אקנה: ממה זה נגרם - ואיך לטפל ביעילות
הם תוקפים את הפנים של כמעט כל המתבגרים ולעיתים לא מרפים גם כשגיל העשרה נשאר הרבה מאחור. הכל על החצ'קונים: כמה פעמים ביום צריך לשטוף את הפנים אם בכלל, האם מותר להתאפר והאם התרופות רואקוטן וקוראטן בטוחות לשימוש למרות החששות? מומחיות מסבירות ומרגיעות
דווקא בגיל בו הביטחון העצמי שברירי גם ככה, מגיעים החצ'קונים, או בשמם המדויק יותר, אקנה , מכסים את הפנים ולפעמים גם את הגב, והורסים כל חלקה טובה של דימוי עצמי. מה שנתפס כתופעה טבעית של הגוף בזמן גיל ההתבגרות יכול לעבור ביתר קלות ובלי צלקות, עם התאמת טיפול תרופתי מתאים.
חשוב מאוד לא לפוצץ אותם. למרות הפיתוי, הפעולה הזו רק מפעילה לחץ על הפצע שעלול לדחוף את הזיהום עמוק יותר פנימה, להגדיל אותו ולגרום לכך שהפצע יחלים הרבה יותר לאט ואף ישאיר צלקת.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט
כתבות נוספות לשמירה על העור מאקנה:
- מחקר: מהו התבלין שמסיר אקנה יותר מכל משחה?
- מחקר ענק: יובש ודלקות עיניים למשתמשי תרופה לאקנה
- הוויטמינים שמנקים את העור: איך מעלימים אקנה?
"אקנה היא שילוב של כמה גורמים", מסבירה ד"ר חגית מץ, סגנית מנהלת מחלקת עור בבית החולים איכילוב, "השינויים ההורמונאליים בגילאים האלו מובילים לשגשוג של בלוטות החלב, ויחד איתן לשגשוג של חיידק שיושב באותם מקומות ונהנה מהחלב. מדובר בנטייה גנטית, מבחינת עוצמת התגובה לשינויים. יש מי שיסבול יותר בשל כך, כשבנים לעיתים סובלים מהצורות הקשות יותר, ויש מי שפחות".
אז זו לא בעיה של היגיינה?
"לא, חשוב לשמור על היגיינה כדי שלא תהיה סתימה של הבלוטות, אבל אפשר להיות נקי מאוד ועדיין לסבול. מעבר לכך, חשוב לא לשטוף את הפנים יותר מדי פעמים כי זה דווקא מייבש את הפנים. וכשמשתמשים באיפור חשוב שהוא לא יכיל שומן".
מה גורם לאקנה להמשיך או לצוץ בגיל מבוגר?
"לפעמים אצל מבוגרים יש פריחה שדומה לאקנה שנגרמת מסיבות אחרות, אנשים שעובדים עם דלקים ושמנים נוטים לסבול ממנה. גם אצל נשים אחרי גיל 40 זה קורה לפעמים, בעיקר בגלל שימוש באיפור ושינוי הורמונאלי. טיפול מתאים באקנה בגיל ההתבגרות יכולה לסייע לסיים עם התופעה בגיל צעיר, בעוד שהימנעות ממנו עלולה לגרום לה ללוות את מי שסובל ממנה ליותר זמן".
מה לגבי מזון שגורם לאקנה?
"הטענות לגבי מזונות שמנים ומטוגנים הם אינדיבידואליים מאוד ולא נכונים לכל אחד. אם מישהו שם לב שהאקנה מחמירה אחרי שהוא אוכל צ'יפס, למשל, אז שיימנע, אבל זה ממש לא חד משמעי. יש מחקרים כיום שקושרים אכילת מוצרי חלב באקנה, אבל גם זה לא גורף ומשתנה מאדם לאדם".
מתי המצב מחייב טיפול?
"אקנה לרוב אינה מסוכנת, וחשוב להתאים את הטיפול לדרגת החומרה. אם יש יותר נגעים עם דלקת צריך טיפול רחב ולא רק טיפול מקומי. אם יש בעיקר נקודות שחורות טיפול מקומי אמור להספיק. יש גם אקנה 'עמוקה' שמחייבת טיפול קשה ומערכתי יותר, לפעמים הורמונאלי ולפעמים בעזרת נגזרות של ויטמין A סינתטי בכדורים כמו קוראטן ורואקוטן שמשפיעים בעיקר על הצורות הקשות שנוטות להשאיר צלקות".
התרופות יכולות לעזור - במעקב רופא
קוראטן ורואקוטן – זה לא מסוכן?"סוג התרופות האלו שינו את פני אפשרויות הטיפול לטובה, הן מאפשרות להתמודד עם הצורות הקשות של אקנה. הן היחידות שנותנות מענה לכל המרכיבים של פעילות האקנה – הן משפיעות על בלוטות החלב הפעילות וגורמות להתכווצות שלהן, כתוצאה מכך שהבלוטה מפסיקה לפעול נוצר דיכוי של החיידקים שניזונים מהחלב. בנוסף, הן גורמות לקילוף עדין של הפנים שהופך את העור לחלק יותר ופותח נקבוביות שהיו סגורות.
"חשוב לוודא לפני שנותנים אותן שזה סוג הטיפול המתאים למטופל. הן מתאימות לאקנה קשה שלא מגיבה לטיפולים מקומיים, ודורשות בדיקות דם מקדימות בנושא תפקודי כבד ושומנים - כי הן עלולות להעלות את השומנים בדם למי שיש נטייה לכך במשפחה.
"אסור להיות איתן בהריון, לכן גם מוודאים שהמטופלת לא בהריון ונותנים אותן בשילוב טיפול מונע. חשוב לוודא שאין בעיה הורמונאלית לפני תחילת טיפול, כי במקרה כזה צריך לטפל בבעיה ההורמונאלית עצמה, אחרת האקנה יחזור. למשל אם אין מחזור סדיר, או שיש שיעור יתר, אלו עשויים להיות סימנים לכך שדורשים בדיקה".
לאלו תופעות לוואי גורמות התרופות?
"עלולים להיגרם כאבי שרירים בפעילות פיזית מוגברת. זה נדיר – אבל אם יש כאבי ראש חזקים חשוב להפסיק את התרופה ולוודא שאין עליית לחץ תוך גולגלתי. התרופה מגבירה את הרגישות לשמש ולכן יש להימנע מחשיפה כשלוקחים אותה, לעיתים פשוט נותנים אותה בחורף ולא בקיץ.
"לגבי יובש, היא גורמת ליובש שמתבטא בעיקר בריריות – השפתיים, רירית האף והעיניים. בתקופה הזו לכן, לרוב לא מרכיבים עדשות מגע. יש גם הטוענים שהיא גורמת לשינויים במצב הרוח. חשוב להיות במעקב של רופא כשלוקחים אותה, ולדווח לו על תופעות לוואי בעת הצורך".
בנוסף לטיפול במרשם רופא, למקרים קלים יחסית ולטיפול משלים ניתן להשתמש בסבונים למניעת זיהום ובקרמים להוספת לחות. שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מצטרפת להסבריה של ד"ר מץ בנוגע להקפדה על היגיינה בלי להפריז, "אין צורך לשטוף את הפנים יותר מפעמיים ביום. יש נטייה לחשוב שככל ששוטפים יותר האפקטיביות גדולה, אבל זה רק מייבש".
כדי לנקות ולטפל במקרים קלים היא ממליצה לבחור בסבון שמתאים ונעים לכם ביותר, ולאחר שהעור יבש עם תום הניקוי למרוח קרם מתאים. "הסבונים פועלים באופן דומה, עם חומרים אנטי בקטריאליים לחיטוי הפנים. הקרמים מכילים לרוב תמציות צמחים שמרגיעות את העור ומסייעות לריפוי הפצעונים ושיקום העור הפגום לאחר שהפצע התרפא.
"יש גם כדורים צמחיים לטיפול משלים לעור בריא שנמכרים ללא מרשם, אך מדובר בטיפול לאורך זמן שאמור לקחת כחצי שנה עד שנה עד שרואים תוצאות. קיים גם קרם למריחה של אזורים נרחבים יותר למי שסובל גם באזור הגב, וכן קרמי לחות נטולי שומן שונים כולל כאלו שמשולבים בקרם הגנה מהשמש, בעיקר למשתמשים ברואקוטן וקוראטן".
רשימת מוצרים מומלצים:
סבונים אנטי בקטריאליים:
- סבון ד"ר עור – מחיר: 62.99 שקלים
- סבון לניקוי עמוק של לייף פרופשונל – מחיר: 35.15 שקלים
- סבון אקניל ווש – מחיר: 57.99 שקלים
- סבון Face It – מחיר: 47.00 שקלים
סבון צטאפיל לעור רגיש ויבש, כטיפול משלים לתרופות - מחיר: 67.70 שקלים
- סבון ניקוי רימונים של קארט קוסמטיקס - מחיר: 130 שקלים
- אקספולושן - מי פנים של קארט קוסמטיקס - מחיר: 150 שקלים
- מסכת ניקוי ולחות של סבוקלם Young Calm - מחיר: 65.59 שקלים
- מוס ניקוי לקטופיל young - מחיר: 48.99 שקלים
- סבון עץ התה של שביט - מחיר: 49.99 שקלים
ג'לים, קרמים טיפוליים ותרופות ללא מרשם:
- מקלון כיסוי נקודתי של ד"ר עור – מחיר: 54.99 שקלים
- טין קרם של לייף פרופשונל, עם תמציות צמחים ומינרלים – מחיר: 40.20 שקלים
- ג'ל שקוף של Face It – מחיר: 43.70 שקלים
- קרם לשטחים נרחבים Face It – Intensive Care Lotion – מחיר: 109.99 שקלים
- ג'ל של סבוקלם Young Calm– מחיר: 54.99 שקלים
- תרחיף של סבוקלם Young Calm – מחיר: 59.99 שקלים
- כמוסות לעור בריא של סבוקלם Young Calm – מחיר: 190.59 שקלים
- כדורי דרמה ביו סקין של סופהרב – מחיר: 118.99 שקלים
- ג'ל לטיפול של לקטופיל young במארז עם מוס – מחיר: 69.99 שקלים
- שמן עץ התה למריחה נקודתית על פצעים של פרימוורה – מחיר: 34.99 שקלים
- שמן עץ התה למריחה נקודתית על פצעים של שביט – מחיר: 59.99 שקלים
- מייבש פצעים Dryer של קארט קוסמטיקס - מחיר: 90 שקלים
- קלין אפ, לחות לטיפול של קארט קוסמטיקס - מחיר: 150שקלים
- לאבליין גרין, תרחיף ייבוש פצעים של חלאבין - מחיר: 50 שקלים
- ג'ל בנזק תרופתי בדרגות שונות למריחה נקודתית - מחיר: 65.27 שקלים לכל הסוגים
- קרם פנים - קמדיס. מרגיע עור אדמומי ומגורה ומווסת את שומניות העור. מחיר: 79.9 שקלים
- ג'ל לניקוי פנים - קמדיס. מסיר את עודפי השומן המופרשים על ידי העור. מחיר: 64.9 שקלים