זהירות: סטטינים נגד כולסטרול גורמים לעייפות
מחקר חדש מצא כי הסטטינים, התרופות הנפוצות לטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול "רע", גרמו לשיעור גבוה של עייפות ובעיות זיכרון. החוקרים: על הרופאים להכיר את תופעות הלוואי ולהפסיק הטיפול במקרים חמורים
הן חוללו מהפיכה בעשור האחרון בהורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב, אולם תופעת הלוואי המרכזית שלהן, כאבי שרירים, מקשה על רבים להמשיך וליטול את התרופות. כעת מצא מחקר חדש כי התרופות גורמות גם לעייפות, בלבול ופגיעה בזיכרון. המחקר פורסם בכתב העת לרפואה פנימית Archives of Internal Medicine.
כבר ביקרתם בערוץ כולסטרול שלנו?
9 שינויים פשוטים שיעזרו לכם להפחית כולסטרול
המצעד: 25 המזונות שאתם חייבים לבריאות שלכם
8 דרכים קלות להעלאת הכולסטרול הטוב
דרך הטיפול המקובלת בכולסטרול, שהוא הגורם מספר אחת בגורמי הסיכון הניתנים להשפעה, היא באמצעות קבוצת תרופות הנקראת סטטינים. מדובר בתרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי לייצור הכולסטרול בגוף. ידוע כי אצל אנשים הסובלים מרמת כולסטרול גבוהה, שינוי בהרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הכרוכים בכך.
בעבר פורסמו המלצות של איגודי רופאים בישראל לטיפול ברמת הכולסטרול "הרע"
בדם. ההמלצת קבעו ערכי מטרה עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון (אנשים שעברו אירוע לבבי או מוחי, חולי סוכרת או מי שסובלים מטרשת עורקים), העומדים על 80 מיליגרם לדציליטר. ההערכה היא כי בעקבות ההנחיות החדשות כמחצית מאוכלוסיית ישראל מעל גיל 40 תזדקק לטיפול בסטטינים להורדת כולסטרול.
המחקר החדש כלל 1,016 מבוגרים בריאים שחולקו למספר קבוצות. כל קבוצה קיבלה סטטינים במינון שונה וקבוצת הבקרה קיבלה תרופת פלצבו (שאינה מכילה חומר פעיל). הנבדקים התבקשו ליטול את הכדור מדי יום לפני השינה למשך שישה חודשים.בתום תקופת המחקר נשאלו הנבדקים אודות רמת האנרגיה שלהם, וכיצד חשו לאחר פעילות גופנית. אלו שנטלו את הסטטינים דיווחו על רמת אנרגיה נמוכה יותר, עייפות רבה והתעייפות רבה יותר, בהשוואה לאלה שנטלו את הפלצבו.
אחת החוקרות, ד"ר ביאטריס גולומב מהמחלקה לרפואה פנימית באוניברסיטת קליפורניה שבסן דייגו, הסבירה כי תופעות הלוואי שנמצאו אינן נדירות. "התרופות אמנם הורידו לנבדקים את הכולסטרול, אבל גם הפחיתו להם את האנרגיה. ההשפעה השלילית היתה בעיקר אצל נשים. 40% מהן דיווחו על רמת אנרגיה ירודה עייפות והתעייפות", אמרה.
לדברי החוקרים הממצאים צריכים להבהיר לרופאים כי עליהם לשקול את יתרונות הסטטינים על פני החסרונות, ולהכיר את תופעות הלוואי. עוד הוסיפו החוקרים כי במקרה של תופעות לוואי קשות יש לשקול להפחית את מינון הסטטינים או להפסיקם כליל.