החקיקה המהירה ביותר: אושר חוק לינדנשטראוס
הכנסת אישרה תוך יומיים את החוק המאפשר למבקר המדינה להשלים דו"חות, שלושה חודשים מיום סיום תפקידו. המשמעות: יוכל להשלים את דו"ח הרפז, אך לא את דו"ח ביביטורס
חקיקת בזק בכנסת: "חוק לינדנשטראוס", שנועד להעניק למבקר המדינה הנוכחי, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, ארכה של שלושה חודשים מיום סיום כהונתו כדי לסיים כתיבת דו"חות, אושר אחר-הצהריים (יום ג') בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. מדובר רק על דו"חות שלגביהם נמסרו טיוטות למבוקרים. על פי התיקון המבקר יוכל להשלים את הדו"ח בפרשת הרפז, אך מנגד הוא לא ישלים את הדו"ח בפרשת ביביטורס.
עוד בחדשות:
האש דועכת: הושגה שליטה על השריפה בכביש 1
רמלה לבג"ץ: לוד מקבלת מיליונים, אנחנו מופקרים
רצח הילד בכפר קאסם: האב והאם עומתו בחקירה
לינדנשטראוס התייחס לאישור הצעת החוק ואמר: "במערכת בתי המשפט יש אפשרות לכל שופט שמגיע לתום הכהונה. הוא יכול לשבת עוד שלושה חודשים ולנסח כתבי טענות ותיקים שלא סיים עד המועד. השווינו את המצב אצל המבקר למצב שקיים במערכת השיפוטית. זו לא הערכת תקופת כהונה חלילה. שלושה חודשים הם חשובים במיוחד, שאנו נמצאים בעיצומן של שניים-שלושה תיקים ששלחנו טיוטות למבוקרים".
הוא אמר כי אחד הנושאים הוא פרשת הרפז. "מחר ניפגש עם אחד המבוקרים המרכזיים בתיק הזה וגם עם השני ונוכל להוציא את ההחלטות בהתאם", הוא אמר בכינוס של מחוז תל-אביב והמרכז של לשכת עורכי הדין. "אני חושב שחקיקה פרסונלית היא בעיתית ואני לא בטוח שצריך לתקן גם את חוק היסוד, אבל אני לא יכול להתעלם מכך שמתן שלושת החודשים תאפשר בדיקה מעמיקה".
105 חברי כנסת לא הצביעו
13 חברי כנסת הצביעו בעד הצעת החוק מול חבר כנסת שהתנגד ואחד שנמנע. 105 חברי כנסת לא השתתפו בהצבעה במליאה. גורמים בכנסת אמרו כי הם אינם זוכרים חקיקת בזק, שנועדה לתת למבקר עוד זמן - כמה ימים לפני שהוא מסיים את תפקידו.
החוק, שרק ביום ראשון עבר את אישור ועדת השרים לחקיקה, הושלם בתוך יומיים בלבד. אתמול העניקה ועדת הכנסת ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), אישור לקיום הליך מזורז. אתמול גם עבר החוק בקריאה ראשונה ולאחר דיון שהתקיים בבוקר בוועדה, הוא עבר למליאה. החוק, שהוגש כתיקון לחוק יסוד: מבקר המדינה, עבר את שרשרת האישורים בהליך מהיר מאוד מהמקובל, חרף התנגדותו הנחרצת של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, שביקש מחברי הכנסת לשקול שנית את קידומו.
ח"כ איתן כבל (העבודה) אמר כי מדובר בתקדים מסוכן ומתח ביקורת על המהלך הזריז, ש"יותר מהר מאשר הזמן שבו מורחים חמאה על לחם". הוא הוסיף: "יש כאן שאלות כבדות משקל, כמו השאלה האם המבקר יבדוק אך ורק את פרשת הרפז או המבקר גם יעסוק בכל התיקים שעדיין נשארו פתוחים. ואם יעסוק רק בהרפז, זה מעצים ומחדד האם לא מדובר בעניין פרסונלי ובעייתי. אני מוקיר את המבקר, אבל זה מסוג הדברים שהיה ראוי לביקורת להמשיך ולהתמודד איתה. תקדים מסוכן".
היועץ המשפטי הזהיר
מי שעוד הביע התנגדות הוא היועץ המשפטי לכנסת, שבמהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה היום, הזהיר ממצב שבו אמון הציבור במוסד המבקר עלול להתערער.
ינון העלה מספר סוגיות בעייתיות בחוק, בין היתר סתירה שקיימת בין הנוסח שאושר ובין חוק יסוד מבקר המדינה שמגדיר תקופת כהונה של שבע שנים בלבד למבקר המדינה. ארכה כזאת, לדבריו, מייצרת סתירה בחוק. בנוסף, כתב ינון בחוות דעתו, קיימת
בעיה בתזמון של הגשת החוק, ימים ספורים לפני סיום כהונתו של המבקר הנוכחי, דבר שעלול להראות כהתערבות פוליטית ולערער את אמון הציבור במוסד מבקר המדינה.
אלא שהתנגדותו של ינון שלא רק עלתה על הכתב, אלא נאמרה במהלך הדיונים, לא עשתה רושם על חברי הכנסת ואלו המשיכו את החקיקה המהירה. המטרה: לאפשר ללינדנשטראוס לפרסם את דו"ח הרפז המונח על שולחנו. גורמים באופוזיציה מתחו ביקורת קשה לא רק על ההליך, אלא על כך שמדובר בתיקון לחוק המאפשר למבקר להשלים רק דו"חות שלגביהם הוציא כבר טיוטות - ולכן הוא לא יוכל להשלים את הדו"ח בפרשת ביביטורס.