הדלת של הבוס פתוחה כדי שישמעו את הצעקות
לפעמים הוא יקרא לכם אל משרדו, ולפעמים אפילו ידלג על השלב הזה - הבוס פשוט עומד מול כולם ומשפיל אתכם בשאגות על טעויות שעשיתם, ולעתים גם על כאלו שלא עשיתם. מה הסיבות שצועקים עליכם, איך מתמודדים? האם כדאי לעזוב בגלל זה והאם יגיעו לכם פיצויים במקרה כזה? כל התשובות
איך הייתם מגיבים למנהל שבשעת כעסו פורק כל עול וצועק עליכם מול כל הקולגות שלכם? כשאנחנו שומעים את סיפורו של חבר שסופג יחס מתעמר במקום עבודתו, אנחנו כבר לא מסוגלים לקבל זאת באופן מוחלט.
- לחפש עבודה בלי להתפטר - כך תעשו זאת נכון מתי כדאי להתחיל לחפש עבודה אחרת?
- מי כאן המבוגר האחראי? התנערות מאחריות
לפטר מבלי להעליב? לא משימה בלתי אפשרית
פעמים לא מעטות אנחנו מוצאים את עצמנו מואשמים, בצדק או שלא בצדק, על ידי המנהלים שלנו בגלל תקלות שונות ומשונות. אז נכון ש"מי שלא עושה לא טועה", אבל לא אחת אנחנו ננזפים. לעתים זה קורה בחדר סגור, לעתים בפרהסיה ולעתים בחדר שהאיטום ממנו והלאה. דבר אחד בטוח - הסיטואציה לא נוחה, בלשון המעטה.
אם בעבר מקובל היה לשמוע בתגובה מחברים ש"זה מה יש" ו"אם הוא הבוס אז הוא תמיד צודק, ולכן מותר לו לנהוג איך שהוא רוצה", הרי שהיום לא מעט אנשים יגידו לכם: "הבוס צועק עליכם? זה ברברי", או "אז למה אתם לא מחפשים עבודה אחרת?".
מסקר שבוצע באתר Alljobs בתחילת השבוע נשאלו הגולשים האם היו עובדים תחת בוס שצועק.
"הוא צעק עלי שאני אשלם 5 שקלים לשטיפה"
ד', 38, מספר על כמה חוויות שעבר: "כשהייתי בן 22, ילד אחרי צבא שלא בדיוק מבין מהחיים שלו, הצלחתי למצוא עבודה בחברת מחשבים גדולה ומכובדת. הבוס היה לא ממש סימפטי אלי ורוב הזמן היה בא אלי בטענות. חלקן היו מוצדקות וחייתי עם זה בשלום".
"מה שהפריע לי", הוא מוסיף, "שלאט לאט הפכתי לעבד הפרטי שלו. ברמה שהייתי עוזר לו בעבודות פרטיות בזמן העבודה, קונה לו דברים - והכול על חשבון המעסיק. השיא היה לקחת לו את הרכב לשטיפה. פעם אחת הוא צעק עלי ליד כל העובדים, איך אני מעז לבקש ממנו חמישה שקלים לטיפ לשוטפים ושאני אשלם לבד".
"האם התפטרתי?", אומר ד', "ממש לא. אבל למדתי לקח לחיים - אסור לשתוק, כי כמה שנים אחרי זה היה לי בוס שהיה מתקשר אלי כל הזמן בצעקות. היה לי ברור שכשהטלפון במשרד מצלצל והשם שלו מופיע על הצג, אני אנזף בלי שום סיבה. זה היה באוויר שאני אעזוב ובסוף אכן נטשתי את המקום - קמתי וצעקתי עליו מול כולם והיה בזה סגירת מעגל".
"את הפיצויים, אגב, קיבלתי במלואם וגם מכתב המלצה, אז אולי הוא פשוט איש צועק שכזה - אבל לי זה לא התאים".
ש, 30, עבדה חמש שנים באותו המקום עד שהגיעה בוסית חדשה שכנראה ניסתה "לעשות שרירים" על גב כולם ובכך לזכות בהכרה מהם. "היא הייתה משפילה את כל העובדים", מספרת ש, "אני לא יכולתי יותר. הייתי בוכה כל הזמן וכל החברים שלי לעבודה היו מנחמים אותי אבל גם עצובים בעצמם כי כמה דקות לפני זה צעקו עליהם".
"אחרי חודש נשברתי", היא מספרת. "לא יכולתי יותר ולא היתה סיבה להישאר שם. הנקמה המתוקה הייתה שביום שעזבתי - נודע לנו שהיא פוטרה".
מתי עוזבים ומתי נשארים?
תומר פורת, סמנכ"ל לקוחות פרטיים ומומחה קריירה ב-Alljobs, מנסה לעשות קצת סדר בדברים: "ההחלטה אם להישאר במקום עבודה שאינו נעים לנו, אינה פשוטה. עם זאת, צריך לצאת מנקודת הנחה שאנחנו מחליטים להישאר במקום עבודה כיוון שיש בו יתרון כלשהו עבורנו והמנהל שלנו אינו הפרמטר היחידי לכך".
"במידה שמדובר במצב שבו מקום העבודה מועיל לנו מבחינת למידה ומבחינת קידום בתחום העיסוק שלנו, שווה לשקול לחיוב את המצב ולנסות לשאת את יחסי האנוש הרעועים הללו", מוסיף פורת.
אך מה לגבי מצבים בהם העובד אינו מפיק תועלת ממקום העבודה? פורת סבור כי "כדאי לשקול חיפוש אחר עבודה אחרת, שכן, לא נעים לעבוד באווירה לא נעימה".
דבר שני שכדאי להתייחס אליו, הוא אופי הצעקות. למרות שבכל פנייה הכוללת הרמת קול יש משהו אישי, לרוב מדובר באופי המנהל ותו לא. כדאי לנסות ולהבין מתוך המצב - האם המנהל שצועק עושה זאת בהקשר של הערה מקצועית, או שמדובר בצעקות שמזמן חצו את גבולות העבודה?
"אם מדובר בצורת ניהול ששומרת על קווים מקצועיים, זהו מצב שקל יותר להתמודד איתו, מאשר מצב שבו מנהל צועק ויורד לפסים אישיים. מציאות כזו מאירה באור שלילי גם את המנהל וגם את מקום העבודה שלכם", מוסיף פורת.
איך מתמודדים עם בוס שצועק?
פורת מספק כמה טיפים להתמודדות עם בוס שלא מצליח לרסן את כעסו: "בעידן בו אנו חיים, אנו מבלים במקום העבודה כמחצית משעות היום, והיות שזה כך, אנו אמורים לשאוף ליהנות במקום העבודה, או לפחות לא לסבול שם".
ואכן, יש אנשים שמוכנים לספוג יחס מעט עוין במקום עבודתם משום שהביטחון שיש להם חשוב להם יותר מקבלת יחס מכובד. "יחד עם זאת", אומר פורת, "הייתי מציע לכל מי שחווה יחס לא מכבד מהמנהל שלו לפתור את המצב בכמה שלבים":
1. לערוך בירור למצב - "צריך שניים לטנגו": לפני הכול, כדאי לבדוק האם זו באמת המציאות או שהתקשורת העכורה נובעת גם מהתנהגות העובד עצמו (בתקשורת בין שני אנשים יש כידוע, שניים, ולעתים האחריות לתקשורת הלקויה תלויה בשני הצדדים).
2. להגיע למסקנות - "זה לא אני, זה הוא...": אם באמת מגיעים למסקנה שהאשמה במצב העגום לא נחה על כתפינו בלבד, או לחילופין, מגיעים להבנה שכנראה אנחנו לא מתאימים לעבוד ביחד עם אותו אדם, אפשר לחפש עבודה אחרת, במקביל לעבודה הנוכחית.
3. לקבל החלטה ולפעול - "הגיעו מים עד נפש": חשוב מאוד לקבל את ההחלטה בזמן ולא להמתין עד למצב שבו כבר קשה לשאת עוד שעה אחת במקום העבודה, הרי אז מערכת היחסים כל כך עכורה שגם הפרידה תתקיים בתחושה הדדית של כעס ומירמור מיותרים".
למה זכאי מי שעזב בגלל הבוס?
נאמר שלא מצאתם שפה משותפת עם הבוס והחלטתם לעזוב את מקום העבודה. האם תהיו זכאים לכספי פיצויים או שמא דינכם כדין מי שהתפטר?
על פי משרד התמ"ת, "חוק פיצויי פיטורים נותן מענה חלקי לנושא שאדם לא יכול להישאר במקום עבודה אם הנסיבות, כמו התבטאויות חמורות של המעביד כלפיו, לא מאפשרות לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו וכי אז התגובה שלו היא רק להתפטר אך לקבל בכל זאת פיצויי פיטורים".
"הדברים צריכים להיבחן בראיות של כל מקרה לגופו", מסבירים במשרד. "כמובן שהעובד גם מחויב להעמיד את המעביד על הנסיבות הבלתי ראויות בעניו, שיגרמו להתפטרותו, אם ימשיכו. הדברים צריכים להיבדק בראיות לפי נסיבות כל מקרה לגופו".
"להלן הסעיף הרלבנטי בחוק פיצויי פיטורים: 11. התפטרות אחרת שדינה כפיטורים. א) התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים".
ספרו לנו מה אתם חווים - בתגובות או בעמוד הפייסבוק שלנו