שתף קטע נבחר
 

יו"ר הבורסה: "צדק חברתי ושלום יחזירו המשקיעים"

סם ברונפלד: "מרוב רפורמות, אולי לא יהיה שוק הון בעוד כמה שנים". "השוק עשה קפיצת מדרגה מאוד משמעותית בשנים האחרונות. ניתוח מאוד מפורט של מה שקרה ב-25 השנים האחרונות מראה שהרבה מאוד מנועי צמיחה קידמו את השוק קדימה. אבל מצד שני אף מנוע צמיחה חדש לא נכנס במהלך השנים האחרנות. לא קרה כאן שום דבר שקידם את השוק"

נושא המרכזי של כנס פורום שוק החוב שנערך היום (ג') בבורסה בתל אביב של חברת מידרוג הוא "איך להחזיר את המשקיעים לבורסה בתל אביב". סם ברונפלד, יו"ר הבורסה לניירות ערך בתל אביב נשא את הרצאת הפתיחה של הכנס וניסה בעיקר לתת פתרונות למצב הנוכחי בבורסה. בשורה התחתונה אומר ברונפלד שיש הרבה מאוד דברים שניתן לעשות כדי להוציא את המשק הישראלי מהמצב בו הוא נמצא.

 

"אני אנסה להיות כלכלן שייתן לכם תשובה ברורה וחד משמעית מה צריך לעשות כדי להחזיר את המשקיעים לבורסה בתל אביב", אמר ברונפלד בתחילת הדברים, "צריך לגרום לצמיחה של המשק הישראלי בשיעור של למעלה מ-5% בשנה. ברור לי שזו משימה לא פשוטה ואם יש בעיות בחו"ל, אז אנחנו מושפעים. עלינו להסב את הייצוא הישראלי גם לשוקי אסיה ואירופה", הסביר יו"ר הבורסה לניירות ערך בתל אביב.

 

להוריד ריבית

"יש להוריד את הריבית במשק כדי לעודד השקעות. יהיה כאן מהלך משולב של משרד האוצר ובנק ישראל. כל זאת כדי לשמור על התקציב המאוזן. צריך לשכנע את העולם ואת עצמנו שיש חזון לאזור הזה. קראתי בעיתונים שיש בעיה בסוריה ומצרים, אבל זה לא צריך לייאש אותנו. אנחנו לא צריכים לסדר את המשטרים שלידינו. עלינו לשכנע את העולם שאנחנו לא יושבים על חבית אבק שריפה חברתית. כלכלה משגשגת, צדק חברתי ושלום יחזירו את המשקיעים לבורסה בתל אביב".

 

"מרוב תחכום פיננסי של כולנו יש לנו נטייה לשכוח דברים מאוד בסיסיים. המציאות הכלכלית היא בעייתית תהיה לנו בורסה במשבר או בשפל. אם זה לא היה ככה היינו אומרים שהבורסה היא קזינו", מסביר ברונפלד.

 

"בארבעת הרבעונים האחרונים יש לנו שפל קלאסי של בורסה. ברביע השני של 2011 החלו שערי המניות לרדת, אחריהם המחזורים ואחריהם ההנפקות. זה התחיל מחברות חדשות והמשיך בחברות ותיקות. לכל זה מצטרף גידול במספר החברות שנדחקות מהבורסה. השפל הזה לא יוצא דופן. המחזורים בשפל הנוכחי הם ב-50% יותר נמוכים מהמחזורים לפני שהמשק נכנס לשפל. השפל של 2002-2001 בתקופת האינתיפאדה".

 

"אנחנו רואים שהבורסה היא זו שניבאה ראשונה שהולך לקרות משהו בצמיחה. הבורסה הגיבה ראשונה לפני שהנתונים הכלכליים שאנחנו רואים עכשיו התפרסמו. אני שומע כל הזמן שיש אכזבה, המשקיעים הישראלים הבינו שהמשק הישראלי נכנס למיתון", הסביר ברונפלד.

 

"מה שמעניין בשפל הנוכחי מבחינה כלכלית. בפעם הראשונה יש במשק הישראלי בעיה כלכלית שלא אנחנו גרמנו לה בעצמנו. הזרים סיבכו את העולם ואנחנו חטפנו את הסטירה", הוסיף.

 

"אני לא מודאג"

בניגוד לתחזיות השחורות של כלכלנים שקוראות לקריסת גוש היורו והשפעות מרחיקות לכת על הכלכלה, ברונפלד לא נשמע מודאג מהכלכלה. "אני לא מודאג ממה שהולך להתרחש בבורסה בחצי השנה הקרובה. אני דווקא דואג לגבי מה שעומד לקרות בחמש השנים הבאות. השוק עשה קפיצת מדרגה מאוד משמעותית בשנים האחרונות. ניתוח מאוד מפורט של מה שקרה ב-25 השנים האחרונות מראה שהרבה מאוד מנועי צמיחה קידמו את השוק קדימה. אבל מצד שני אף מנוע צמיחה חדש לא נכנס במהלך השנים האחרנות. לא קרה כאן שום דבר שקידם את השוק", אמר.

 

ברונפלד מסביר את הסיבה העיקרית שלו לדאגה ודווקא מפנה אצבע מאשימה כלפי ממשלת ישראל. "יש הרבה מקום לדאגה לגבי העתיד, בגלל הרפורמות של הממשלה. משהו לא ברור בכל התהליך הזה".

 

"כל שינוי שעושים צריך לבחון איך הוא ישפיע גם על קרנות הנאמנות, מה השינוי עושה לשוק ההון. אם לא יהיה לנו בעוד כמה שנים שוק ההון, אז בטוח שהמשקיעים יהיו מוגנים, אבל אנחנו נהיה בצרה מאוד גדולה. אני לא מתכוון לטבע ולכיל שלא צריכות את שוק ההון הישראלי. חוץ מחמש או עשר חברות אחרות, אף חברה לא תוכל להתפתח אם לא יהיה שוק הון. אף משקיע ישראלי לא יוכל לקבל את המוצרים שהוא צריך אם לא יהיה שוק הון. אנחנו צריכים לשאול בכל רפורמה – מה היא תעשה לשוק ההון ולסיכויי ההתפתחות שלו בעתיד", מוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים