שתף קטע נבחר

הללויה! חוגגים 70 ליורם ארבל

כבר 50 שנה שיורם ארבל מלווה אותנו - בחדשות, בתוכניות הספורט ובשעשועונים. לכבוד יום הולדתו, ערוץ הטלוויזיה של ynet, משפחתו וחברים בתעשייה מצדיעים לאיש שלימד אותנו ש"ככה לא בונים חומה" ומזמינים אתכם להיזכר ברגעיו הגדולים

ככה כן בונים קריירה: יורם ארבל, משדרני הספורט ואנשי הטלוויזיה החשובים בישראל, האיש שהמציא מטבעות לשון נצחיים ואפילו הוציא להיט בנעוריו שמושמע עד היום - חוגג השבת יום הולדת 70. אז איך הכל התחיל?

 

ארבל (במקור ארבייטר) נולד ב- 23 ביוני 1942. בגיל 18 התגייס ללהקת הנח"ל ושירת לצד יהורם גאון, גברי בנאי, ישראל פוליאקוב ז"ל, עליזה רוזן וחנן גולדבלט. הוא לקח חלק במופעי הלהקה שבאותן שנים התהדרה בלהיטים כמו "דינה ברזילי" ו-"רוח סתיו".

 

יורם ארבל בנעוריו. מלווה אותנו כבר 50 שנה (צילום: הטלוויזיה החינוכית 23tv.co.il) (צילום: הטלוויזיה החינוכית 23tv.co.il)
יורם ארבל בנעוריו. מלווה אותנו כבר 50 שנה(צילום: הטלוויזיה החינוכית 23tv.co.il)

 

כשהשתחרר מהלהקה, הצטרף ארבל ל"קול ישראל", שם שימש כקריין חדשות וכמגיש תוכניות שונות. מושיק טימור, שהדריך אותו בצעדיו הראשונים ברדיו, מספר ל-ynet כיצד בחנו את יכולת התפקוד שלו כשדרן באופן בלתי שגרתי: "הוא היה אחרי הצבא. עשיתי לו חפיפה וביום השידורים הראשון שלו מתחנו אותו. אמרנו לו שעליו לשדר התנצלות על ידיעה ששודרה בטעות. הוא שיקשק אבל התנצל. מבחינתנו זה היה

הרגע שבו הוא עבר את המבחן. הוא קריין מעולה ואני מאחל לו עוד שנים רבות של עשייה והנאה, שישמור על הכושר, ייעשה הכל ביושר והכל יהיה בסדר".

 

מאז, ובמשך עשרות שנים, מצא עצמו ארבל בצמתים תקשורתיים מרכזיים. הראשון שבהם התרחש ב-5 ביוני 1967, כשהגיש את מהדורת החדשות שהודיעה על פריצת מלחמת ששת הימים. בשעה 8:10 פתח ארבל את המיקרופון ואמר: "האזינו להודעת דובר צה"ל. מאז שעות הבוקר המוקדמות של היום, מתחוללים קרבות עזים בין כוחות אוויר ושריון מצריים וסורים שנעו לעבר ישראל, לבין כוחות שנעו לבלום אותם". 28 שנים לאחר מכן הוא יודיע הודעה דרמטית הרבה יותר, אבל אליה עוד נגיע בהמשך.

 

לאחר אותה מלחמה, לקראת סוף שנות השישים, עזב ארבל את הארץ לניו יורק כדי ללמוד טלוויזיה. אבל כשחזר בתחילת שנות השבעים, החליט דווקא להקליט מספר שירים. ההצלחה של "אני אצבע את השלכת בירוק", הנמשכת עד היום, הובילה אותו להחלטה להוציא את האלבום היחיד שלו - "טוב שאת כאן".

 

צבע לנו את השלכת בירוק. הקליפ המקורי בכיכובו של ארבל

 

במקביל, הצטרף ארבל למחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית כשדרן ומגיש תכניות שונות. "אני הבאתי אותו לטלוויזיה" מספר דן שילון. "לא הכרתי אותו מקרוב, אבל שמעתי אותו ברדיו וראיתי שמדובר באדם אינטלגנטי שאוהב ספורט ובעל קול נפלא. פניתי אליו ומכאן הכל ידוע. הוא הצדיק כל שניה שהוא שידר. "אני מאחל ליורם להמשיך בדרך שהוא הולך. אני אוהב אותו ואוהב להקשיב לו. שידע רק בריאות ושרק יהיה לו טוב".

 

ארבל הפך תוך זמן קצר לשדר הספורט המוביל בישראל ובמשך למעלה מעשור שידר משחקי כדורגל, כדורסל וכמובן את "מבט ספורט", מהדורת חדשות הספורט העברית הראשונה. אורלי יניב, ששידרה לצידו, נזכרת: "התחלתי לעבוד עם יורם ב-1979, אחרי שאלכס גלעדי הביא אותי לערוץ הראשון. מאז ועד היום אני מברכת על כך שזכיתי להכיר אותו. יש אנשים עם הרבה אגו בתחום הזה והוא במעמדו יכול היה להתייחס אלי איך שרצה, אבל בחר לתת יחס נהדר. בזכותו, התקופה הזו הייתה הרבה יותר יפה".

 

הפנים של שידורי הספורט (צילום: ערוץ 1) (צילום: ערוץ 1)
הפנים של שידורי הספורט(צילום: ערוץ 1)

 

"אמנם אנחנו כבר לא עובדים ביחד אבל לשמחתי אנחנו שומרים על קשר עד היום" מוסיפה יניב ומאחלת: "אני רוצה לברך אותו ולומר לו שאני שמחה שהוא איתנו. הוא יבין. אני מאחלת לו מכל הלב עוד שנים רבות של חיים טובים, שידורים מוצלחים והמון אהבה מכל מי שמקיף אותו".

 

ההצלחה של ארבל כמגיש טלוויזיה, הובילה אותו להגשת משדרים נוספים בערוץ הראשון - אחד מהם היה הנחיית קדם אירוויזיון 1987 לצד ירדנה ארזי. "אני זוכרת את העבודה עם יורם כחוויה מאוד נעימה" נזכרת ארזי בערגה. "בראש ובראשונה כאיש טלוויזיה מנוסה שהיה פרטנר נפלא לשידור חי, והצליח לייצר אוירה נעימה ולא מתוחה. אני זוכרת היטב את חוש ההומור שלו ואת הכתפיים הרחבות מבחינה מקצועית ולא רק בגלל הכריות בז'קט".

 

שלחו את "הבטלנים" לאירוויזיון. ארבל וארזי (צילום: ערוץ 1) (צילום: ערוץ 1)
שלחו את "הבטלנים" לאירוויזיון. ארבל וארזי(צילום: ערוץ 1)

 

"לימים נפגשנו שוב, בשנים בהן הנחתי את תוכנית הבוקר של ערוץ 2, והוא לא השתנה. מזל טוב יורם, מאחלת לך שתזכה לשדר לפחות עד שישראל תגיע לגמר המונדיאל" מברכת ארזי.

 

בנוסף ללשונו החדה (שלעתים גם סיבכה אותו) והעברית הרהוטה, ארבל גם יצר מטבעות לשון שנכנסו לעגה העברית כמו "הללויה" וכמובן "ככה לא בונים חומה" - משפט אותו אמר במהלך שידור משחק הכדורגל בין נבחרות ישראל ואוסטרליה במסגרת מוקדמות מונדיאל 1990. מיד לאחר אותו המונידאל פרש ארבל מהערוץ הראשון ועבר להקים את ערוץ הספורט.

 

לא יוצא מהז'ארגון: "ככה לא בונים חומה"

 

אבל הרגע הדרמתי ביותר בקריירה של ארבל, היה דווקא בערוץ 2. במוצאי השבת ה-4 בנובמבר 1995, מעט לאחר שהסתיימה התוכנית "הדקה ה-91" שסיכמה את משחקי הליגה, נרצח ראש הממשלה יצחק רבין. ארבל, שהיה המגיש היחיד באולפן, עלה עם ההודעה הראשונית: "שלום לכם מאולפני טלעד, בידינו הודעה". לימים יספר ארבל כי היה זה הרגע הטלוויזיוני החשוב ביותר בקריירה שלו.

 

ארבע שנים לאחר מכן, חזר ארבל לפריים טיים, הפעם כמגיש השעשועון המצליח "מי רוצה להיות מיליונר". במשך שש שנים, הן בערוץ 2 והן בערוץ 10 - פיזר ארבל גלגלי הצלה וחילק מליוני שקלים. ההצלחה של התוכנית הובילה את יגאל שילון, שהגיש בזמנו את "פספוסים" - למתוח את ארבל.

 

לכל אורך יום הצילום נאלץ ארבל להתמודד עם שלל תקלות, אך השיא הגיע עם המתמודדת שירי הלר (שהיתה שחקנית מטעם "פספוסים") שלא ממש ידעה את התשובות, אך לאט ובביטחה ובעיקר עם לוגיקה הזויה - הצליחה לטפס עד למיליון לנגד עיניו המשתאות של ארבל.

 

בימים אלה, נראה שארבל נמצא בתקופתו הטובה ביותר. הוא משדר את משחקי היורו וניתן לשמוע אותו מפרשן ומגיש בכל ערב בערוץ אחר. בקרוב, אחרי 22 שנות ניתוק, הוא ישוב לערוץ הראשון כדי לשדר את משחקי אולימפיאדת 2012 שתשודר בלעדית בערוץ הראשון. הטיסות הרבות והיעדרות מהבית, הובילו להסכמת בני משפחתו לברך אותו כאן מעל דפי האתר:

 

יורם אהובנו,

 

מזל טוב ענק ליום ההולדת.

אנחנו, המלווים אותך כל השנים,

מנסים לפצח את סוד הקסם שנקרא יורם ארבל.

איש העולם הגדול שלא שכח מהיכן הוא בא.

ארבייטר ממשפחת הפועלים בפתח תקוה,

בה גדלת וגידלת לתפארת את המשפחה.

טבועים בנפשך חריצות, נחישות, מוסר עבודה,

ושאיפה בלתי מתפשרת למקצוענות והגשמה עצמית,

שאפיינו את ישראל הטובה אליה כולנו מתגעגעים.

השנינות, השפה העשירה, הידע העצום,

החוכמה וההומור שמתבלים את השידורים שלך,

כבשו את לבבות עם ישראל וגם את ליבנו.

לפניך עוד שנים רבות של עשייה והנאה.

מאחלים לך שתמשיך להיות הכי טוב בכל מה שאתה עושה,

תשחק הרבה גולף ותהנה מהחיים.

אוהבים אותך תמיד, מרית יונתן אורלי ענת וגיא.

 

ערוץ הטלוויזיה של ynet מצטרף לברכות ומאחל ליורם לנצח בכל משחקי הגולף (כן, לא שכחנו) ולצעוק לנו "הללויה" עד 120!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
יורם ארבל. מגיש לנו מאז ומתמיד
צילום: תומריקו
צילום: ערוץ 2
דן שילון. "אני הבאתי אותו לטלוויזיה והוא הצדיק כל שניה"
צילום: ערוץ 2
צילום: סמדר שילוני
ירדנה ארזי. "מייצר אוירה נעימה ולא מתוחה"
צילום: סמדר שילוני
לאתר ההטבות
מומלצים