חוק טל והמתנה לחרדים: "ידחו גיוס לגיל 23"
ועדת פלסנר החליטה על שורת הקלות לבחורי הישיבות - פטור קבוע מראש ל-20% מכל מחזור גיוס, וכן דחיית שירות לחתונה והמשך לימודי תורה. החרדים עדיין מתנגדים ומזהירים מפיצוץ: "הרחוב החרדי יבער. מה יעשו, יכניסו טנקים לבני ברק?"
כך נראה החוק לשוויון בנטל? הוועדה שהקים ראש הממשלה למציאת תחליף לחוק טל שיבוטל בהוראת בג"ץ, צפויה להעניק שורת הקלות לחרדים ולאפשר להם לדחות גיוס עד גיל 23. ובכל זאת, נראה שהמשבר סביב "חוק טל 2" כמעט בלתי נמנע. ועדת פלסנר החליטה לרכך את המכה שיספגו החרדים, אך היא מתכוונת להמליץ להטיל סנקציות אישיות נגד בחורי ישיבות שלא ישרתו. החרדים איימו כי במקרה כזה המשבר הפוליטי "יהיה הצרה הקטנה של נתניהו". גורמים חרדים הזהירו כי הרחוב החרדי יבער: "מה יעשו, יכניסו טנקים וגייסות לבני ברק?"
מגבשים חלופה לחוק טל, כותרות אחרונות ב-ynet
ישי השווה גיוס חרדים לגילוי עריות ועבודת אלילים
ליברמן לא מתחייב להתפטר בגלל חוק טל
השופט טל מדבר: "לא כועס, רק מאוכזב"
עיקר המחלוקת כעת נוגע לשאלת המכסות והסנקציות. ועדת פלסנר אמנם החליטה כי תעניק מספר הקלות לחרדים, אבל ביהדות התורה מתנגדים בכל תוקף לפגיעה בבחורי ישיבות המעוניינים ללמוד. הוועדה קבעה כי 20% יקבלו פטור קבוע מראש - כ-1,500 "עילויי תורה" מכל מחזור גיוס. כמו-כן, יקבלו החרדים אפשרות לדחיית שירות להמשך לימודי תורה או כדי להתחתן עד גיל 22, שבו יצטרכו להחליט על המסלול שבו יבחרו. אם עד גיל 23 הם לא ישתלבו במסלול המיועד - גיוס או שירות לאומי-אזרחי - יוטלו עליהם סנקציות אישיות.
פרט לסנקציות האישיות, מתכוונת הוועדה להמליץ על הטלת סנקציות מוסדיות - הפחתת תקציבים לישיבות שאינן מעודדות את בניהן לשרת. אלו אמורות להתחיל עוד קודם לסנקציות האישיות, ובוועדה אמרו שמטרתן היא שכמה שפחות בחורי ישיבות יגיעו עד לנקודת ההכרעה האחרונה - גיל 23. למרות הקלות אלו, בסיעת יהדות התורה לא מתכוונים להתגמש.
"זה קרב על הבסיס האידיאולוגי של החברה החרדית, ולכן בעניין הזה לא תהיה פשרה", אמרו אמש (יום ג') גורמים חרדיים על הכוונה לגייס בחורי ישיבות המעוניינים ללמוד. יחד עם זאת, הבהירו כי ניתן לגייס את הצעירים שאינם לומדים ובכל זאת לא משרתים מסיבות שונות. גורמים חרדיים בכנסת אף הזהירו כי רבנים יוציאו פסקי הלכה לא להתגייס. "תהיה מלחמת כול בכול", אמר אחד הגורמים.
ועדת פלסנר: "זה לא יהיה חוק טל 2"
בוועדת פלסנר שמעו את ההערכות בנוגע להפגנות ענק ולמלחמה של הרחוב החרדי בגיוס החובה, אבל לא נבהלו. "שיהיה ברור, הוועדה לא תרד מהסנקציות ולא תרד מהמכסות. לא באנו לחוקק פה חוק טל 2", אמר גורם בוועדת קש"ב (לקידום השוויון בנטל).
אמש ערך נתניהו פגישות עם נציגי יהדות התורה, ח"כ משה גפני וסגן השר יעקב ליצמן, ומחר צפויה פגישה נוספת עם נציגי ש"ס. ראש הממשלה פגש גם את פלסנר, ובמהלך הדיון הוצגו ליו"ר הוועדה התרחישים האפשריים ברחוב החרדי, שאותם אנשי ראש הממשלה מבקשים שהוועדה תיקח בחשבון.
"עמדת החרדים היא שלא מדובר בעניין פוליטי או בנושא שאפשר להתגמש בו כמו תקציבים", הסביר גורם באחת הסיעות. "במקרה זה של גיוס בחורי ישיבות, אי אפשר להציג פתרונות, כי אין פתרונות. אי אפשר יהיה לפגוע בבחורים שרוצים ללמוד. זה פשוט לא יעבור".
נתניהו רוצה למתן את התוכנית
נתניהו מעוניין לבצע את התוכנית באופן הדרגתי - להתחיל בגיוס מספר קטן יחסית של חרדים ולהגדילו עם השנים. ראש הממשלה חושש מעימות עם החרדים לנוכח היעדים שהציב פלסנר לוועדה, והוא מעוניין למתן את התוכנית כדי לאפשר הן תמיכה ציבורית והן תמיכה פוליטית. מקורבים לנתניהו אמרו כי "צריך להגדיל את השוויון בנטל, אך לא לקרוע את העם. היעד הוא גיוס, אך לא קרע בעם".
ראש הממשלה קיים לאחרונה סדרת פגישות ושיחות עם גורמים שונים העוסקים בנושא, בניסיון למצוא דרך שתאפשר לוועדה להציג תוכנית שתובא עד סוף החודש הבא לכנסת. "אנחנו לא רוצים שהפתרון יימצא בדקה ה-90", אמרו מקורבי ראש הממשלה. "המטרה היא להגיע למתווה מוסכם תוך שבועיים-שלושה".
בשבוע שעבר הציגו אנשי משרד האוצר בפני ועדת פלסנר מודל לגיוס חרדים באמצעות שני מנופי לחץ - אישיים וחברתיים. האישיים נוגעים לשלילת הטבות מבחורי הישיבות שלא מתגייסים, בין היתר בנוגע לזכויות דיור. מנוף הלחץ השני נוגע לצד החברתי, ונועד להפחית משמעותית תקציבים לישיבות שאינן מעודדות את בניהן לשרת. המודל אף הציג מכסת פטורים עבור חרדים שנמצאים במסלול "תורתו אומנותו", דבר שיחייב את כל היתר להתגייס לצה"ל.