כתמים לבנים על הגב? איך מעלימים פטריות שמש
אם הקרינה היא לא הגורם לפטריות השמש, למה הן כל כך מזוהות עם הקיץ? אלו עוד נזקים עוריים מגרדים עושים בנו שמות בעונה החמה, ומה אפשר לעשות כדי למנוע, לטפל ולהרגיע? מומחים מסבירים ומציעים גם טיפולים ללא מרשם
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט
כתבות נוספות שיעזרו לכם לשמור על העור :
- אקנה: ממה זה נגרם - ואיך לטפל ביעילות
"היא חיה על כל בני האדם, לכולם יש אותה על העור באופן נורמלי, כמו שיש חיידקים במעיים. מופיעה מחלה כשהיא מתרבה יתר על המידה. היא אוהבת עור שומני, ולכן רואים אותה יותר באזור הגפיים והגב", מסביר ד"ר אורן כץ, מומחה למחלות עור ומין בבית החולים איכילוב. היא ניזונה מהחלב השומני על העור, שמגיע משורשי השערות. "הפטרייה כמחלה קיימת יותר בקיץ, אולי בגלל הלחות. כמו כן, אחרי השיזוף, רואים אותה יותר בקלות".
את האבחון ניתן לעשות אצל רופא עור, אם כי מי שמכיר את הפטרייה יידע לזהותה גם בעין לא מקצועית. "היא מייצרת כתמים לבנים, בגלל שהיא אוכלת את המלנין על העור ומייצרת חומר שמבהיר", אומר ד"ר כץ ומוסיף, "אצל חלק יצאו גם כתמים חומים-אדמדמים. חשוב לדעת שלעיתים אותה פטרייה גורמת גם לסבוריאה, קשקשת שמפריעה ומגרדת הרבה יותר, כך שכדאי לשים לב לאזורים מועדים כמו הפנים והקרקפת אם סובלים מפטריית שמש".
מה אפשר לעשות כדי להימנע מהדבקה?
"לא יודעים מה גורם לפטרייה לפרוח על אחד ולדלג על אחר, לכן למעט הקפדה על היגיינה אין המלצות מיוחדות. היא גם לא מדבקת, שכן היא קיימת על הגוף מלכתחילה, ומגיבה באופן שונה למערכת החיסונית של כל אחד. יש אנשים שזה יקרה להם פעם אחת ויעבור, ויש כאלה שזה חוזר להם כל שנה".
איך מטפלים?
"אפשר להשתמש בחומרים שונים נגד פטריות, בכדורים, קרמים או שמפו, במרשם רופא אך לאו דווקא. לפעמים משלבים ביניהם, ולפעמים מספיק שימוש בתכשיר אחד. משך הטיפול הוא כשבועיים, בהתאם לחומר בו משתמשים, כאשר מי שנוהג לסבול מכך באופן קבוע יכול להשתמש בשמפו טיפולי למניעה פעם בחודש או חודשיים, כשהעונה החמה מתקרבת".
לאחר שהפטרייה נרגעת, מומלץ דווקא כן להיחשף לשמש, באופן מבוקר, "כדי שהכתמים הלבנים ייעלמו. כמו כל עור לבן, אם הם לא ייחשפו לשמש הם יישארו לבנים לתקופה הרבה יותר ארוכה".
גם שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מבהירה שאין מה להיבהל מפטריית שמש, "היא בולטת יותר אחרי שיזוף בגלל שהבדלי הצבע ניכרים ברגע שחלק העור הבריא משתזף והחלקים הנגועים נותרים בהירים. רצוי לאבחן אותה בעזרת רופא, וניתן לטפל בעזרת סבון אנטי בקטריאלי ללא מרשם. מחכים כמה דקות לפני ששוטפים, ולאחר מכן מורחים משחה נגד פטריות. אם זה לא עוזר, רופא יכול לרשום קרמים למריחה".
לאוורר את הנעליים הסגורות בקיץ
לפטריית השמש אולי יש שם ומקום של כבוד בין הרעות החולות של הקיץ, אבל היא לא לבד. פטריות לא להוטות אחר החום, אבל הלחות כן מסייעת להם לשגשג, בעיקר במקומות חשוכים. לכן, המקומות המועדים לפורענות הם כפות הרגליים, קו החזייה אצל נשים, כפלי עור אצל מי שסובל מעודף משקל, המפשעות ולעיתים גם כפות הרגליים.
"חשוב להקפיד על היגיינה ורחצה פעם אחת ביום לפחות", ממליץ ד"ר כץ, "וכשמזיעים יותר עלולים לסבול משפשפות במשפעה. רצוי לשמור על המקום מאוורר ויבש ככל הניתן ובעת הצורך למרוח תכשירים אנטי פטרייתיים".
"אחרי מריחת התכשירים חשוב לשטוף היטב ידיים כדי לא להדביק אזורים אחרים בגוף או אנשים אחרים", מוסיפה קטרון. "הפטריות מאופיינות בגירוד ועור שנראה מגורה, ברגליים הן מלוות בריח רע. הישמרו ממקלחות משותפות בבריכות ומקומות ציבוריים אחרים, ולכו עם כפכפים ולא יחפים. מי שהולך עם נעליים סגורות בקיץ - יש להשתדל לאוורר אותן בבית. ולמי שנוטה לשפשפות חשוב להימנע מבגדים צמודים מדי ולהשתדל ללבוש בגדים מבד כותנה כשאפשר".
האם הטיפול זהה לזה של פטריית שמש?
"גם עם הפטריות האחרות משתמשים בתכשירים בלי או עם מרשם נגד פטריות. לרגליים אפשר לשים גם טלק עם חומר אנטי פטרייתי. חשוב להתמיד בטיפול באופן יומיומי. גם אם נראה שהפטרייה נעלמה או נרגעה קצת, אם מפסיקים לטפל לפני שהיא נעלמת לגמרי היא תחזור. חשוב למרוח עד שהיא לא נראית יותר, ואפילו להמשיך יומיים שלושה לאחר מכן למקרה שנשאר ממנה משהו שאנחנו לא רואים".
ומה לגבי תופעות לוואי?
"מדובר ברגישות מקומית ובטיפול נקודתי, לכן לרוב אין תופעות לוואי. אם חשים בשינוי כלשהו במצב הבריאותי לאחר הטיפול או שהוא לא עוזר, או מחמיר - חשוב להיוועץ ברופא".
מוצרים מומלצים ללא מרשם:
סבון לטיפול בפטריית שמש:
- סבוסל סבון - מחיר: 31.75 שקלים
קרמים לטיפול בפטריות:
- אגיסטן - מחיר: 31 שקלים
- אגיסטן עם אלוורה - מחיר: 30.70 שקלים
- אגיסטן בייבי - מחיר: 31 שקלים
- דקטרין - מחיר: 24.50 שקלים
- פטריון - מחיר: 23.80 שקלים
- למיסיל קרם 15 גרם- 50.20
- למיסיל קרם 30 גרם- 64.99
- למיסיל ספריי (היחיד שמגיע כתרסיס נוח והיגייני ללא צורך במגע יד) - מחיר: 54.10 שקלים
- משחת למיסיל once, מיועדת למריחה חד פעמית וטיפול מיידי בפטרת כף הרגל- מחיר: 75.35 שקלים
- קרם דרמוסיל של לייף - מחיר: 39 שקלים
- פטיר - מחיר: 45 שקלים
- Redskin של מורז בעיקר לטיפול בשפשפות - מחיר: 40 שקלים
טלקים אנטי בקטריאליים:
- אונטיציל - מחיר: 35 שקלים
- פונגימון - מחיר: 35.15 שקלים
- למסיל דרמג'ל- מתאים גם לפטרת כף הרגל, פטרת המפשעה, פטרת הגוף ופטרת השמש, מחיר 49.10 שקלים
- קמיל בלו של ד"ר פישר - מחיר: 17 שקלים
- בייבי פסטה - מחיר: 19 שקלים
- עדינול - מחיר: 20 שקלים
- משחה טיפולית של לייף - מחיר: 18 שקלים