שתף קטע נבחר

קללת היורו - הקשר בין כדורגל למשבר כלכלי

בשנת 2004 זכתה יוון ביורו, וזמן קצר לאחר מכן נכנסה למשבר כלכלי ממנו לא יצאה עד היום. בשנת 2008 זכתה ספרד ביורו, וזמן קצר לאחר מכן נכנסה גם היא למשבר כלכלי. האם יש קשר בין הדברים ומה יכול להרוויח מכך מי שרוצה לסחור בשוק ההון?

בימים אלה נערכת אליפות אירופה בכדורגל ה-14 - יורו 2012. מיליונים ברחבי העולם מרותקים למסכים. אנו הסוחרים בשוק ההון, כרגיל, מחפשים דרכים להרוויח מאירועים שעשויה להיות להם השפעה על כלכלות העולם.

 

 

במסגרת ניסיונות לזהות דפוסים הקשורים לתחרות היורו, התגלה דפוס מעניין: מדינות שזכו באליפות היורו נכנסו זמן קצר לאחר מכן למשבר כלכלי. כך קרה ליוון, שלקחה את האליפות בשנת 2004, וזמן קצר לאחר מכן נכנסה למשבר כלכלי ממנו לא יצאה עד היום, וכך קרה לספרד בשנת 2008, כאשר זכתה באליפות היורו ונכנסה גם היא למשבר כלכלי.

 

לנוכח נתונים אלה, אי אפשר שלא לתהות מי תזכה ביורו 2012, ומה יעלה בגורלה הכלכלי? האם מדובר בדפוס או במקריות? האם אפשר איכשהו להרוויח מהזיהוי של דפוס זה?

 

נבחרת יוון. עוד יש לה לאן לרדת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נבחרת יוון. עוד יש לה לאן לרדת(צילום: AFP)

 

מי תזכה ביורו איננו יודעים. אילו היינו יודעים, היינו מהמרים ישירות על הקבוצה ולא היינו נזקקים לניתוח ההשפעה של הזכייה על שוק ההון. אך כיוון שזה לא המצב, במידה ואכן מדובר בדפוס, האסטרטגיה צריכה להיות: (1) להמתין לתוצאות היורו, (2) להיכנס לפוזיציית שורט על תעודות סל של אותה מדינה, כלומר להרוויח כשערכו של סחורה בשוק ההון דווקא נמצא בירידה. לשיפור האסטרטגיה, ניתן לגבות את השורט על המניות החשופות לאותה מדינה בלונג על תעודות סל של מדינות אחרות.

 

לדוגמא: נניח, שהמדינה תהיה איטליה. נבצע שורט על תעודות סל של איטליה. כך, במידה וצדקנו ואיטליה באמת תיכנס למשבר כלכלי, ערך תעודת הסל ירד ואנו נרוויח מפוזיציית השורט. אולם במקרה זה, אנחנו חשופים לא רק לשוק האיטלקי, אלא גם לשוק העולמי. שוק זה עשוי לעלות, וכך נפסיד אפילו אם צדקנו בהערכותינו. לכן מומלץ לגבות את השורט על תעודת הסל, בלונג על תעודות סל מקבילות, של מדינות אחרות. השורט מנטרל את הלונג ואנו חשופים רק לשוק שרצינו - השוק האיטלקי. אסטרטגיה זו נקראת ריסק ארביטראז' (Risk Arbitrage), והיא האסטרטגיה המומלצת כאשר אנו סבורים שמדינה כלשהי הולכת להיכנס למשבר כלכלי.

 

משבר כלכלי כל 8 שנים בממוצע 

כעת נבחן את המקרה, ונראה האם אכן מדובר בדפוס או במקריות. את הסבירות שיקרה צירוף מקרים כזה ניתן לחשב בקלות. מדינה נכנסת למשבר כלכלי כל 8 שנים בממוצע, כלומר הסיכוי שתיכנס למשבר כלכלי בשנה מסוימת הוא 12.5%. הסיכוי ששתי מדינות מסוימות (זוכות היורו) יכנסו למשבר כלכלי הוא אם כן 1.56% (12.5%*12.5%). זהו ללא ספק סיכוי קטן, המעיד על כך שככל הנראה לא מדובר בצירוף מקרים. האם זיהינו כאן את "קללת היורו"? ואולי מזל שישראל לא עלתה ליורו ובכך מנענו מעצמינו משבר כלכלי?

 

מעודדים את הנבחרת הספרדית. זכתה ונכנסה למשבר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מעודדים את הנבחרת הספרדית. זכתה ונכנסה למשבר(צילום: EPA)

 

אם ננתח יותר לעומק, נשים לב שיורו 2008 התרחש בעת משבר כלכלי עולמי, בו כל מדינות אירופה היו במשבר, ולכן לא ניתן להכניס מקרה זה למשוואה. אנחנו נשארים עם סיכוי של 12.5%, שהוא גדול מכדי לייחס משמעות לדברים. בצירוף עם העובדה שלא ניתן להצביע על כל קשר סיבתי בין הדברים, המסקנה היא שככל הנראה כן מדובר בצירוף מקרים, וכי אין קשר בין הזכייה ביורו לבין המשבר הכלכלי שפקד את המדינה לאחר מכן.

 

האם זה אומר שהסוחר לא יכול ללמוד מכך דבר? להיפך. מניתוח זה אנו מגיעים לתובנה חשובה עבור סוחרים מכל סוג: לא כל מה שנראה במבט ראשון כדפוס הוא אכן בעל משמעות במסחר, ויש לבחון את הדברים לעומק לפני ההסתמכות על מה שנראה כמו דפוסים. אז עם מה אנו נשארים? עם הזדמנות להסביר את אסטרטגיית הריסק ארביטראז', גם אם גילינו שבסופו של דבר היא לא מתאימה במקרה זה.

 

אנו נמשיך לחפש אירועים בעולם שיכולה להיות להם השפעה על שוק ההון, ובינתיים, נמשיך ליהנות מכדורגל.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מבעלי בית הספר למסחר בשוק ההון - סימפל טריידכל מה שנרשם הוא על דעתו האישית בלבד ואינו המלצה או ייעוץ לרכישת ניירות ערך. כל מי שמבצע פעולה כזו או אחרת עושה זאת על עצמו ואחריותו האישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנטוניו די נטאלה, נבחרת איטליה. להשקיע או לא? זאת השאלה
צילום: רויטרס
מומלצים