אובמה ופוטין נפגשו: "למען דמוקרטיה בסוריה"
לראשונה מאז הושבע פוטין לנשיא, נפגשו שני מנהיגי המעצמות. אובמה אמר לאחר הפגישה: ניתן לפתור "מתיחויות", על אף תחומים של חוסר הסכמה. פוטין: יש נקודות הסכמה רבות בנוגע לסוריה
על רקע המשבר בסוריה והמו"מ עם איראן, ובצל מתיחות בין ממשליהם, נפגשו הערב (יום ב') לראשונה נשיא ארה"ב ברק אובמה ועמיתו הרוסי ולדימיר פוטין, מאז נבחר האחרון לתפקידו. השניים נפגשו בשולי פסגת 20G במכסיקו. פוטין אמר לאחר הפגישה כי בינו לבין אובמה נמצאו "נקודות הסכמה רבות" בנוגע לסוריה. אובמה אמר כי שתי המדינות הסכימו שנחוץ הליך פוליטי בסוריה כדי "למנוע מלחמת אזרחים".
אובמה אמר לאחר הפגישה כי השיחה עם פוטין היתה "כנה, מלאת מחשבה ובדיאלוג מעמיק". הוא בטוח שניתן לפתור "מתיחויות" בין ארה"ב לרוסיה.
אובמה הוסיף כי שני המנהיגים מכירים בצורך להתבסס על תחומים שבהם הצליחו, "על אף שיש תחומים של חוסר הסכמה".
השניים פרסמו הצהרה משותפת לאחר הפגישה: "אנחנו מסכימים לפעול בשיתוף פעולה בינינו ועם צדדים נוספים כדי לפתור סכסוכים אזוריים. כדי לעצור את שפיכות הדמים בסוריה, אנחנו קוראים להפסקה מוחלטת של כל האלימות ומבטאים תמיכה מלאה במאמצי שליח האו"ם והליגה הערבית קופי אנאן, בהם התקדמות למעבר פוליטי למערכת דמוקרטית ופלורליסטית שיוכלו ליישם הסורים בעצמם. הדבר ייעשה במסגרת הריבונות של סוריה, עצמאותה, אחדותה ולכידותה הטריטוריאלית. אנחנו מאוחדים באמונה שהעם הסורי צריך ליהנות מההזדמנות לבחור את עתידו באופן עצמאי ודמוקרטי".
ההצהרה המשותפת עסקה גם באיראן, בצפון קוריאה ובתהליך השלום במזרח התיכון. לגבי איראן קובעות שתי המדינות כי "המטרה המשותפת שלנו נותרה פתרון כולל בדרכי שלום, על פי עקרונות צעד אחד צעד והדדיות. אנחנו להידברות מועילה עם איראן באמצעות שש המעצמות". אובמה אמר כי בכל הקשור לאיראן, "הדגשנו את הגישה המשותפת שלנו. הסכמנו שעדין יש זמן ומרחב לדיפלומטיה".
אין בשורה, אין מלחמה קרה
מדובר בניסוח כלל מדי וחסר בשורה, מעבר לבשורה שארה"ב ורוסיה אינן חוזרות לעידן של מלחמה קרה וממשיכות את מדיניות אתחול היחסים ביניהן, הכוללים המשך הפירוק הגרעיני ההדדי וצירוף רוסיה לארגון הסחר הבינלאומי.
מערכת היחסים בין פוטין ואובמה בעייתית. הם מעולם לא הצליחו לכונן יחסים אישיים טובים, כפי שעשה אובמה עם הנשיא הקודם וראש הממשלה הנוכחי דמיטרי מדבדב, שהיה בעצם מספר שתיים של פוטין.
פוטין לא הופיע כלל לפסגת ה-G8 שנערכה בחודש שעבר בקמפ דייויד, בתירוץ שעליו לטפל בענייני פנים. לפסגה במכסיקו הוא הגיע כשידיו מלאות במשבר הסורי – רוסיה נתונה לביקורת בינלאומית קשה על הגנתה על המשטר הברוטלי של אסד ומוסקבה חוששת שהיא עלולה להפסיד גם את המאחז הסורי שלה.
הקרמלין מנסה להגן על האינטרסים שלו בסוריה ובעיקר בבסיס טרטוס שבו יש נוכחות צבאית רוסית ימית. על פי דיווח ממוסקבה, הרוסים משגרים עוד שתי ספינות מלחמה ונחתים לסוריה, לדבריהם כדי להגן על כוחות רוסיים במדינה. הרוסים הבהירו שזהו מהלך שנועד לשמור על אזרחים רוסים ולפנותם אם הם יקלעו ללחימה. הבסיס הסורי בטרטוס הוא הבסיס הימי היחידי של רוסיה מחוץ למדינה.
מזכירת המדינה הילרי קלינטון ביקרה בשבוע שעבר בפומבי את רוסיה על שיגור מסוקי תקיפה לסוריה.
הרוסים הכו בחזרה וטענו שמדובר בחלפים ושלעומת זאת, ארה"ב מחמשת את המורדים נגד אסד.
רוסיה בלמה עד כה את כל הניסיונות של ארה"ב, בריטניה וצרפת, להעביר החלטה אופרטיבית נגד דמשק במועצת הביטחון של האו"ם. הנימוק הרוסי היה שמדינות אלו הונו את רוסיה בהחלטה דומה שנתקבלה נגד לוב ואשר שימשה מתן אישור למערב לתקוף בלוב. רוסיה מסרבת לאפשר פעילות צבאית חיצונית בסוריה.
אבל הלחץ הבינלאומי גובר ואתו החשש של רוסיה שהיא עלולה למצוא את עצמה בצד המפסיד ולכן, החלו הרוסים והאמריקנים לדבר על דרך פוליטית להגיע להסכמה בין המשטר לבין האופוזיציה. מוסקבה אף אמרה לאחרונה שייתכן שדרך פוליטית זו לא תכלול את הנשיא אסד.