המאבק הבא בתחריר: החזרת סמכויות הנשיא
בכיכר המחאה בקהיר עוד נותרו מאות תומכי "האחים המוסלמים" שלא יזוזו משם עד להעברת השלטון למורסי. הליברלים מצדם לא מתרגשים מהצהרותיו המתונות של הנשיא הנבחר ("מחכים למבחן התוצאה") ובצבא מתעוררים קולות נגד טנטאווי. דיווח מיוחד מהשכנה שקמה לעידן איסלאמי חדש
מטה הבחירות של נשיא מצרים החדש, מוחמד מורסי, השוכן בקרבה מפתיעה למשרד הפנים, היה אתמול (ב') נטוש למדי. רוב הפעילים נחו בבתיהם אחרי חגיגות הניצחון ההמוניות, שנמשכו עד לשעות הבוקר המוקדמות של אתמול. כמה מאות מהם, אנשי "האחים המוסלמים", נותרו עדיין באוהלים רעועים וצבעוניים בכיכר א-תחריר. מבחינתם, המאבק נגד המשטר הישן במצרים לא תם. "הניצחון בבחירות לנשיאות", אומר לי אחד מהם, איברהים, "הוא רק הישג אחד מעשרה. תשעה עוד נותרו בפנינו. הזמן יעשה את שלו. רק אם אתה מאמין בכל הכוח בעקרונותיך ובזכויותיך, תצליח בסופו של דבר לממש אותם".
יש נשיא במצרים - עדכונים אחרונים ב-ynet:
"מורסימטר". המצרים מודדים את הנשיא החדש
הקופטים עוזבים: "בלי יהודים, נהיה שעיר לעזאזל"
ארה"ב שוב עלתה על הרכבת הלא נכונה לקהיר?
סיני, סואץ והפלסטינים: נקודות התורפה בהסכם
לאחר יותר מ-80 שנות המתנה סבלנית - רצופות קרבות, רדיפות וחיסולים - הצליחו ה"אחים המוסלמים" להשיג יעד עיקרי בתוכניתם הרעיונית: השתלטות על המשרה הבכירה ביותר במצרים, ועוד בדרך הדמוקרטיה. אולם, "האחים" מודעים היטב לכך, שלפי שעה הנשיא שלהם מעוקר סמכויות ויכולתו לשנות את פני החברה והמדינה מוגבלת ביותר. אפילו לא ברור בפני מי אמור מורסי להישבע אמונים, בטרם יתחיל לכהן כנשיא שכן פוזר הפרלמנט המצרי, שבו אמור הטקס להתקיים לפי החוקה.
ממשלתה האחרונה של מצרים הגישה אתמול את התפטרותה.
אולם, מרבית הכוחות הליברליים והדמוקרטיים במצרים הבהירו, כי הם יבחנו את מורסי ואת עתיד שיתוף הפעולה בינם לבינו לפי מעשיו של הנשיא הנבחר ולא לפי הבטחותיו. חזית ליברלית חדשה, שהוקמה בסוף השבוע על ידי אנשי רוח ופוליטיקאים מובילים תחת הסיסמה "הכוח השלישי", קוראת בינתיים להביא להפרדה מוחלטת בין דת ומדינה - רעיון ש"האחים" דוחים מכול וכול.
המכנה המשותף המרכזי בין "האחים" לבין הכוחות הליברליים הוא הדרישה לבטל את ההחלטות בדבר פיזור הפרלמנט ואי חוקיותו וכן את השינויים החוקתיים שעליהם הכריזה המועצה הצבאית העליונה, ואשר העבירו סמכויות עיקריות מידי הנשיא לצבא. סביב דרישות אלו יתרכז מעתה המאבק הפוליטי עם צמרת הצבא, וראשי "האחים" הבהירו ביממה האחרונה, כי בניגוד למסריו המרגיעים של מורסי בנאום הניצחון שלו הם מתכוננים לפעול במרץ לפירוק כל שרידיו של המשטר הישן.
שביתת השבת בכיכר א-תחריר תימשך לפחות עד סוף החודש, תאריך שבו התחייבה המועצה הצבאית העליונה להעביר את כל סמכויות הממשל לידיים אזרחיות. אולם, הצבא אינו מאוחד בגישתו לסוגיה זו: בכירים, גם בשורות המועצה הצבאית, מביעים ביקורת חריפה על דרך טיפולו של ראש המועצה, הגנרל חוסיין טנטאווי, במשבר הפוליטי ועל כך שהוא מעניק ל"אחים המוסלמים" את השלטון. לטענתם, טנטאווי מבוגר מדי וחולה מדי, ואינו מסוגל להנהיג את מצרים בשעתה הקשה.
תומכי הצבא, כמחצית מהמשתתפים בבחירות לנשיאות, מתקשים גם הם להתמודד עם ניצחונם של "האחים", אף שדוברים רשמיים בשמם מיהרו לקבל את ההכרעה הדמוקרטית. יסמין התקשתה אתמול להסתיר את העצב. היא רצתה בניצחונו של אחמד שפיק, מועמד הצבא ורוב המחנה החילוני. "כשהודיעו סוף-סוף על המנצח, לא יכולתי להאמין למשמע אוזניי", היא סיפרה. "אני מוסלמית, אבל מה שמורסי ו'האחים המוסלמים' מייצגים רחוק מאוד מהאיסלאם שאני מאמינה בו – איסלאם של פתיחות וסובלנות לאחרים. פתאום ראית אצלנו מלא נשים לבושות בבורקות שחורות, מכוסות מכף רגל ועד ראש. מאיפה הן הגיעו? איפה הן היו עד היום?".
בדבריה לא נשמע אפילו זיק אופטימיות: "בלילה ראיתי את מורסי נואם לאומה. זה היה מביש. הוא לא יודע לדבר. הוא אדם פשוט, בעל שפה ענייה. הוא הבטיח הבטחות, שברור לכולם שלא יקיימן. אין לי הבוקר מושג לאן ארצי הולכת".