שתף קטע נבחר

 

הזיהום בריו חוגג כשברקע פסגת איכות הסביבה

המוני המשתתפים שמגיעים לריו לפסגת איכות הסביבה אולי חולמים על חופים לבנים עם ים כחול, אבל ככל הנראה הדבר הראשון שהם ייתקלו בו ביציאה משדה התעופה הוא לא רוח בריזה מלוחה ועדינה, אלא סירחון של מי ביוב

הדבר הראשון שייתקלו בו המוני המשתתפים שמגיעים לריו לפסגת איכות הסביבה ביציאה משדה התעופה הוא לא רוח בריזה מלוחה ועדינה, אלא סירחון מי ביוב.

 

כתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :

 

הסיבה לכך היא שאל המפרץ לצד שדה התעופה מוזרמים 1.2 מיליארד ליטרים של ביוב בכל יום. 480 בריכות אולימפיות של צחנה ופסולת רעילה.

 

בדרך אל מרכז הכנסים ניתן להות בקלות הררי אשפה לצד הכביש, וגם יהיה הרבה זמן לצפות בהם, בעקבות הפקקים האיומים, המזדחלים תחת מעטה של אדי דיזל ועשן מהנמל הסמוך.

 

הפגנות נגד הוועידה בריו (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנות נגד הוועידה בריו(צילום: AP)

 

על רקע האזהרות לכך שהמערכות הסביבתיות "נדחקות אל הגבול שלהן" ו-50 אלף המשתתפים בפסגה, ריו מהווה תזכורת מצוינת לקושי של האיזון בין צמיחה כלכלית לבין הגנה על הסביבה.

 

"לריו, העיר המארחת, יש מגוון בעיות עירוניות: זיהום אוויר ומים, אפליה מגדרית, אספקת מים", אמר קרלוס בוצ'י, ראש המכון הברזילאי להגנה על הסביבה. "אנחנו מתקרבים לרגע בו כל המשברים האלו יתחילו להזין אחד את השני. אנחנו עומדים בפני אפשרות לקריסה אם לא נשנה את המגמה".

 

באשר למפרץ, למשל, בפסגה הקודמת של איכות הסביבה בעיר, שנערכה לפני 20 שנה, הובטחו הבטחות לניקוי המפרץ. מאז הוקמו 7 תחנות לטיפול בפסולת, אבך בעקבות תכנון לקוי ושחיתות, רק 3 מתוכן עובדות נכון לעכשיו, ובשבריר מפוטנציאל התפוקה שלהן.

 

שכונות העוני (הפאבלות) של ריו (צילום: mct) (צילום: mct)
שכונות העוני (הפאבלות) של ריו(צילום: mct)

 

רבים מתושביה העניים של ריו עדיין תלויים במפרץ, למזון שהם אוכלים. הבנק הבין-אמריקאי לפיתוח ומדינת ברזיל מממנים פרויקט לניקוי המפרץ בהיקף של 553 מיליון דולר, שמטרתו ניקוי התעלות, בניית מפעלים חדשים לטיפול במי השוכפים, ושיקום אזור הביצה. סבריניו ריימונדו בטיסטה, דייג מקומי שיוצא כל יום לדוג במפרץ המזוהם, עדיין מחכה ליום בו יסתיים הפרויקט. "פעם המקום היה טוב לדייג", לדבריו. "הכל היה יפה. הייתי רוצה לראות את זה שוב".

 

ז'ילברטו תזמן שעתיים וחצי

המאפיינים הטופגרפיים שהופכים את ריו לעיר כה יפה- ההרים, הנהרות והנחלים - מקשים גם על סלילה של כביש ישר. הוסיפו לכך עלייה של 40% במספר הרכבים במהלך העשור האחרון, וקיבלו כאוס מוחלט של זיהום ועשן. התנועה העמוסה היא אחת הסיבות לכך שזיהום האוייר בריו גדול פי 3 ממה שארגון הבריאות העולמי מגדיר בתור "מקובל".

 

מרכז הכנסים הוא דוגמה לניגוד בין הצדדים השונים של העיר. Rio Centro ממוקם בתוך נוף מהמם של הרים, יערות, שדות ונהרות בוהקים בשמש. נראה כי החופים הלבנים שלצידו נמשכים עד אין סוף.

 

אך במבט קרוב יותר, הנוף מגלה עד כמה התעללו בו. אשפה וביוב שהצטברו במשך שנים חונקים את הנחלים. חזירים מתפלשים בקרקע המזוהמת רק מאות מטרים מהמקום בו מנהיגי העולם ינסחו את היעדים המשותפים בנושאים כמו זיהום האוקיינוסים וגיוון ביולוגי.

  

בעקבות תשתית גרועה עוד מימי ברזיל בתור מושבה פורטוגזית, יחד עם הזנחה במשך העשורים האחרונים, קהילות עניות רבות סביב מרכז הכנסים חיות ללא חיבור למתקנים לטיפול במי שופכין.

 

מעת לעת, פורחת לה בקטריה על פני הנהרות, בצבעים ירוקים ועליזים, שמייצרת רעלנים שיכולים לגרום למחלות גם במינונים נמוכים, כך אומרים ביולוגים ברזילאים. הזיהום מתשפט באמצעות הנחלים, לרבות ערוץ נחל אחד שעובר ממש באמצע מרכזי הכנסים, שם המבקרים ישתזפו על הדשא, לצד מי ביוב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ועידת האקלים בריו
צילום: AP
מומלצים