תומכי שפיק פרצו בבכי: "מורסי ייצג אותנו?"
הרחק מצהלות האיסלאמיסטים בכיכר תחריר, יש המבכים את ניצחון מורסי ורואים בהפסד יריבו החילוני סכנה של ממש לעתיד מצרים. "צריכים לעמוד מאחורי הנשיא הנבחר", אמרו אחרים ל-ynet, "זה רצון העם. לישראל אין ממה לחשוש"
גם שעתיים אחרי ההכרזה על ניצחונו ההיסטורי של מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, בבחירות לנשיאות מצרים, בכיכר תחריר בקהיר עוד חגגו מאות אלפי בני אדם, ולפי דיווחים ברשתות הערביות - לא פחות ממיליון. אבל הרחק מהכיכר, שבה התבצרו בימים האחרונים אנשי האחים המוסלמים, התגובות ברחוב המצרי היו מעורבות למדי, בהתאם לתוצאות הבחירות שהעידו על הפילוג העמוק בארץ הנילוס: 51.7% למורסי ו-48.3% ליריבו אחמד שפיק.
ניצחון היסטורי לאיסלאם הקיצוני במצרים:
- המצרים בחרו באיסלאם: מורסי - הנשיא החדש
- מוחמד מורסי: מהכלא של מובארק לנשיאות מצרים
- בחמאס צוהלים: "ניצחון מורסי - רגע היסטורי"
- 'השעות האחרונות של פומפיי'. שליח ynet מקהיר
במטהו של שפיק פרצו תומכיו בבכי וצרחו. מאגד, אחד מתומכיו של שפיק, סיפר: "אני ממש עצוב. אני לא רואה איך האיש הזה, מורסי, והתנועה הזו יוכלו לייצג את מצרים". אזרח אחר התומך בשפיק טען כי ניצחון מורסי הושג הודות לעסקה בין הצבא לאחים המוסלמים, שהחליטו לחלק ביניהם את הכוח כדי לשמור על הסדר: "הצבא פוחד שהמדינה תגלוש לאלימות".
אחד מדובריו של מורסי, אחמד עבד אל-עטי, אמר כי מילים אינן יכולות לתאר את השמחה של הרגע הזה. "הגענו לרגע הזה בגלל דם השהידים שנפלו במהפכה", אמר במסיבת עיתונאים אחרי ההכרזה על התוצאות, "מצרים תתחיל שלב חדש בהיסטוריה שלה". דובר אחר, עלי יאסר, אמר: "המהפכה עברה מבחן חשוב, אבל הדרך עדיין ארוכה". פעיל בולט שהיה מבין מובילי המהפכה נגד משטר מובארק, שאדי אל-רזאלי חרב, אמר: "ברכות על הניצחון, מפני שפירוש הדבר הוא סוף מדינת מובארק".
מוחמד עלי וואזן, עיתונאי מצרי ופרשן לענייני ישראל באתר חדשות מצרי, המשמש גם מורה לעברית במחוז גיזה, אמר ל-ynet לאחר הזכייה: "כולנו צריכים לעמוד מאחורי הנשיא הנבחר, ומי שבחר בשפיק צריך לכבד את רצון העם. לדעתי, אם
שפיק היה זוכה, מצרים הייתה עלולה למצוא עצמה על סוף התמוטטות בגלל המתיחות (בין האחים המוסלמים לצבא - ר.ק), והניצחון של מורסי הוא חבל הצלה עבורה".
וואזן, שלדבריו לא הצביע לאף אחד מהמועמדים והעדיף לפסול את קולו, מאמין שמורסי יכבד את הסכם השלום עם ישראל: "לדעתי הישראלים יכולים להירגע, כי מורסי ינהל את המדינה לפי האינטרס הציבורי של מצרים, והאינטרס הוא לכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שעליהם חתמנו".
מחמוד, סטודנט בן 20 מאוניברסיטת עין א-שמס בקהיר, תמך במורסי לאורך כל הדרך. "השבח לאללה", אמר הערב ל-ynet, "האנשים שלנו רוקדים ברחובות, ותומכיו של שפיק צורחים ובוכים". גם הוא חושב שלישראל אין סיבה לחשוש, כל עוד ממשלתה תמלא את כל "חובותיה", "כולל הפסקת ההתנחלויות וההכרה במדינה פלסטינית. רק זה ולא יותר מזה".
היבה, מצרית בת 20 שחיה בכווית ושהשתתפה במהפכת 25 ינואר בשנה שעברה, אמר ל-ynet אחרי היוודע דבר זכייתו של מורסי: "אמנם לא הצבענו למורסי או לשפיק, אבל אני לא מפסיקה לבכות מאז ההודעה על זכייתו. שפיק לפחות היה שומר על הסכם קמפ דיוויד. למורסי יש קשרים עם חמאס וארגונים אחרים. המדינה שלכם בסכנה".
עיתונאי מצרי בכיר שתמך באחמד שפיק אמר בשיחה עם ynet כי הוא משלים עם זכייתו של מורסי: "זו הדמוקרטיה", הסביר. להערכתו, כל עוד המועצה הצבאית תפגין נוכחות, מצרים לא תהפוך למדינה דתית בנוסח איראן. גם הוא מאמין שהאחים המוסלמים ישמרו על היחסים עם ישראל כפי שהיו עד כה, וציין את הקשרים שהם מקיימים עם ארה"ב.
ראש המועצה הצבאית העליונה של מצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, בירך הערב את מורסי על ניצחונו. בכיכר תחריר בקהיר המתינו בזמן ההכרזה מאות אלפי תומכי האחים המוסלמים והמהפכה, ועם ההכרזה על ניצחונו של המועמד
המועדף עליהם הם פרצו בחגיגות. דגלי מצרים הונפו באוויר, וזיקוקים נורו לשמיים. המראות הזכירו במידה רבה את המראות בכיכר ביום הדחתו של חוסני מובארק, ב-11 בפברואר אשתקד.
המפגינים בכיכר קראו "אללהו אכבר!". "תגידו! אל תפחדו! הצבא צריך ללכת", צעקו ההמונים. דוברו של מורסי אמר עם היוודע התוצאות: "זו הוכחה לנחישות של העם המצרי לגורם לכך שקולו יישמע". מטהו של מורסי הודה למפגינים שהגיעו לכיכר תחריר: "אנחנו אומרים לכל מי שרוצה לבנות את המהפכה שלנו, ברוך הבא למצרים החדשה, מצרים הזקוקה לכולם לצורך הבנייה".