אחרי הבחירות: 'היוונים קלטו, עכשיו הקטע הקשה'
באירופה נשמו לרווחה אחרי שמפלגת הימין-מרכז ביוון, שתומכת בתוכנית החילוץ, זכתה בבחירות. אולם לממשלה החדשה צפויים חיים קשים בבואה להתמודד עם ציבור זועם שקיצצו לו במשרות ומשכורות. "היוונים היו ילדים טובים ולא קלקלו את כלכלת העולם. עכשיו הם מצפים לרחמים"
אנטוניס סמאראס, ראש מפלגת הימין-מרכז ביוון, "דמוקרטיה חדשה", שתומכת בהישארות בגוש האירו, פתח היום (יום ב') בשיחות להרכבת קואליציה, יממה אחרי שזכה בבחירות הכלליות. "דמוקרטיה חדשה" מעוניינת להקים קואליציה עם מפלגת המרכז-שמאל הסוציאליסטית "פאסוק", ויחד איתה להוביל את יישום תוכנית החילוץ האירופית.
למרות ניצחונם של השמרנים, ממשלה בראשותם תצטרך להתמודד עם חברה מקוטבת ועם זעם ציבורי גדול ביותר על הקיצוצים במשרות ובמשכורות שפגעו בעיקר במעמד הביניים ו"דילגו" על האליטות הפוליטיות והעסקיות.
פרשנים פוליטים ביוון מעריכים כי הממשלה החדשה צפויה להיות חלשה מאוד.
אחד הפרשנים אמר כי מפלגת השמאל הקיצוני "סיריזה" - שמתנגדת כאמור לתוכנית החילוץ האירופית - תהיה אופוזיציה לוחמנית רבת עוצמה.
פרופ' אלפרד טוביאס, ראש המחלקה ליחסים בינלאומיים ומרצה לכלכלת אירופה באוניברסיטה העברית גילה אופטימיות לגבי הרכבת הקואליציה. "הסיכויים להרכבת קואליציה די גדולים. מבחינה פוליטית המצב השתפר מספיק כדי לאפשר ממשלה, אם לא מאוד חזקה, מספיק חזקה כדי לבצע את הרפורמות הנדרשות על ידי הקהילה האירופית וקרן המטבע הבינלאומי", אמר טוביאס ל-ynet.
"כנראה שהיוונים הבינו את העניין" אמר טוביאס, "אם בבחירות הקודמות הם התלוננו, הפעם הם ראו שהמצב יכול להיות יותר גרוע. מצד שני הם צריכים להבין שעכשיו בא הקטע הקשה, לספוג את הרפורמות שמשמען קיצוצים. אבל אני חושב שהם מבינים את זה היטב".
עם זאת, טוביאס צופה מהומות נוספות ביוון. "תהיינה התפרעויות נגד התוכנית. הדרך ארוכה וזה לא סוף פסוק. זה רק עניין של להרוויח זמן כדי שמצד אחד יוון תנשום ותוכל להתחיל לעשות מה שאמרו לה לעשות ושהיא לא עשתה ומצד שני לחזק את מערכת האירו על מנת שזה לא יקרה שוב. זה עוד לא גמור ועוד לא בטוח שהאירו ישרוד מכל העניין הזה אבל אין ספק שעכשיו הסיכויים גבוהים יותר מאשר אתמול".
הכתפיים של מרקל
גם דניאל שק, שגריר ישראל בצרפת לשעבר ומומחה לאירופה והאיחוד האירופי, אופטימי יותר לנוכח תוצאות הבחירות. "אם נשתמש במושגים של להיות או לחדול, אז הפסד של השמרנים או תוצאה אחרת בבחירות ביוון הייתה יכולה להביא להידרדרות מאוד מהירה בכל המבנה של האיחוד האירופי", אמר שק ל-ynet. לדבריו, "ממשלה של השמרנים איננה ערובה להצלחה אבל מה שבטוח זה שהיא נותנת עוד קצת מרווח נשימה להתגייסות של האיחוד האירופי - לא רק לחילוץ של יוון אלא גם לעיקרון של ערבות הדדית".
"ייתכן שיש להחיל את העיקרון של חילוץ יוון גם על מדינות אחרות, אבל אי אפשר להטיל את כל הבעיות של גוש האירו על גבה של יוון. זוהי שעת מבחן לעיקרון של הערבות ההדדית, שהוא אחד העקרונות שעומדים בבסיס ההסכמים של האיחוד האירופי". שק הדגיש כי זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שהאיחוד האירופי ועקרונותיו עומדים למבחן.
האיחוד נבחן גם ביחסו למדינות נוספות שזקוקות או עלולות להזדקק לחילוץ – ספרד, איטליה ופורטוגל. "דבר אחד בטוח: אם בספרד יהיה משבר שכזה, הוא יהיה הרבה יותר גרוע מהמשבר ביוון", אמר שק, שמתעניין בעיקר ביכולת ההישרדות של מבנה האיחוד האירופי על רקע המתחולל ביוון.
"המבנה של האיחוד מאוד מצליח והתהדק בשנים האחרונות, אך האם יש לו היכולות לעמוד בטלטלה הזו? ברגע שהרצון הפוליטי יגבר על השיקולים קצרי הטווח, אז יש לאירופה את היכולות והמשאבים להתגבר. אולם, צריך רצון פוליטי מאוד חזק. זה אמנם מאוד לא הוגן להטיל את הכול על כתפיה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אבל לדעתי זו השאלה המעניינת כעת".
טוביאס טוען שכעת היוונים מקווים לטוב ולחסדי רחמים מצד הקהילה האירופית.
"היוונים מצפים עכשיו שמכיוון שהיו ילדים טובים ולא קלקלו את כל כלכלת העולם, שהמרכז יראה כלפיהם קצת רחמים. אני גם חושב שבאמת הם יקבלו קצת רחמים.לדוגמה, מרקל אמורה לתת יותר זמן לביצוע רפורמות".
טוביאס סבור שסמאראס המנצח ישכיל לנצל את המצב ולבקש הקלות מהקהילה האירופית. "הוא ינסה לומר להם עכשיו 'אני בעד התכנית שלכם אבל תתחשבו בי כי יש 40 אחוז מהעם שיעשה לי חיים קשים, אז תעשו לי הנחות'. אינני יודע לומר אם מרקל תיתן את בלון החמצן הדרוש לסמארס אבל הנטייה שלי לומר שכן. כלומר 80 אחוז מהדרך צריך להיעשות על ידי היוונים ו-20 אחוז על ידי אירופה".