי מקדונלד'ס ישראל, אמר היום ל-ynet כי בכוונתו לגשת לבג"צ בנושא כיוון שחוק זה מפלה את בני הנוער שרוצים לעבוד בסופי השבוע ולהרוויח כסף רב יותר. לדבריו, נכון לעכשיו עם הגברת האכיפה, הרשת חשופה לתביעה בסך 35 אלף שקל על כל עובד בימי סוף השבוע.
פדן אף מסביר כי הרשת הציעה אלטרנטיבות לחוק הקיים היום - שאיש לא קידם. הרשת הציעה שנער יוכל לעבוד רק פעמיים בחודש בימי שבת ויהיה זכאי על פי חוק בשכר של 150%. בנוסף, אומר פדן, "הוא לא יעבוד ביום שישי, זאת בשביל להיות בארוחת יום השישי המשפחתית". לדבריו איש לא נענה להעלות חוק זה.
מתחשיבי הרשת עולה כי השכר אותו ירוויח בן נוער במשמרות אמצע שבוע זהה לשכר אותו ירוויח אם יעבוד שתי משמרות סוף שבוע ולפיכך בני הנוער הם הנפגעים העיקריים. מנתונים שהציגה הרשת עולה כי 4% מבני הנוער המועסקים בשבת בישראל עובדים ברשתות המזון המהיר - משמע 96% מהמעסיקים בסכנת קנסות.
התמ"ת: "מעסיקים מפרי חוק נזעקים"
עורך הדין מיכאל אטלן, היועת המשפטי של משרד התמ"ת אמר היום: "מרשים מאוד שמעסיקים מפרי חוק נזעקים לפטר עובדים היום כאשר בגלל הגברת האכיפה הם לא יכולים להמשיך להפר את החוקים".
"אותו כנ"ל תקף גם לגבי שכר המינימום", אומר עו"ד אטלן, "מה שיש פה זו זעקת הקוזאק הנגדל. העיקר הוא שהחוקים שנוגעים לכיס העובד יאפשרו לעובד השכיר להתפרנס בכבוד".
יש לציין כי לא מדובר בהיתקלות הראשונה בין משרד התמ"ת לבין פדן. לפני חודש ימים הוגש כתב אישום ובו 19 אישומים על ידי המחלקה המשפטית בתמ"ת נגד פדן.
החברה טענה בזמנו, כשם שהיא טוענת גם היום: "מדובר בחוק שחוקק בשנות החמישים, שמטרתו להגן על הנוער, שבאותן שנים בעיקר עבד. כיום, ועל-פי חוק חינוך חובה, רוב הנוער לומד והזמן הפנוי והמועדף העומד לרשותו לפרנס את עצמו ולעזור לפרנסת משפחתו הוא בסוף השבוע, בו השכר הינו 150%, דבר המאפשר לעבוד פחות שעות על מנת להגיע להכנסה לה הוא זקוק. בנוסף, החל מראשית שנות החמישים מותרת במדינת ישראל פתיחת מסעדות בשבת והעסקת עובדים (בוגרים). זהו למעשה "הסטטוס קוו" של שמירת השבת בישראל, לפיו מסעדות ובתי קולנוע פתוחים בשבת".
עוד מציינת החברה כי מאז חקיקתו, ובמשך 40 שנה, החוק לא נאכף. בנוסף, טוענים ברשת, על החוק הביעו דעה שני שרי עבודה: השר אולמרט שכינה את החוק "חוק מטומטם", ושר התמ"ת דאז, פואד בן אליעזר, שהביע את מורת רוחו מהחוק, כינה אותו "חוק אידיוטי", הורה לאפשר לבני 17.5 לעבוד בשבת, ומטעמים חברתיים הינחה את צוות משרדו לבחון את האפשרות להתיר עבודת נוער שתי שבתות בחודש, ולבחון אכיפה רק בימי שישי בערב וזאת על מנת לאפשר ארוחת ערב שישי משפחתית, ולא לאסור על העסקת נוער ביום שבת.
בנוסף על אלה, מהרשת נמסר כי אף היועץ המשפטי לממשלה הסתייג מהחוק וציין כי "..אנו שותפים לעמדה כי חוק עבודת הנוער מצריך בדיקה והתאמה לרוח התקופה".
הסתדרות הנוער העובד והלומד ביקשה להגיב לידיעה באומרה כי "החוק האוסר העסקת נוער בשבת הינו חוק סוציאלי בעל חשיבות רבה. חוק זה מאפשר לבני נוער הלומדים שישה ימים בשבוע ליהנות מיום מנוחה שבועי אמיתי. עוד ציינו בתנועה כי ביטול האיסור להעסקת נוער בשבת עשוי להוביל ללחץ של מעסיקים שיתעקשו ואף יכפו על בני הנוער לעבוד בשבת וכן יצור אפליה בין בני נוער דתיים לחילוניים. הזכאות לשכר בשבת של 150% אותה 'מבטיחה' מקדונלד'ס ממילא קיימת בחוק וכך נהוג לשלם לכל מי שמועסק בשבת".
35 אלף סיבות לדאגה
עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה, אמר היום: "בהתאם ללשון החוק החדש נקבע, כי יושת על מעסיק קנס בגובה 35,000 במידה והוא העסיק עובד יהודי שטרם מלאו לו 18 שנים ביום שבת. כך גם ככל שיתברר כי הוא העסיק נער יותר משמונה שעות ביום וארבעים שעות בשבוע. כמו כן, נקבע כי אם הועסק נער שחוק חינוך חובה עליו, בין השעות שמונה בערב לשמונה בבוקר, גם אז יאלץ המעביד להיפרד מ-35 אלף שקל".
על פי החוק החדש, ניתן יהיה להטיל עיצומים כספיים בסכומים שונים על מעסיקים שיפרו חוקי עבודה. באילו חוקים מדובר ומה גובה הקנס שצפוי למעסיק בגין הפרה של כל חוק?
בגין העבירות הבאות יוטל קנס של 5,000 שקל:
- אי רישום של יתרת ימי החופשה שצבר העובד
- אי רישום של שעות העבודה שצבר העובד, לרבות שעות נוספות
- העסק נער (עד גיל 18) ללא בדיקה רפואית
- העסקת מי שטרם מלאו לו 15 שנה בצילומים, תוך הפרה של התקנות המיוחדות שקבע שר התמ"ת
- אי פרסום של תקנון למניעת הטרדה מינית
- אי הצגת מודעה בדבר גובה שכר המינימום
- דרישת פרופיל צבאי מסוים כתנאי לקבלה לעבודה
- פרסום מודעה לחיפוש עובדים שלא מנוסחת בלשון זכר ונקבה גם יחד
- פרסום מודעה לחיפוש עובדים שבה דרישות התפקיד מהוות הפליה של בעלי מוגבלויות
- דרישת מידע גנטי כתנאי להעסקה
- מניעת הפסקות שירותים
- העסקת עובד/ת במשמרות לילה למשך יותר משבוע בתקופה של 3 שבועות
- העסקת עובדת מהחודש החמישי להריונה בשעות נוספות ובמנוחה שבועית בלי אישור רפואי
- העסקת עובדת בארבעת החודשים שלאחר החזרה מחופשת לידה בשעות נוספות או במנוחה שבועית בלי הסכמתה
בגין העבירות הבאות יוטל קנס של 20 אלף שקל:
- אי מתן ימי חופשה שנתית
- ניכוי שכר בגין ניצול ימי חופשה
- סירוב לפדות בתשלום ימי חופשה שלא נוצלו
- העסקה בשעות נוספות ובחופשה השבועית שלא בהתאם לתקנות מיוחדות שקבע שר התמ"ת
- אי תשלום מלא בגין שעות נוספות או עבודה בסוף השבוע
- העסקת בני נוער בשעות הלימודים
- ניכוי שעות היעדרות משכרם של בני נוער שלומדים לימודי ערב
- העסקת בני נוער מעבר לשעה 23:00, בעבודות ששר התמ"ת מתיר בהן העסקה עד לשעה זו
- אי מתן אישור בכתב על התחלה וסיום של יחסי עבודה
- אי מסירת תלוש שכר
- העסקה בחופשת לידה
- ניכוי סכומים מהשכר החודשי שלא על פי המותר בחוק
- ניכוי סכומים משכרם של עובדי קבלן כ"החזר" על התשלום שניתן לקבלן
בגין העבירות הבאות יוטל קנס של 35 אלף שקל:
- העסקת בני נוער (עד גיל 17 וחצי) שאינם בגיל העבודה או בעבודות פיזיות שפוגעות בבריאותם והתפתחותם
- העסקת בני נוער ליותר מ-8 שעות ביום ו-7 שעות ביום שלפני המנוחה השבועית
- העסקת בני נוער ביום המנוחה השבועי (שבת ליהודים, שישי, שבת או ראשון לאלו שאינם יהודים)
- העסקת בני נוער מעבר לשעה 22:00 בלי היתר מיוחד משר התמ"ת
- הלנת שכר
- אי תשלום שכר מינימום או שכר מינימלי על פי הסכם קיבוצי
- פיטורים או הקטנת היקף משרה של עובדת בהריון
- פיטורים בשל שירות מילואים
- אי עמידה בתשלומים מכוח צווי הרחבה לפנסיה
בהכנת הידיעה השתתף אביטל להב