שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: משרדי האוצר והבריאות פוגעים בכולנו

לאחר תשע שנות דיונים בעתירות של קופות החולים, נפל דבר בבג"ץ: השופטים קבעו שמשרדי האוצר והבריאות פעלו בחוסר סבירות ורוקנו מתוכן את הזכות לבריאות. בג"ץ הורה לתקן את העיוות ולעדכן את תקציבי הקופות. האוצר: תקציב הקופות לא יגדל, מחיר יום האשפוז יקטן

ביקורת קשה ויוצאת דופן בחומרתה של בג"ץ נגד משרד האוצר ומשרד הבריאות ש"פעלו בחוסר סבירות" ו"רוקנו מתוכן" את "הזכות לבריאות שעוצבה ועוגנה בחוק בריאות ממלכתי, נוכח השחיקה השיטתית בתקציבי קופות החולים". בג"ץ הוציא צו המורה למשרדי הבריאות ולמשרד האוצר לגבש בתוך חצי שנה החלטה כיצד לתקצב כראוי את קופות החולים.

 

ההחלטה ניתנה אתמול (יום ה') לאחר תשע שנים של דיונים בעתירה של קופות החולים מכבי וכללית, שביקשו לתקן את מדד יוקר הבריאות מהעיוותים הקיימים בו, שלדבריהם שוחקים את תקציב סל הבריאות וגורמים לגירעונות חוזרים ונשנים. בעתירה טענו הקופות כי לאורך שנים חלה שחיקה שיטתית בתקציביהן, שנבעה מעדכון לוקה בחסר של התקציבים, ומנגד - התייקרות במחיר יום האשפוז. בג"ץ קיבל את הטענות וקבע כי יש לשנות את מנגנון עדכון מדד יוקר הבריאות.

 

כמו בדו"ח מבקר המדינה משלשום שחשף התנהלות שערורייתית של משרד האוצר, שייבש מתקציבים את מערך הכבאות, גם בעתירה זו קבע בג"ץ כי "המשיבים (משרדי האוצר והבריאות) פעלו בעצלתיים, תוך שהם נמנעים מקיום פגישות בנושא במשך תקופות ארוכות. להתנהלות זו לא נתנו המשיבים כל טעם המניח את הדעת". השופט סלים ג'ובראן קבע כי המשך התנהלות משרדי האוצר והבריאות באופן הנוכחי "עלול להוביל לפגיעה חמורה ורחבה במבוטחים". 

 

עוד קבע השופט ג'ובראן כי התנהלותם של משרדי האוצר והבריאות "אינה עומדת במבחן הסבירות של ההחלטה המנהלית", ואף "חרגה משמעותית" ממתחם הסבירות. "נוכח כל האמור לעיל אנו מקבלים את העתירות והופכים את הצו על תנאי שניתן בעבר לצו מוחלט. המשיבים יפעלו ביעילות לגיבוש הסכמה באשר למתווה הפעולה הנכון וליישומו. זאת בין אם על ידי שינוי מדד יוקר הבריאות, בין אם על ידי שינוי מחיר יום אשפוז ובין אם בכל דרך אחרת". בג"ץ קבע כי מן הראוי שמשרדי האוצר והבריאות יתנו את דעתם על תיקון החקיקה, כך שבמקרה של אי-הסכמה יהיה מנגנון הכרעה.

 

מדד הבריאות מעוות

בעתירה טענו הקופות שמדד יוקר הבריאות אינו כולל את העלייה במחירי התרופות והעלייה במחיר יום האשפוז. המדד מחשב רק את עלות "חומרי הגלם" שהיא עלות השכר של העובדים בתעשיית הבריאות וכן את מדד המחירים לצרכן, אך אין כל התייחסות למחיר יום האשפוז העולה. התוצאה היא שמחיר יום האשפוז עולה, מדד יוקר הבריאות אינו מתחשב בעלייה הזו וכשבאים לחשב כיצד לתקצב את קופות החולים עבור כל מטופל, מחשבים זאת בהסתמך על מדד יוקר הבריאות המעוות.

 

במשרד האוצר אומרים מנגד שהם כבר פועלים להפחתת עומס ההוצאות של קופות החולים, כך שלא יהיה צורך לתקצב באופן שונה. הם ציינו שהפסיקה מאפשרת להם לבחור כיצד להקל על קופות החולים:

  1. ריסון עליית מחיר יום האשפוז באמצעות גיבוש החלטה עם משרד הבריאות.
  2. שינוי מדד יוקר הבריאות ותקצוב מתאים של הקופות.

  

הם בחרו באפשרות הראשונה - לא ישנו את המדד ולא יתנו עוד תקציבים - אבל כן ירסנו את מחיר יום האשפוז המעיק על הקופות כלכלית

לדברי האוצר, לעליית מחירי התרופות ניתן מענה בהרחבת תקציב סל התרופות בכל שנה.

 

מנכ"ל מכבי: משמעות חסרת תקדים 

במהלך תשע השנים התגלעה מחלוקת בין משרדי האוצר והבריאות באשר לאופן שבו יתוקצבו הקופות על מנת לפתור את הבעיה. הוויכוח העיקרי נסוב כאמור סביב מחיר יום האשפוז. בכיר באוצר אמר היום ל-ynet: "למשרד הבריאות יש שני כובעים הסותרים זה את זה. מצד אחד הוא רגולטור מקצועי ומצד שני הוא הבעלים של רבים מבתי החולים בישראל. כבעלים של בית חולים, האינטרס של משרד הבריאות הוא לא לרסן את מחיר יום האשפוז ולהעלות אותו עוד ועוד".

 

לדבריו, הוועדה המשותפת למשרדי האוצר והבריאות קבעה עד עתה באופן שרירותי את מחיר יום האשפוז ולאנשי משרד הבריאות הייתה השפעה רבה על המחיר שישולם להם עבור אשפוזים. "לאחרונה הצלחנו להגיע עמם להסכמה בקשר לנוסחה שתרסן את מחיר יום האשפוז ולא תאפשר לו לעלות באופן שרירותי, אלא רק בה בהסתמך על מדדים חיצוניים הנקבעים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הנחשבת אובייקטיבית ונייטרלית".

   

השופט ג'ובראן גם המליץ לצדדים לעשות תיקון בחקיקה שיאפשר מנגנון הכרעה במקרה של מחלוקת מן הסוג הזה או דרך החלטת ממשלה או ועדה שתקבע, אבל אסור להגיע למצב שבו מחלוקת בין המשרדים גורעת מהציבור את הזכות שלו לבריאות.

 

מנכ"ל מכבי שרותי בריאות, רן סער, אמר בתגובה כי "בג"ץ קבע כי על המדינה לשנות את שיטת התקצוב של סל הבריאות וזה ייתן תקציבים גדולים יותר לטפל בחולים. אם המדינה לא הייתה פוגעת לאורך שנים במערכת הבריאות, היו בה היום עוד מיליארדים של שקלים לרכישת תרופות, שיפור תשתיות, קיצור תורים והפחתת השתתפויות עצמיות של החולים. החובה שלי לחולים היא לספק להם את שירותי הבריאות שקובעת ועדת הסל, בתוך מסגרת התקציב שיש בידי".

 

לדברי המנכ"ל, "הפסיקה דרמטית ובעלת משמעות חסרת תקדים למערכת הבריאות הציבורית בישראל. זו הוכחה חדה לניגוד העניינים של משרד הבריאות והגיע הזמן שהוא יאמץ את המלצות מבקר המדינה וימצא לכך פתרון".

 

בכללית נשמעו תקיפים יותר ואמרו כי הם לא מסתפקים בריסון מחיר יום אשפוז, ודורשים תקציבים. מנכ"ל שרותי בריאות כללית אלי דפס אמר ל-ynet: "מדובר בפסיקה חסרת תקדים, בשורה אמיתית לאזרחי מדינת ישראל. הכללית תעמוד על כך שברוח הפסיקה, המדינה תעמיד מקורות תקציב חדשים לקופות החולים במסגרת הזמן של ששת החודשים עליהם החליט בית המשפט הנכבד".

 

לפי משרד הבריאות, "מדובר במחלוקת ארוכת שנים שהגיעה להכרעה. עמדת משרד הבריאות כי יש לבטא טוב יותר את תשומות האשפוז ומדד יוקר הבריאות. בהתאם להחלטת בג"ץ נקיים דיונים עם האוצר והקופות כדי להגיע להסכמות".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר שטייניץ
צילום: אלכס קולמויסקי "ידיעות אחרונות"
אילוסטרציה
צלום: shutterstock
מומלצים