ירוק זה מסוכן: זינוק חד ברציחות פעילי סביבה
כנראה שפעולות בנושאים סביבתיים יכולות להרגיז הרבה אנשים - מספר מקרי הרצח של פעילי סביבה עמד על 101 אשתקד, לאחר עלייה דרמטית במהלך 3 השנים האחרונות. רוב הרציחות התרחשו במדינות מתפתחות ועניות, שם "הפעילים מוצאים את עצמם יותר ויותר בקו האש"
פעולות בנושאי סביבה ברחבי העולם הופכות להיות יותר ויותר מסוכנות - מדו"ח שהוצג בוועידת פסגת כדור הארץ שנערכת בימים אלה בריו, עולה כי מספר מקרי הרצח של פעילים סביבתיים מטפס בהדרגה: בשנת 2010 עמד מספר מקרי הרצח על 96, ובשנת 2011 עלה ל-106.
עוד בכלכלה ירוקה :
- האתגר: איך מאכילים כל כך הרבה פיות בעולם?
- ראשי ערים מהעולם מתחרים: למי יש ירוק יותר
- פסגת כדוה"א: ארדן יגיע לריו, וגם אחמדינג'אד
מהדו"ח, שהוכן על ידי ארגון Global Witness הבריטי, עולה כי יותר מ-700 איש נהרגו במהלך העשור האחרון, "בעקבות ההגנה על זכויות אדם הקשורות לסביבה, במיוחד על קרקע ויערות". על פי הנתונים, הפעילים נהרגו במהלך הפגנות או חקירות בתחומי כרייה, חקלאות, סכרים, פיתוח עירוני ופגיעה בבעלי חיים בטבע.
החוקרים מציינים שהמספרים רשמו עלייה דרמטית במהלך 3 השנים האחרונות. הם לא פוסלים כי הסיבה לכך עלולה להיות עלייה בכמות הדיווחים, אך סבורים שמדובר בתוצאה של התגברות המאבקים על המשאבים הטבעיים המדלדלים, במיוחד באמריקה הלטינית ובאסיה.
ואכן, למרות שמקרי הרצח על רקע סביבתי התרחשו ב-34 מדינות, מפותחות ומתפתחות גם יחד - מהנתונים עולה כי יותר מ-75% מהרציחות שהתרחשו בעשור האחרון בוצעו בדרום אמריקה, ושכ-50 מקרי רצח נרשמו בפיליפינים. מדובר בשני אזורים שמאופיינים בקהילות של ילידים הנאבקות באנשי תעשייה על שימור הסביבה הטבעית שלהן.
"פעילות סביבתית הפכה לאקטיביזם מסוכן"
הדו"ח קובע כי יותר ויותר פעילים במדינות מתפתחות, נכנסים למאבקים מול ממשלות ומקורביהן, או חברות מקומיות ובינלאומיות שפועלות בתקנים סביבתיים נמוכים. "זה פרדוקס ידוע", נכתב, "רבות מהמדינות העניות ביותר הן המקור למשאבים שמניעים את הכלכלה העולמית. בימינו, על רקע הגברת המרוץ להבטחת הגישה למשאבים, העניים והפעילים מוצאים את עצמם יותר ויותר בקו האש".
כך למשל, צ'אט וואטי, פעיל סביבתי בקמבודיה, נורה על ידי שוטרים צבאיים בחודש אפריל במהלך סיור ביערות. ההספדים עליו כינו אותו "אחד הפעילים האחרונים בקמבודיה שהיה אמיץ מספיק להיחלם בכריתת היערות הבלתי חוקית. דוגמה נוספת היא ניסיו גומז, ראש שבט ברזילאי שנאבק בנשוא סביבתי מול חוואים באזור, שרוצחים רעולי פנים ירו בו למוות בנובמבר האחרון.
בתאילנד, בה נהרגו לפחות 20 פעילים סביבתיים במהלך העשור האחרון, שבעה רוצחים שכירים קיבלו סכום של 10,000 דולר על מנת להרוג את תונגנאק סאווקצ'ינדה - פעיל ותיק הנאבק שנים רבות נגד זיהום של מפעלים המשתמשים בפחם במחוז שלו, ליד בנגקוק. הסברה היא שגורמים בעלי כוח רב והשפעה הורו על הרצח, אך אף אחד מהם עדיין לא נעצר.
פוקפונג לוואנסירי, ראש מחלקת אסיה בארגון Front Line Defenders היושב באירלנד, ציין כי בשנים האחרונות נרשמה עלייה במקרי הרצח של פעילי סביבה באסיה, אך עד לאחרונה היא לא זוהתה. "לפעילים פוליטיים בנושא זכויות אדם יש קשרים בינלאומיים, אבל הפעילים הסביבתיים הם לרוב מורים, ראשי קהילות ואנשי הכפר, כך שאין להם פרופיל גבוה בעולם", אמר.
ביל קובריק, פרופסור לתקשורת מאוניברסיטת רדפורד מוירג'ניה, ציין כי "במשך שנים, משטרים לא-סבלניים כמו רוסיה, סין ודיקטטורות צבאיות, לא נקטו בצעדים נגד פעילים סביבתיים, כל עוד היא לא עברה לפסים פוליטיים. הוא הוסיף כי "כיום פעילות סביבתית הפכה לאקטיביזם מסוג מסוכן. זו מגמה חדשה יחסית".