איראן וארה"ב בירכו: "עידן חדש במצרים"
לאחר שמחת חמאס והתגובה המאופקת של ישראל, זכה נשיאה הבא של מצרים גם לברכות ולמחמאות דיפלומטיות רבות. איראן הכריזה על "עידן חדש במזרח התיכון" והבית הלבן עדיין מחכה לדמוקרטיה שהובטחה. אובמה התקשר למורסי, וגם לשפיק
ברכות מקיר לקיר, וניסיון ראשון להשפיע. מוחמד מורסי, נשיאה הבא של מצרים, זכה היום (א') לתגובות בינלאומיות אוהדות. אלו חצו יבשות ויריבות מדיניות, וניסו לרתום כבר כעת את תוצאות הבחירות הדרמטיות לכדי פתיחת דף חדש ביחסים הבינלאומיים. כך, זמן קצר לאחר שתנועת חמאס בעזה הביעה שביעות רצון מהנעשה וישראל פירסמה תגובה דיפלומטית מאופקת, התפרסמו בזו אחר זו ברכות אמריקניות ואיראניות, כשכל אחת מהן "ניגשת לסוגיה" מכיוון שונה לחלוטין. נאום הניצחון של מורסי הועבר ב-ynet בשידור חי.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
"זהו השלב הסופי של ההתעוררות האיסלאמית", הגדיר שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, את הודעת ועדת הבחירות המרכזית. "תנועת המהפכה של העם המצרי הובילה לעידן חדש ולשינוי במזרח התיכון כולו".
זמן קצר לאחר מכן, הצטרף לברכות גם הבית הלבן, שקשר בין נצחונו של מורסי ל"ציון הדרך של העם המצרי בדרכו להשגת דמוקרטיה". ארצות הברית הביעה ציפייה לעבוד עם הנשיא הנבחר ועם חברי ממשלתו, ולקדם את האינטרסים המשותפים הרבים לשתי מדינות.
"אנו מאמינים כי חשוב למורסי לפעול להשגת אחדות במדינה ולמען שוויון זכויות לכולם", נאמר בהודעה האמריקנית, שהדגישה מאוד את הצורך בהשגת דמוקרטיה מצרית. "נעמוד לצד העם המצרי במאבקו הצודק להגשמת שאיפותיו לחיות חיים של כבוד, ולמלא אחר ההבטחה שגלומה במהפכה".
אובמה למורסי: לעבוד יחד על בסיס כבוד הדדי
במהלך הלילה, התקשר הנשיא האמריקני ברק אובמה לנשיא המצרי הנבחר מורסי וברך אותו על ניצחונו בבחירות. אובמה אמר שארצות-הברית תמשיך לתמוך בתקופת המעבר של מצרים לדמוקרטיה ותעמוד לצד העם המצרי. הוא הביע רצון לפעול יחד עם מורסי "על בסיס של כבוד הדדי, כדי לקדם את האינטרסים המשותפים של מצרים וארצות-הברית". בשיחה הודה מורסי לאובמה על שיחת הטלפון ותמיכת ארצות-הברית בתקופת המעבר במצרים.
לאחר שבירך את מורסי, התקשר אובמה גם לאחמד שפיק, שהפסיד בבחירות לנשיאות, ובירך אותו על הקמפיין הנשיאותי שלו. הנשיא האמריקני עודד את גנרל שפיק לתמוך בתהליך הדמוקטי ולפעול לאחדות במצרים. אובמה אמר לשפיק שלארצות-הברית יש עניין לשתף פעולה לא רק עם מורסי, אלא עם כל הקבוצות הפוליטיות במצרים. האמריקנים מנסים לעודד את המצרים להקים קואליציה רחבה, שתשקף את התוצאה הצמודה בבחירות.
מורסי, מועמד האחים המוסלמים, גבר בבחירות על המועמד החילוני אחמד שפיק, שהיה בכיר במשטרו של הנשיא המודח חוסני מובארק. על פי ועדת הבחירות המרכזית, ניצח מורסי בפער קטן מאוד: 51.7% לעומת 48.3% - 13,230,131 קולות לעומת 12,347,380 קולות.
ראש המועצה הצבאית העליונה של מצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, בירך את מורסי על ניצחונו. בכיכר תחריר בקהיר המתינו בזמן ההכרה מאות אלפי תומכים, ועם ההכרזה, הם פרצו בחגיגות. דגלי מצרים הונפו באוויר, וזיקוקים נורו לשמיים. המראות הזכירו במידה רבה את שהתרחש בכיכר ביום הדחתו של מובארק, ב-11 בפברואר אשתקד.
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, ציין כי ארצו מוכנה לעבוד עם מורסי והביע תקווה כי "השינוי שהחל בשנה שעברה במצרים יימשך עד לביסוס שיטה דמוקרטית ופלורליסטית, שתקדש את שלטון החוק". הולנד, כאמריקאים, הדגיש אף הוא בברכתו למורסי את החשיבות שבשמירה על זכויות האזרח והמיעוטים.
את ברכת בריטניה מסר שר החוץ, וויליאם הייג, שהגדיר את בחירתו של מורסי כהיסטורית וקרא לכיבוד זכויות העם המצרי. "אני מברך את מחויבותם של המצרים לכיבוד התהליך הדמוקרטי ואת מחויבותו של מורסי עצמו להשגת המשימה הקשה
שממתינה לו". לדברי הייג, "חשוב שהממשלה שתיבחר תבנה גשרים בין כל החברים שמרכיבים את החברה המצרית".
ניצחון של מורסי בבחירות לנשיאות פירושו השלמת ניצחון של האחים המוסלמים בכל החזיתות בזירה הפוליטית המצרית, אחרי שמוקדם יותר השנה כבשו את הפרלמנט. עם זאת, לא ברור אילו סמכויות יופקדו בידי הנשיא החדש, ולפי הערכות ינסה צבא מצרים לשמור לעצמו את עיקר הכוח הממשי. אם כך אכן יהיה, הדבר עשוי להוביל להתלקחות מחדש של האלימות במצרים ולעימותים בין תומכי האיסלאמיסטים לכוחות הביטחון.
Read this article in English