הקופטים עוזבים: "בלי יהודים, נהיה שעיר לעזאזל"
גורמים רשמיים מעריכים כי מאז תחילת המהפכה עזבו את מצרים כ-100 אלף נוצרים קופטים, ועם בחירתו של מורסי האיסלאמיסטי, נראה שגל העזיבה עלול לגבור. גם מוסלמים חוששים: "פתאום רואים נשים בבורקות, מאיפה הן הגיעו? לאן ארצי הולכת?"
יסמין עזבה אתמול את מקום עבודתה במרכז קהיר כבר בשעה אחת בצהריים, ארבע שעות לפני מועד סיום עבודתה הרגיל. כמו רבים מתושבי קהיר היא חששה מאוד ממה שיקרה אחרי ההצהרה על תוצאות הבחירות לנשיאות. "הייתי בטוחה, שיוכרז על אחמד שפיק כמנצח, ושיתחילו מהומות אלימות נוראות. אז מיהרתי הביתה והדלקתי את הטלוויזיה כדי לעקוב אחרי המתרחש", היא מספרת הבוקר בפנים עצובות. יסמין רצתה בניצחונו של שפיק, מועמדו של הצבא ורוב המחנה החילוני.
יש נשיא במצרים - עדכונים אחרונים ב-ynet:
מורסי הובס בקהיר והתאושש במצרים כולה
ארה"ב שוב עלתה על הרכבת הלא נכונה לקהיר?
"התחייה שלנו מתחילה עכשיו". אלדד בק עם החוגגים בקהיר
"האמת, שלא יכולתי לעמוד במתח הרב", היא ממשיכה. "כיביתי את הטלוויזיה והדלקתי אותה מחדש, ושוב כיביתי, עד שהודיעו סופסוף על המנצח מוחמד מורסי. לא יכולתי להאמין למשמע אוזניי. אני מוסלמית, סונית, אבל מה שמורסי ו'האחים המוסלמים' מייצגים רחוק מאוד מהאיסלאם שאני מאמינה בו, איסלאם של פתיחות וסובלנות לאחרים. פתאום ראית אצלנו המון נשים לבושות בבורקות שחורות, מכוסות מכף רגל ועד ראש. מאיפה הן הגיעו? איפה הן היו עד היום? בלילה ראיתי את מורסי נואם לאומה. זה היה מביש. הוא לא יודע לדבר. הוא אדם פשוט, בעל שפה ענייה. הוא הבטיח הבטחות שברור לכולם שלא יקיים אותן. אין לי הבוקר מושג לאן ארצי הולכת".
יסמין גרה בשוברא, אחת משכונותיה העממיות של בירת מצרים. זו שכונה מעורבת שגרים בה לא מעט נוצרים קופטים. "אנחנו תמיד חיינו אלה לצד אלה, מוסלמים ונוצרים, ללא כל בעיות", מספרת יסמין. "אתמול, אחרי ההכרזה על ניצחונו של מורסי, השתררה ברחובות שלנו דממה מוחלטת. הנוצרים פשוט מפחדים. הם לא יודעים מה יקרה להם במצרים האיסלאמית. רבים מהם מתכננים לעזוב. הם לא רוצים להישאר פה".
הקופטים במצרים מהווים כ-9% מאוכלוסיית מצרים, המונה למעלה מ-83 תושבים. גורמים רשמיים מעריכים כי מאז תחילת המהפכה המצרית עזבו את המדינה מעל ל-100 אלף קופטים,
בעיקר למדינות המערב הנוצריות. מורסי הבטיח כי יהיה נשיאם של כל המצרים, כולל הנוצרים, אך בימים האחרונים, כשנראה היה שמורסי עומד לנצח, התעוררה מחדש תנועת העזיבה ההמונית.
"כל מי שיוכל יעזוב מהר", מתוודה ידיד קופטי, העובד כמהנדס בחברה זרה. "למעשה גם החברות הזרות הגדולות שעבדו כאן החלו בחודשים האחרונים להעביר את המשרדים והנציגויות שלהן אל מחוץ למצרים. זה מרחיב את מעגל האבטלה. לא כולם יכולים להרשות לעצמם להגר. היום, רק מי שיש לו כסף רב יכול לקבל בקלות אשרת הגירה לאחת ממדינות המערב".
גם השיעים חוששים
לא רק הקופטים חוששים ממצרים החדשה של האחים המוסלמים. במצרים חי גם מיעוט שיעי גדול, שמספר חבריו נע בין מיליון לשני מיליון איש. בשנים האחרונות, בעידודה הפעיל של טהרן, המירו לא מעט סונים את אמונתם והצטרפו לשיעה. אף שאיראן מיהרה לברך אתמול את מורסי על בחירתו לנשיאות מצרים, "האחים", ובעיקר הפעילים הסלפיים, רואים בנוכחות השיעית עתיקת-הימים בארצם גיס חמישי מאיים.
התקשורת המצרית דיווחה בימים האחרונים על שורה של אמנים חילוניים, שהחליטו גם הם לעזוב את מצרים מחשש לניצחון "האחים המוסלמים". לפי אותם דיווחים, גדול השחקנים המצריים, עומר שריף, החליט לבטל את תוכניותיו להשתקע מחדש במולדתו, ויישאר בצרפת.
עם זאת, המיליארדר נגיב סאווירי, איש עסקים קופטי שמנהל מערכה תקיפה נגד האיסלאמיסטים,
הכחיש שמועות שלפיהן הוא עומד לעזוב את מצרים. "לעולם לא אעזוב את ארצי. אני אשאר כאן כדי להילחם במדינה הדתית ולהיאבק למען הפרדה בין דת למדינה", הצהיר סאווירי. האיסלאמיסטים מחרימים בשל מאבקו את עסקיו, בין היתר את אחת מרשתות הטלפון המובילות במדינה.
"אין לנו יותר יהודים במצרים", אומר לי מכר קופטי, שעומד לעזוב את מצרים בשבועות הקרובים. "אז מי יכול לשמש בתור שעיר לעזאזל עבור 'האחים המוסלמים'? רק אנחנו, הנוצרים. ואני לא רוצה להיות פה כשכזה יקרה".