שתף קטע נבחר
 

במקום גלולות: אמצעי מניעה קבועים למניעת הריון

רוצה למנוע הריון אבל לא מעוניינת בכאב הראש שגורמת נטילה יומית של גלולה? בשוק ישנם כיום מספר רב של אמצעי מניעה קבועים שיעשו את העבודה. מה מתאים למי שרוצה למנוע הריון לצמיתות ומה לזמן קצר? מדריך מיוחד

נשים רבות מתמודדות יום יום עם הנטל לזכור לקחת גלולה. נכון, יש תזכורות בטלפון הנייד, ביומן ויש אפילו נרתיק אחסון שיכול לצפצף ולהזכיר שהגיעה השעה היעודה, אבל לרוב זה לא עוזר, וכמעט כל אחת, בשלב זה או אחר, שוכחת.

 

וזו לא הבעיה היחידה עם הגלולות למניעת הריון. מה לא גילו עליהן במשך השנים? שהן מעלות את הסכנה לקרישיות יתר של הדם, שהן מסוכנות לנשים מעשנות, לנשים מבוגרות, שהן גורמות לתופעות לוואי כמו בחילות, כאבי ראש ואפילו שיעור יתר. ואם שכחת גלולה לא רק שנחשפת להריון בלתי רצוי: מדובר בהורמונים המשפיעים על התנהגות הגוף, והמשחק ההורמונלי בהם לעתים מסתיים רע. על פי ההערכות מידי שנה לוקות כ-700 נשים בבעיות בקרישת הדם בגלל הטיפולים ההורמונליים, חלקן כתוצאה מהגלולות למניעת הריון.

 

עוד על מניעת הריון:

אמצעי מניעה: קונדום לנשים, גלולות לגברים

איזה אמצעי מניעה פוגע בחשק המיני, ואיזה מעורר?

מחקר: קונדום מגן מ-HIV רק ב-78% מהמקרים

 

אבל למרות כל זאת מדובר במה שרבים מגדירים "המצאת המאה": היכולת של נשים לשלוט בגופן. וכך מיליוני נשים בעולם ממשיכות ליטול גלולות למניעת הריון, מבלי לשקול את כל האלטרנטיבות הקיימות כיום. כדאי לדעת שיש כיום פתרון כמעט לכל אישה, בהתאם לנסיבות חייה ולצרכים שלה. יש נשים שמעוניינות להיות מסוגלות להביא ילדים בעתיד, אבל לא בטווח הזמן הקרוב ואין להן זמן לזכור את הגלולה בכל יום. עבור אותן נשים ממליץ ד"ר שלומי כהן, מומחה ברפואת נשים ומנתח בכיר במחלקת נשים במרכז הרפואי שיבא, בתל השומר – אמצעי מניעה הפיכים.

 

1. אמצעי מניעה הפיכים: התקנים למניעת הריון  

ההתקנים למניעת הריון מתחלקים לכאלה שעובדים באמצעים הורמונליים וכאלה שלא. כשמדובר על הורמונים, למעשה מדובר באותם תהליכים שהגלולה מציעה, רק בלי לזכור ליטול אותה בכל יום. הרעיון מאחורי אמצעי המניעה ההורמונליים הוא די פשוט: שני הורמונים נשיים עיקריים שמופרשים מהשחלות בשלבים שונים במחזור החודשי:

 

האסטרוגן: מעבה את רירית הרחם ואחראי על סימני המין הנשיים ולצורה הנשית. עיבוי רירית הרחם הוא למעשה הכנה להריון בתקופת הביוץ. כשהביצית תופרה על-ידי אחד הזרעים, היא תיקלט ברירית הרחם המעובה וכך ייווצר הריון.

 

הפרוגסטרון: מופרש לאחר הביוץ, כשאין הריון, ומדקק את רירית הרחם, עד שהיא נושרת החוצה (מה שמוכר לנו כמחזור החודשי). כשהפרוגסטרון ברמות גבוהות בזרם הדם, הוא מונע ביוץ. במינון קבוע של שני ההורמונים אין ביוץ והוא גם מחזיק את רירית הרחם כך שהיא נבנית אך לא מדוממת החוצה.

 

אמצעי מניעה הורמונליים: מירנה

מה זה? התקן תוך רחמי שמשחרר את הורמון הפרוגסטרון באופן קבוע למשך חמש שנים. כתוצאה מכך רירית הרחם נשארת דקה כל הזמן ונוצר מצב המדמה הריון. "כשיש הריון, הרחם לא מכין עצמו בכל פעם מחדש", מסביר ד"ר כהן, "וכך אין ביוץ. עם המירנה לעתים יש מחזור ולעתים אין. ייתכן שאפילו שנים לא תהיה ווסת".

 

למי זה מתאים? לנשים שרוצות להימנע מהריון למשך כמה שנים. מדובר בהתקן יקר הדורש תקופת הסתגלות של מספר חודשים. הוא אינו מתאים לנשים עם דלקות חוזרות ברחם ובאגן. אחד הסיבוכים הנדירים הוא הריון מחוץ לרחם.

 

לנשים שרוצות להימנע מהריון למשך כמה שנים. מירנה (צילום: Bayer Studios) (צילום: Bayer Studios)
לנשים שרוצות להימנע מהריון למשך כמה שנים. מירנה

 

מה הפרוצדורה? את ההתקן מחדירים לרוב לפני מחזור. התכשיר מגיע ארוז עם מוליך. הרופא מחדיר את ההתקן לרחם ומשאיר אותו שם עד חמש שנים. לאחר תקופה זו ההתקן אמנם לא יזיק אך גם אינו יעיל. נשים שההתקן שלהן פג תוקף ישימו לב לשינויים בגופן.

 

כמה זה עולה? כ-750 שקלים באמצעות קופות החולים. באמצעות רופא פרטי – 1,500 שקלים או יותר.

 

תופעות לוואי? תיתכן החמרה במיגרנות, לנשים הסובלות מכך. חלק מהנשים מתלוננות גם על תחושת נפיחות בבטן.

 

 

אמצעי מניעה לא הורמונליים: התקן על בסיס נחושת

מה זה? קיימים סוגים שונים של התקני נחושת, אולם כולם פועלים על עיקרון דומה: גוף העשוי פולימר, עליו מלופף תיל נחושת. כשתיל הנחושת בא במגע עם רירית הרחם הוא יוצר תגובה מקומית של מצב דמוי הריון ברירית הרחם. בדומה לאמצעי המניעה ההורמונליים הופכת הרירית דקה ולא מתרחש ביוץ. במקביל גורמת הנחושת לפגיעה בתנועתיות תאי הזרע, כך שהם אינם מצליחים להפרות את הביצית.

 

למי זה מתאים? לכל אישה, מנערות צעירות שאינן מסתדרות עם הגלולות ועד לנשים מבוגרות שאינן מעוניינות להרות. התקן הנחושת אינו פוגע בפוריות וניתן להוציאו בכל רגע.

 

מה הפרוצדורה? באותו האופן שבו מחדירים את המירנה: מדובר בתהליך שעוברים אצל הרופא, שנעשה עם מוליך מיוחד. הרופא מחדיר את ההתקן ללא הרדמה.

 

כמה זה עולה? ההתקן הקבוע מנחושת עולה כ-400 שקלים בקופות החולים, ואצל רופא פרטי המחיר יכול להגיע ל- 1,500 שקלים.

 

תופעות לוואי? גורם להגברה בכמות או במשך הווסת החודשית. עשוי לגרום לאי-נוחות ולכאבים בזמן המחזור.

 

2. אמצעי מניעה בלתי הפיכים

בין אם זה בגלל החלטה שקיבלתן באופן אישי או משום שכבר יש לכן ילדים ואין בכוונתכן להרחיב את המשפחה - יש נשים שבוחרות באמצעי מניעה בלתי הפיכים. 

 

סלילי ESSURE

מה זה? התקן תוך חצוצרתי הגורם לחסימה של החצוצרות ובכך מונע את המפגש בין תאי הזרע לביצית. ההתקן עובד על מנגנון של ריפוי פצע: הוא גורם לגוף לייצר רקמה בתוך החצוצרות,שצומחת לתוך הסליל ובתוך כחודש ימים סותמת אותן לגמרי.

 

למי זה מתאים? נשים שסיימו את שלב תכנון המשפחה ואינן מעוניינות בהריון. מדובר בהתקנה חד פעמית שמלווה את האישה לכל חייה.

 

 

פתרון חד פעמי. Essure (צילום: אלעד ברוך) (צילום: אלעד ברוך)
פתרון חד פעמי. Essure

 

מה הפרוצדורה? מחדירים את ההתקן במרפאה או בחדר טיפולים באמצעות טלסקופ זעיר. ההחלטה אם להרדים או לא תלויה בכמות הלידות שהיו לאישה. יש אפשרות להכין אותה כך שלא יהיה צורך בהרדמה, או שאפשר גם לעשות בהרדמה מקומית או מלאה.

 

כמה זה עולה? כ- 7,000 שקלים בבית חולים ציבורי ועד 10,000 שקלים אצל רופא פרטי.

 

תופעות לוואי? אין תופעות לוואי. ההתקן לא משפיע על הדימום החודשי, לא גורם לדלקות ומהווה תחליף נהדר לניתוח של קשירת החצוצרות, שהיה נהוג בקרב נשים נשואות עד לאחרונה.

 

ANDIANA

מה זה? התקן דומה מאוד ל ESSURE, עם יעילות נמוכה יותר. הוא גורם להרס של פיות החצוצרות באמצעות גלי רדיו והשארת חומר פולימרי שגורם לנמק של רקמת החצוצרה. ה- ANDIANA לא נמכר בארץ.

 

קשירת חצוצרות כירורגית

מה זה? ניתוח פולשני שמתבצע בהרדמה כללית. מחדירים טלסקופ דרך הטבור או דרך אחד הקפלים בבטן ומנתקים

את החיבור בין החצוצרות לרחם. בכך מחסלים לחלוטין את האפשרות להיכנס להריון.

 

למי מתאים? גם כאן מדובר בהליך המתאים רק למי שסיימה עם תכנון המשפחה ואינה מעוניינת בהריון יותר בשום שלב בחייה.

 

מה הפרוצדורה? מדובר בניתוח שנעשה בהרדמה מלאה בבית חולים או בחדר טיפולים.

 

כמה זה עולה? בין 6,000 שקלים בבית חולים ציבורי, ל-15,000 שקלים אצל רופא פרטי.

 

תופעות לוואי? עלול לגרום להגברה והכבדה בדימום הווסתי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונעים הריון בלי גלולות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים