שתף קטע נבחר

צילום: EPA ,AFP

"התחייה שלנו מתחילה עכשיו". עם החוגגים בקהיר

תומכי מורסי נערכו למחטף פוליטי והצטיידו בקלשונים, אך במקום זאת חגגו בתחריר ניצחון היסטורי: "מצרים סוף-סוף השתחררה מהצבא ומאדוניו הזרים - ארה"ב וישראל". פעילה חילונית כבר יודעת: "מה שנותר לי זה רק לבחור את הבורקה המתאימה"

ניצחונו של הנשיא האיסלאמיסטי הראשון במצרים, מוחמד מורסי, הפתיע אפילו את תומכיו. עד הרגע האחרון הם לא האמינו כי המועצה הצבאית העליונה תאפשר למועמד האחים המוסלמים לעלות לשלטון, וציפו למחטף פוליטי שבמסגרתו תיאלץ ועדת הבחירות המרכזית לזייף תוצאות לטובת מקורבו של הצבא, הגנרל אחמד שפיק. אולם אמש (יום א') חששותיהם התבדו.

 

מורסי הראיס הבא - הכותרות האחרונות ב-ynet:

מורסי במסר לישראל: נכבד את ההסכמים הבינ"ל

ישראל, הפלסטינים, סיני והגז. התבטאויות מורסי

האתגרים של מורסי: כלכלה קורסת ופילוג פוליטי

פרשנות: מורסי נשיא, אך לא הכול שחור

 

ככל שהתקרבה שעת ההכרזה הרשמית על תוצאות הבחירות לנשיאות, נרשמה בקהיר תנועה דו-כיוונית: מרבית תושבי העיר עזבו את מקומות העבודה מוקדם מהרגיל והסתגרו בבתיהם מחשש לפרוץ מהומות אלימות עם היוודע זהותו של הנשיא הבא. אחרים, תומכים נאמנים של תנועת האחים המוסלמים זרמו באלפיהם לכיכר א-תחריר.

 

זיקוקים בשמי כיכר א-תחריר. החוגגים דמו לאוהדי ספורט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זיקוקים בשמי כיכר א-תחריר. החוגגים דמו לאוהדי ספורט(צילום: רויטרס)
 

למרות תחושת האי-ודאות שאפפה את ספירת הקולות, הם רצו לשמוע במו אוזניהם את הכרזת שמו של הנשיא, ולהגיב בהתאם: בחגיגות שמחה אם יהיה זה מורסי, ואם יפסיד - אז בעימות עם כוחות הביטחון. סדרנים מטעם האחים המוסלמים ערכו בדיקות ביטחוניות קפדניות מסביב לכיכר מחשש לכניסת גורמים עוינים, אך לא טרחו לעצור את המשאיות של תומכי התנועה ושל הסלפיסטים שהובילו מעדרים, קלשונים ופטישים - נשק קר לשימוש המפגינים במקרה של ניצחון שפיק.

 

הכרזת תוצאות הבחירות התעכבה בשעה, ורבבות האיסלאמיסטים המתינו בחוסר-סבלנות גובר, כשהם כבר אוחזים בנשקם המאולתר, תחת חום בלתי נסבל. את הרגעים האחרונים הם ניצלו שוב לתפילות פומביות לניצחונו של מורסי. "נמאס לנו מהשחיתות של אדוני הארץ הישנים, נמאס לנו שהם אלה שמחליטים מה העם רוצה", הסביר אחד מהם.

 

עיכובים ותקלות טכניות - תרגיל של הצבא?

תהלוכות צעקניות חצו את הכיכר, שדמתה יותר לשוק פשפשים, והצועדים צעקו סיסמאות שהשוו להם דימוי של אוהדי ספורט. רק כשנשמע ההמנון המצרי בתחילת מסיבת העיתונאים של יו"ר ועדת הבחירות, השתררה בכיכר דממה מתוחה ביותר. גברים מזוקנים השתיקו בתקיפות את אחרוני התגרנים, שעוד הציעו מאכלים או בגדים למכירה, מבלי להתחשב במעמד ההיסטורי.

 

חוגגים בקהיר. "עכשיו נחזור להיות מה שהיינו" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חוגגים בקהיר. "עכשיו נחזור להיות מה שהיינו"(צילום: AFP)

 

מורסי בנאום ניצחון. כבר נערכו לאפשרות שיפסיד (צילום: AP, Egypt State TV) (צילום: AP, Egypt State TV)
מורסי בנאום ניצחון. כבר נערכו לאפשרות שיפסיד(צילום: AP, Egypt State TV)

 

בנאום מנומק ומפורט, שנמשך קרוב לשלושת רבעי שעה, סקר נשיא הוועדה את כל הליכי הבחירות ואת כל התלונות שהגישו שני המועמדים בטענה כי נרשמו זיופים ואי-סדרים. הרשימה הארוכה, שכללה טענות על ההצבעה בכל אחד מהמחוזות, כבר גרמה לרבים בקהל לאבד את סבלנותם.

 

"הם רוצים להתיש אותנו, כדי להמתיק לנו את הידיעה המרה", העיר בציניות אחד מהם. עם כל קלפי שנפסלה, נשמעו ניחושים כמה קולות אבדו למורסי וכמה ליריבו שפיק. לבסוף הרגיע יו"ר הוועדה את החוששים: הפסילות לא גרמו לשינוי התוצאות הסופיות, הודיע ועורר אנחת רווחה כללית.

 

רגע לפני ההכרזה על המנצח - שוב תקלה. המגברים שהציבו האחים המוסלמים מעל לבימה המרכזית בכיכר א-תחריר כדי שיודיעו על התוצאות בשידור חי השתתקו לפתע, דווקא ברגע הקריטי ביותר. "זה עוד תרגיל של הצבא", רטנו אנשים מכל עבר. התקלה הטכנית תוקנה במהרה, ומיד הוכרז מספר הקולות שגרף שפיק.

 

"נמאס לנו מהשחיתות של אדוני הארץ הישנים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"נמאס לנו מהשחיתות של אדוני הארץ הישנים"(צילום: רויטרס)

 

התרועות הצנועות למשמע אחוזי התמיכה בשפיק לא השתוו לחגיגה הנרגשת שפרצה בכיכר עם ההכרזה על מורסי כמנצח. גברים נפלו על אדמת הכיכר והשמיעו תפילות הודיה. אחרים הרימו ידיים לשמיים וצעקו קריאות שבח לאללה. איסלאמיסטים מזוקנים רבים פרצו בבכי ונפלו זה בזרועות זה, כלא מאמינים לבשורה שהתקבלה זה עתה.

 

"מצרים סוף-סוף השתחררה", צעק צעיר שחבש כיפה לבנה וטפח בהתלהבות על כתפי, "גם מהצבא וגם מאדוניו הזרים - ארצות הברית וישראל. עכשיו נוכל לחזור ולהיות מה שאנחנו באמת, ולהרים את ראשנו".

 

הצעד הראשון נעשה, אך המחאה לא תמה

מכל עבר החלו לפתע לזרום לכיכר רבבות מצרים, רובם מוסלמים אדוקים, כשבידם דגל הלאום. פה ושם נראו גם דגלי אל-קאעידה. חגיגת הניצחון משכה אליה את כל אותם האזרחים שנמנעו להגיע לכיכר בימים האחרונים, עד להיוודע התוצאות הסופיות והוודאיות. עתה הם יכלו לשמוח בלי חשש: זיקוקי דינור הועלו לאוויר, גם בשעות הערב המאוחרות, ואופנועים שנסעו במעגלים ליוו בצפירות את החוגגים שרקדו ושרו. השכבות הנמוכות הדיחו את המעמד העליון, האיסלאם הוא אדונה החדש של ארץ הנילוס.

 

תומכות באחים המוסלמים. כיצד ישפיע הניצחון על הנשים? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכות באחים המוסלמים. כיצד ישפיע הניצחון על הנשים?(צילום: רויטרס)

 

פעילים בכיכר בקהיר. לא עוזבים עד להעברת השלטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעילים בכיכר בקהיר. לא עוזבים עד להעברת השלטון(צילום: רויטרס)

 

מנגד, על פני האנשים שלא הסתירו עד כה את תמיכתם בשפיק, כבר ניכר הפחד מפני העתיד הצפוי. "מעכשיו חיינו הולכים להיות שונים מאוד", מודה פעילה חילונית, העובדת בארגון לקידום זכויות הנשים במצרים. "בזמן האחרון דווקא קיבלנו די הרבה כספים, שאפשרו לנו לעודד מודעות בקרב קבוצות נשים שונות, אבל האיסלאמיסטים יקצצו לנו את כל התקציבים. כל מה שנותר לי כעת זה לבחור איזו בורקה תתאים לי יותר".

 

הצבא והמשטרה הקפידו לשמור על מרחק מכיכר א-תחריר כדי לא לגרום להתלהטות הרוחות, וגם פעילי התנועות הדמוקרטיות לא נראו בשטח, מתוך הבנה כי לא מדובר ביום חגם. במקביל, בין קולות השמחה של האחים המוסלמים, הבהירו בתנועה כי מבחינתם מדובר רק בצעד הראשון בדרך לשחרור מלא.

 

לדבריהם, הם מתכוונים להמשיך בשביתת השבת שלהם בכיכר א-תחריר עד שהצבא יעביר את כל הסמכויות לידי הנשיא הנבחר ויבטל את ההחלטה לפזר את הפרלמנט, שבו נהנו האחים המוסלמים מרוב גדול. אך גם בצל הניסיונות האחרונים של המועצה הצבאית העליונה לשמור על כוחה, לא ניתן להתעלם מהישג האיסלאמיסטים ומהרוח הגבית לכוונתם לעצב את החברה המצרית בהתאם לחוקי האיסלאם הפונדמנטליסטי. "התחייה המצרית מתחילה היום", הסכים אחד החוגגים בכיכר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי הוא האיש. כרזות בתחריר
צילום: רויטרס
תפילות הודיה בתגובה לתוצאות הבחירות
צילום: AP
יום חדש במצרים
צילום: AP
מומלצים