מש' הבריאות חושף: איפה הורים מחסנים הכי פחות?
מחלות כמו חצבת ושעלת מתפשטות שוב בישראל בשל הורים שאינם מחסנים את ילדיהם. נתונים חדשים מראים כי באזורים מסוימים שיעור המתחסנים נמוך יותר, כמו בשכונות חרדיות בירושלים וביישובים רבים בצפון
חצבת, חזרת ושעלת זכורות לנו כמחלות הילדים של פעם. אלא שבשנים האחרונות חזרו המחלות הללו ואף גרמו לכמה מקרי מוות. מסמך חדש של משרד הבריאות מתריע על תופעה מעוררת דאגה המתפשטת באחרונה: ישנם אזורים מסוימים שבהם הורים רבים לא מחסנים את ילדיהם.
סנקציות על סרבני חיסונים :
- רופאים יוזמים חוק: הילד לא חוסן? אין כניסה לגן
מדובר במחלות שבשנים האחרונות חלו בהן מדי שנה מאות, בעיקר ילדים, ורבים נזקקו לאשפוז. בשבועות האחרונים מתפשטת שוב החצבת. עד כה ידוע על יותר מ-100 חולים, מרביתם בצפון. הדרך היחידה להימנע מהתחלואה היא להתחסן. 92% עד 94% מהאוכלוסייה מתחסנים ומחסנים את ילדיהם.
אלא שנתונים חדשים של משרד הבריאות מצביעים על כך שבשנים האחרונות נוצרו מעין מובלעות - אזורים מסוימים שבהם שיעור המתחסנים נמוך יותר. הסיבה: חלק מההורים מסרבים לחסן את ילדיהם מסיבות אידיאולוגיות, בעיקר מתוך אמונה שהחיסון עלול להזיק לבריאותם.
שלוש אוכלוסיות נוספות שממעטות יחסית להתחסן הם חרדים, בדואים וכן עובדים זרים. במשרד הבריאות מסבירים שסרבני החיסונים עלולים לא רק לחלות בעצמם אלא גם להדביק את הסובבים אותם.
מהנתונים החדשים עולה כי שיעורי ההתחסנות נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח נמוכים בעיקר בשכונות החרדיות של ירושלים ובהן סנהדריה, הר-נוף, גאולה, מאה שערים, בית ישראל, סורוצקין, עזרת-תורה, רוממה, רמת אשכול ומקור-ברוך. שיעור נמוך נרשם גם באזור החרדי בבית שמש וביישוב החרדי ביתר עילית.
בתל אביב מתחסנים פחות באזור התחנה המרכזית, שמאכלסת עובדים זרים רבים (20% מהתושבים שם לא מתחסנים) וכן במרכז תל אביב (17% לא מתחסנים). בבני ברק לא מתחסנים 18%.
מדובר באחוזים גבוהים מאוד, שכן נתוני ארגון הבריאות העולמי מצביעים על כך שבמדינות המערב עומד שיעור המתחסנים על כ-96%.
שיעור החיסונים הנמוך ביותר באזור חיפה נרשם בבנימינה, בפרדס חנה ובקריית טבעון. בצפון הארץ: יודפת, כליל, בית קשת, יסוד המעלה, הרדוף ואלוני אבא. בדרום: חורה, טראבין ואלאטרש. רוב קהילת הכושים העבריים בדימונה מסרבת להתחסן גם היא.
נוכח התרחבות התופעה מגביר משרד הבריאות את מאמצי ההסברה באשר לחשיבות החיסונים. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו זימן בימים האחרונים 17 ראשי ערים ורשויות מקומיות שבהן שיעור המתחסנים נמוך באופן חריג בהשוואה לשאר אזורי הארץ, כדי לנסות למצוא נוסחה להעלאת מספר המתחסנים.
בתחילת 2013 צפוי להיכנס לתוקפו חוק שנוי במחלוקת שלפיו יקוצצו קצבאות הילדים של הורים המסרבים לחסן
את ילדיהם נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח.