הדברה ירוקה של חולדות: כבר קניתם חתול?
במקום הרעלה - שמסכנת גם אותנו, קיימות שיטות ירוקות להרחקת חולדות מהבית. אלה נעות מהקפדה על ניקיון ואימוץ חתולים - למלכודות או צלילים אקטרוניים צורמים. זה גם בטוח יותר, וגם מספק יחס טוב יותר למכרסם הקטן. מדריך
החולדות זכו למוניטין מפוקפק כמזיק הרסני, ולא בכדי: הן מכרסמות את כל העומד בדרכן למזון וכך גורמות נזק לקירות, דלתות, חוטי חשמל ועוד. הן מושכות אחריהן שלל מזיקים מסוכנים כמו פשפשים, קרציות ואפילו נחשים, אך חמור מכל אלו, הן יכולות להעביר לבני האדם שלל מחלות מסוכנות, שרשימה חלקית שלהן כוללת כלבת, עכברת, טיפוס ואפילו דבר – המגפה השחורה, אותה המחלה שהכחידה כמעט שליש מאוכלוסיית אירופה של ימי הביניים.
עוד על הדברה ירוקה - בכלכלה ירוקה
- מלכודת ירוקה: במקום לרסס תותים, זורעים חיטה בלי כימיקלים: הדברה ירוקה בעיר
- עובדות זרות: צפו בצרעות מחסלות מזיקים בשדות
כל אלו, יחד עם העובדה שמדובר במזיק שמתרבה במהירות וניתן למצוא בכל סוג של ישוב אנושי (כפרים כמו ערים) מביאים למסקנה שכאשר נתקלים בחולדות בבית, מומלץ למצוא דרך להיפטר מהן במהירות האפשרית. השאלה שצריך לשאול היא איזו דרך – באמצעות רעל או שיטות ירוקות?
פיתיון התרעלה? "סכנת נפשות"
הרעלה היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר להדברת חולדות, ואין ספק שמדובר גם בשיטה יעילה. אולם האם מדובר בשיטה האידיאלית? המדביר גיא בגלייטר, לא סבור כך. "רעל זה דבר מסוכן ועדיף להשתמש בו כמה שפחות", אומר בגלייטר, "לצערי הרב קרו מקרים בעבר ויקרו מקרים בעתיד שבהם ילדים או בעלי חיים סקרנים יפגעו מהרעל, ומדובר בסכנת נפשות."
אך מעבר לסיכון, מסתבר שקיימת לרעל תופעת לוואי שיכולה להוות מטרד עבור תושבי הבית לא פחות מהחולדות שניסו להדביר. למרות שבעינינו הן נתפסות כמזיקים - חולדות הן אחת החיות היותר חכמות בטבע. אם חולדה אחת תראה את חברתה מתה שעות ספורות לאחר שאכלה פיתיון מורעל, היא תבין שהפיתיון רע לה ותימנע מאכילתו.
כדי להערים עליהן, הרעלת חולדות מתבצעת בעזרת חומר מיוחד שממית מספר ימים לאחר אכילת הפיתיון המורעל. תכונת ההשהיה של רעל החולדות יוצרת מצב שבו לא ברור מתי והיכן החולדה תמות - על כל המשתמע מכך.
"המצב שנוצר במקרים רבים הוא שהחולדה פשוט נופלת היכן שהיא נמצאת באותו הרגע ויוצרת ריח איום ונורא", הוא מספר. "לא פעם הגופה גם מושכת זבובים, מה שהופך את החוויה לבלתי נסבלת אפילו עוד יותר. במקרה הטוב היא תיפול בכוך או סדק. במקרה הרע זה יהיה בתוך המזגן או תעלת אוורור, כך שכל הבית יתמלא בריח נוראי"
גלייבטר מוסיף, כי רעל זו שיטה טובה בעיקר להדברת חולדות שנמצאות בביוב או במפעלים גדולים. "בשאר המקרים עדיף להשתמש בשיטות ירוקות", הוא אומר. "הן בטוחות יותר למדביר, נקיות יותר ואפילו החולדה זוכה ליחס יותר טוב."
הדברה ירוקה - מונעים מראש
הדרך הירוקה הטובה ביותר להתמודד עם חולדות היא להקטין את הסיכוי שיכנסו לבית מלכתחילה. כדי לעשות זאת, בראש ובראשונה יש לשמור על בית נקי – הקפידו שלא יהיו פירורי מזון על הרצפה, רוקנו את הזבל בתכיפות ואל תשאירו מזון עומד באוויר הפתוח לאורך זמן, בעיקר לחם, קטניות ונקניקים).
בנוסף, יש לתקן סדקים ופתחים שדרכם יכולות החולדות להיכנס לבית. חולדות יכולות להשתחל דרך פתחים זעירים, כך שאפילו אם אתם מוצאים פתח בגודל של 2-3 סנטימטרים - תקנו אותו בעצמכם או בעזרת שיפוצניק.
שיטה יעילה נוספת למניעת כניסת חולדות היא הבאת חתול לבית. החולדות יזהו את הנוכחות של אחד האויבים המרים ביותר שלהן בבית ויעדיפו למצוא מקום אחר לחיות בו.
אם נכנסו חולדות לבית, האופן הטוב ביותר להתמודד איתן הוא לקרוא למדביר מקצועי. לרשות המדביר עומדות שתי שיטות ירוקות עיקריות לפתור את בעיית החולדות:
מלכודות: סוג הדברה ירוק ובריא יותר מרעל. ניתן למצוא שני סוגים עיקריים של מלכודות לחולדות - הראשון הוא מלכודות שנועדו להרוג את המזיק באמצעות מוט או שיני מתכת שננעלות על גופו, זרם חשמלי ועוד.
השני הוא מלכודות שנועדו לתפוס את החולדות ולא להרוג אותן, מתוך כוונה לשחרר אותן לאחר התפיסה. מלכודות כלוב מאפשרות תפיסה יעילה שכזו. מלכודות דבק אף הן ממותגות כמלכודות לתפיסה (משטח שעליו דבק שמונע מהחולדה לזוז) - הן מעוררות מחלוקת רבה עקב הסבל הרב שהן גורמות לחולדה.
הדברה אלקטרונית: שיטת הדברת חולדות מתקדמת, שצוברת פופולאריות רבה בשנים האחרונות. הדברה אלקטרונית מתבצעת באמצעות מכשיר מיוחד שמחולל רעשים שצורמים לשמיעה החדה של החולדות, אך לא מפריעים לבני האדם. הרעשים הללו מטרידים את מנוחת החולדות וגורמים להן לעזוב ולחפש לעצמן מקום מגורים אחר. גם הדברה אלקטרונית נחשבת כהדברה ירוקה שאיננה מסכנת בני אדם ובעלי חיים.
בחירת מדביר נכון
מדביר מקצועי יבחן את מצב החולדות בבית ויבחר בשיטה, או השיטות, המתאימות ביותר לפתרון הבעיה. הנטייה בקרב מדבירים כיום היא להעדיף שיטות הדברה ירוקה, ואם אפשר כאלו שאינן פוגעות פיזית בחולדות, אולם לעיתים אין מנוס משימוש מהריגה או שימוש ברעל.
מדביר מיומן יוכל לבחור בשיטה הטובה ביותר להדברה מהירה ויעילה, שתוציא את החולדות מהבית ותמנע מהן לשוב לאורך זמן רב. חשוב רק לוודא שלמדביר שבחרתם יש המלצות, ואישור לעסוק בהדברה מטעם המשרד להגנת הסביבה.
אתר 'המקצוענים' לבעלי מקצוע מספק מספר טיפים להתנהלות מול המדביר:
- ברוב המקרים, מחיר מחיר הדברת חולדות צפוי
לעלות כ- 500-350 שקל.
- לפני תחילת העבודה וודאו מהן דרכי התשלום שמקבל המדביר - מזומן, העברה בנקאית ועוד.
- החולדות שבות לדירה פעם אחר פעם? יתכן שהן מתגוררות בביוב או הצנרת של הדירה, ויש צורך לבצע הדברה המתמקדת באזורים אלו.
- אם בכל זאת בחרתם בפתרון הרעל, שאלו את המדביר מהו סוג הרעל המדויק בו הוא משתמש. במקרה חירום, עדכנו את הרופא המטפל במידע זה. חשוב גם להרחיק ילדים וחיות המחמד מהאזור שבו פיזר המדביר רעל.
הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים