משלים הכנסה בעבודה נוספת? המעסיק יידע מזה
משפחות רבות מתקשות "לגמור את החודש". לכן, ישנם שכירים שמחפשים השלמת הכנסה בעבודה נוספת. האם לשכיר מותר לקחת עבודה נוספת או שהוא חייב באישור מהמעסיק? האם המעסיק חייב לדעת מזה ומה יקרה כשיגלה שמידע זה הוסתר?
השכר הממוצע במשק, נכון לחודש אפריל, עמד על 9,121 שקל לחודש ושכר המינימום הוא 4,100 שקל (כשבסוף השנה הוא עתיד לעלות ל-4,300 שקל בשנה).
כתבות נוספות בערוץ קריירה :
יש קץ לילדות - ובשוק העבודה הוא נראה רע
כך תקבלו החלטות טובות בחיים ובקריירה
דרושים: חוטבי עצים וממייני תמרים
לא מעט משפחות בהן שני ההורים שכירים, מתקשות "לגמור את החודש" - זאת לאור שלל הוצאות הכרוכות בהחזקת משק הבית, תשלומי הדיור ועוד כל ההוצאות המביאות לכך שההוצאות עולות על ההכנסות. לכן, ישנם שכירים שמחפשים השלמת הכנסה. הדבר פשוט למדי, לא מעט חברות וגופים מחפשים אנשים לעבודה נוספת, בין אם בטלמרקטינג, בין אם במילצור, ניהול חשבונות ועוד עבודות רבות.
האם לאותו עובד מותר לקחת עבודה נוספת או שמא הוא חייב באישור מהמעסיק? יתרה מכך, מה יקרה אם המעסיק יגלה שהדבר הוסתר ממנו או מה בדבר עובדה שבשרירות לב, המעסיק אוסר זאת, על אף שאין בכך פגיעה בעבודה אצלו.
גם אם החליט העובד השכיר שלא לגלות למעסיקו שהוא עובד בעבודה נוספת, המעביד יידע זאת בסופו של דבר לאור תיאומי המס אותם מחוייב העובד לעשות. האם חוק חופש העיסוק עומד לצידו של העובד? מתברר שאין תשובה חד-משמעית.
אין איסור גורף אך יש הגבלות
עו"ד אריק שלו, בעל משרד עורכי דין לדיני עבודה, מסביר: "החקיקה אינה אוסרת באופן גורף על ביצוע עבודה נוספת לעבודה העיקרית. עם זאת, ישנן הגבלות ספציפיות על פי החוק, המגבילות ביצוע עבודות נוספות. תקנון שירות המדינה, למשל, מגביל את יכולתם של עובדי המדינה לעבוד בעבודות נוספות, למעט במקרים חריגים".
"דוגמה נוספת היא פקודת העיריות וחוק מבקר המדינה האוסרים על עובדיהם לעבוד בעבודה נוספת, אלא בהיתר. מטרת הגבלות אלו כפי שהוסברה בעש"מ 80/4 מאיר שנון נ' עירית תל-אביב-יפו, פ"ד לד(4) 298, 301, בכך שהמחוקק ביקש למנוע לא רק ניגוד אינטרסים מהותי, אלא גם תחרות אינטרסים, היינו מצב בו מוסר העובד מירב תשומת הלב והמסירות לעיסוק אחר, הדורש לפי מהותו וטיבו זמן ומאמץ, במקום לשקוד על התפקיד עבורו הוא מקבל שכר מלא מקופת הציבור".
עו"ד שלו מסביר בנוסף, כי ככל שלא קיימת התנייה בחוזה העבודה המגבילה את העובד מפני עבודה נוספת אין מניעה מאותו עובד לעבוד בעבודה נוספת. עם זאת, ככל שיקומו למעסיק טענות בנסיבות בהן עבודתו הנוספת של העובד גורעת מתפקודו אצל המעביד, יהיה צורך ליישב טענות אלו.
העובד יכול להגיע לעבודה עייף והדבר גורם לו לירידה בתפוקה אשר תאלץ את המעסיק, בסופו של דבר, לפטרו בשל ביצועיו הלקויים. בגין פיטורים אלו ייאלץ המעסיק לשלם פיצויי פיטורין. ייתכן גם מצב בו עקב העבודה הנוספת, תיווצר עייפות אשר תגרום לתפקוד לקוי שיתבטא בביצוע עבירות משמעת אשר יגרמו למעסיק לפטר את העובד.
כמו כן, מסביר עו"ד שלו. ייתכנו מקרים בהם בביצוע עבודתו הנוספת מתנהל העובד בחוסר תום לב כלפי מעסיקו ומבצע עבירות משמעת חמורות שיגרמו למעסיק לפטרו תוך שלילת פיצויי הפיטורין. דוגמא לכך היא שימוש במשאבי המעסיק (כגון משאבים פיזיים כמו טלפון ורכב והן זמן עבודתו אצל המעסיק) לשם עבודתו הנוספת".
חריגים הם מקרים בהם קיימת סתירה בין האינטרסים של המעסיק לבין עבודתו הנוספת של העובד, כגון עבודה אצל מתחרה.
"החוק בישראל לא מחייב הודעה למעביד על קיום עבודה נוספת", אומר עו"ד שאול הזנפלד, מומחה AllJobs לדיני עבודה, אך מוסיף כי "החובה לדווח למעביד על עבודה נוספת נובעת בדרך כלל מחוזה העבודה שבדרך כלל כולל סעיף סטנדרטי הקובע שהעובד יקדיש את כל זמנו לטובת העבודה ולפעמים אף מצוין בו במפורש כי העובד לא יעסוק בעבודה אחרת בשכר או שלא בשכר, ללא אישור מראש מאותו מעביד. סעיף זה הינו נפוץ מאוד בחוזי העסקה".
עו"ד הזנפלד מסביר כי "גם בהיעדרו של סעיף זה, נדמה כי הוא חל מכוח חובות הנאמנות והאמון של העובד כלפי מעבידו. זאת ועוד, על פי דיני המס חובה לתאם מס באמצעות טפסים המוגשים בסוף השנה לנציבות מס הכנסה. טפסים אלה מחייבים אישור מהמעביד. כלומר, ממילא המעביד יידע בסוף השנה על כך שהעובד עבד בעבודה נוספת".
סידור לאורך זמן
יעל פרימק, מאמנת אישית ומנחת סדנאות ב-AllJobs, סבורה כי "כשמחפשים עבודה נוספת, יש להבין כי לא מדובר בשגרת עבודה של חודש אחד, אלא בסידור שיחול עליכם לאורך זמן. מסיבה זו, יש לתכנן היטב את ההתנהלות עם שתי המשרות תוך התייחסות מקיפה לכל הפרטים, גם הקטנים".
"כדאי לוודא כי יש לכם מספיק זמן להגיע ממקום למקום", אומרת פרימק. "ששעות העבודה מסתדרות ולא שוחקות מדי ושנותר לכם גם זמן לאכול. בתוך זה, חשוב גם לספק הסבר משכנע לשני המעסיקים, על כך ששילוב בין שתי העבודות לא יפגע בתפקודכם באף אחת מהמשרות ואולי אפילו להיפך - יעודד וימריץ אתכם".
"לא פחות חשוב, כדאי לעשות לעצמכם את החשבון הכלכלי כדי לוודא שהמאמץ התובעני הזה אכן משתלם, זאת מכיוון שבסופו של דבר, לעתים עבודה בשתי משרות תסתכם במספר השעות של משרה אחת מלאה".
איך זה עובד מול מס הכנסה?
רו"ח אלון תורג'מן, שותף במשרד רואי חשבון סמורי-תורג'מן, מסביר: "עובד ששכרו משולם מכמה מקורות הכנסה נדרש לבצע תיאום מס, אף אם כל הכנסותיו אינן מגיעות לחבות במס. במידה שהעובד יסמן בטופס 101 כי יש לו עבודה נוספת ולא ימציא אישור על כך, מחובת המעביד לנכות משכרו מס מקסימלי בשעור של 48%".
"אי לכך", מסביר רו"ח תורג'מן, "על העובד למלא טופס 116 הכולל הצהרה מפורטת בדבר כל מקורות ההכנסה, לצרף לכך את תלושי השכר, ולהגישם למעביד או לפקיד השומה. כל מעביד מגיש אחת לשנה את ריכוזי השכר של עובדיו בצורה ממוחשבת ומחשבי מס הכנסה מצליבים נתונים אלו, כך שהסיכוי להתחמק אפסי והסיכון מרבי". יש לציין כי בנוסף לכך, על העובד לבצע גם תיאום של דמי בטוח לאומי.