בלעו את הגרעין: דובדבנים מישראל בשווקי איראן
בעיתונות האיראנית מדווחים בימים האחרונים על דובדבנים מישראל, שנמכרים בשוק תמורת 4,500 תומאן לקילו - כ-15 שקל. במשרד התעשייה והמסחר האיראני מגיבים בנחרצות: ייבוא כל סוג סחורה מישראל הוא מנוגד לחוק
מחירי הפירות והירקות ירדו ב-10% - דובדבנים ישראלים עולים 4,500 תומאן לקילו. הכותרת הזו, בניסוחים שונים, מככבת בימים האחרונים בעיתונות האיראנית, במסגרת כתבה של סוכנות הידיעות מֶהְר על ירידת מחירי הפירות השבוע לעומת השבוע שעבר.
- לטורים נוספים של תמר עילם גינדין
- תומאן או ריאל: מה שם המטבע האיראני המרוסק? איראן: המטבע קורס, אחמדינג'אד נשחט בפייסבוק
- כך הרס אחמדינג'אד את כלכלת איראן
חסין מהג'ראן, ראש התאחדות הירקנים של מחוז טהראן, אמר בכתבה כי דובדבנים ישראלים עולים בשוק 4,500 תומאן לקילו - 2.42 דולר אמריקאי (תומאן שווה 10 ריאל, ולפי השער אתמול 1 דולר שווה ל-1,860 תומאן). מחיר הדובדבנים הישראלים, אם כך, הוא קצת פחות מ-15 שקל לקילו לפי השער היציג מול הדולר, או כ-9.5 שקלים לפי השער בשוק החופשי.
אם תרצו לחסוך, דובדבנים מקומיים (איראניים) עולים 2,500 תומאן לקילו. בהמשך הידיעה של מֶהְר מפרט מהג'ראן את מחיריהם של פירות אחרים בשוק האיראני.
בכתבה המקורית באתר, הדובדבנים הישראלים אמנם מככבים בכותרת, אבל אין שום ביקורת על קשרי המסחר בין ישראל לאיראן. זוהי אינה הפעם הראשונה שבה מוזכרת ישראל באתרים איראנים רשמיים ללא ביקורת. לפני כחודש וחצי התפרסם מחקר ישראלי בנוגע לפוטנציאל הדמוקרטיה באיראן, ובימים הראשונים אתרים מכל הקשת הפוליטית והדתית - חוץ מהמשטר עצמו - אימצו את תוצאות המחקר בלי למתוח ביקורת על מקורו. רק לאחר מספר ימים התפרסמה ביקורת על המחקר באתר המזוהה עם השלטון.
ובחזרה לדובדבנים, אתרי חדשות אחרים מביאים את תגובתו של אחסאן ח'דאא'י, ראש לשכת רישום הזמנות הסחורות של משרד התעשייה, המחצבים והמסחר. ח'דאא'י, בתגובה בלתי מפתיעה, אמר שייבוא כל סוג סחורה מישראל הוא מנוגד לחוק, והוסיף: "מערכת רישום ההזמנות נעולה בפני המילה "ישראל", ומכיוון שרישום ההזמנות נעשה באופן אלקטרוני, שום סחורה ממדינה זו לא יכול להיקלט במערכת רישום ההזמנות והייבוא לאיראן".
זוהי אינה הפעם הראשונה שבכירים או תומכי משטר ברפובליקה האסלאמית מכנים את ישראל "מדינה". במהלך התקפת האזרחים על שגרירות בריטניה בטהראן גם נשמעו קריאות נגד שלוש המדינות הטרוריסטיות - בריטניה, ארה"ב וישראל. גם שם כונתה ישראל "מדינה".
לפני כשלוש שנים הייתה פרשה דומה כשהתפרסם דבר הפצתם של תפוזים ישראלים בשוקי טהראן. התפוזים המדוברים אף נשאו מדבקה ישראלית, ובעקבות פרסום הפרשה הכחיש מחמד צאדק מפתח, סגן שר המסחר של איראן, כל קשר בין המשרד הממשלתי לבין ייבוא התפוזים.
בישיבה בנוגע לתפוזים הישראלים אמר סגן השר: "אין לי מושג כיצד ובאיזה נתיב הגיעו (התפוזים), ולעניין זה אין שום קשר למשרד המסחר. אם הסחורה הוברחה למדינה, האם משרד המסחר אחראי? האדם שיציג רישיון לייבוא כזה, או אפילו דיון בקשר לרישום הזמנה של דבר כזה, לבטח יקבל פרס של מיליארד". סגן השר לא ציין באיזה מטבע יינתן הפרס.
ד"ר תמר עילם גינדין היא בלשנית וחוקרת איראן, כותבת את הטור מהנעשה באיראן בחדר 404, ומרצה בנושאי בלשנות, איראן ומגילת אסתר במסגרות שונות.
- Read this article in English