שתף קטע נבחר

 

בנייה ירוקה: מחכים לחקיקה ומימון ממשלתי

יזמים ומומחים בתחום הסביבה כבר לא מסתפקים בתקן הוולנטרי הירוק ודורשים חקיקה מחייבת וסבסוד ממשלתי, כדי שישראל תדביק את הפער מול מדינות ה-OECD. שיכון ובינוי: "המדינה צריכה לעודד רוכשים לקנות דירות בבנייה ירוקה"

ירוק יותר? אולי, אבל לא מספיק. התקן לבנייה ירוקה, שנכנס לתוקף לפני כשנה, לא מספק את היזמים והמומחים בתחום איכות הסביבה. בפאנל שהתקיים היום (ג') בוועידה לכלכלה ירוקה של מידע כנסים נטען, כי במציאות הנוכחית, כל עוד התקן הירוק הוא וולנטרי בלבד, על הממשלה לתמרץ כלכלית רוכשי דירות מגורים "ירוקות".

 

עוד על בנייה ירוקה - בכלכלה ירוקה :

 

הדוברים בפאנל הזהירו, כי ללא תמריצים מסוג זה, ישראל תישאר הרחק מאחורי מדינות ה-OECD בתחום. "הבנייה הירוקה מקטינה את אחוזי הרווח של היזמים", אמרה בפאנל עפרה רהב, סמנכ"ל קיימות בחברת שיכון ובינוי. "יש לנו אינטרס לא להיות לבד בעסק הזה ויש אתגר גדול שהתקן יהפוך למחייב ולא למשהו וולנטרי".

 

רהב הוסיפה, שברכישת דירה, הרוכשים פחות בוחנים את החיסכון עתידי ויותר מתייחסים להוצאה המיידית בעלות הדירה. משום כך לדבריה, אין לצפות מהצרכן להוציא מכיסו את התוספות ההכספיות הנדרשות שיהפכו את המבנה לירוק, אף שהן מועילות לו ולמדינה כולה בטווח הרחוק. "הממשלה צריכה לעודד רוכשים לקנות דירות בבנייה ירוקה עם תמריצים ומימון", אמרה.

 

בתוכנית: שכונות ירוקות בנגב

בפאנל, שהונחה על ידי עיתנאי ידיעות אחרונות עופר פטרסבורג, השתתפה גם הילה ביניש, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. בייניש, שהתמקדה בתקן הוולנטרי לבנייה ירוקה שהשיקו לפני כשנה המשרד להגנת הסביבה ומכון התקנים, הביעה אף היא חוסר סיפוק מההתנהלות הקיימת בנושא וקראה להפוך אותו למחייב ולחוקק חוקים בנושא. 

 

"יש שיפור משמעותי, אך המציאות לא מספיק טובה", אמרה. "בישראל קיימים 17 מבנים שהוסמכו לבנייה ירוקה וזה מעט מאוד. בשנתיים הקרובות יהיו 170 מבנים וזה כבר יותר טוב. יש רשויות שכבר מדברות על הרחבת התקן בצורה הדרגתית וערים שכבר אימצו את התקן. צריך להמשיך במגמה הזו".

 

בדבריה פירטה בינייש את התועלות בבנייה ירוקה, בהן חיסכון של 30% באנרגיה וחיסכון של 80%-90% במים באמצעות מערכות חיסכון במים. היא הוסיפה וקראה להחיל דירוג אנרגטי לדירות חדשות, בדומה לדרוג שניתן למוצרי חשמל על פי יעילותם. מהלך זה עשוי לדבריה, להעלות כבר בטווח הקצר את המודעות לנושא בקרב הרוכשים. 

 

"הבנייה הירוקה מביאה תועלות רבות בטווח המיידי והארוך", אמרה בינייש. "היינו רוצים לראות את הבנייה הירוקה נחלת כולם, אבל צריך לעשות את זה בצורה הדרגתית מושכלת וחכמה, תוך  ראייה רחבה שרואה את כל המרכיבים ודואגת לכך שיש אנשי מקצוע שיכולים לעשות את זה ומנגנונים שיכולים לפקח ולהסמיך". 

 

קרן אור קטנה בנושא הגיעה במהלך הכנס מצידו של יו"ר קרן קימת לישראל, אפי שטנצלר, שהכריז כי קק״ל תממן הקמת שכונות ירוקות בישובי הנגב, ותשקיע מיליון שקלים בכל משפחה שתתיישב בהן. "סיכמנו עם ראשי הרשויות להקים בכל ישוב שכונה אחת שתהיה ירוקה מא' ועד ת', וגם הפיתוח שנשקיע בה יהיה בר קיימא למען הדורות הבאים", אמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים