הדולר עולה - איך זה ישפיע על הכיס שלכם?
שער המטבע האמריקאי נקבע על 3.939 שקלים – שיא של 3 שנים. למה הדולר מתחזק, מי מרוויח ומי מפסיד ואיך זה משפיע על כולנו? שאלות ותשובות
הורדת הריבית על ידי בנק ישראל והגדלת הגירעון של הממשלה נותנים את אותותיהם: הדולר התחזק אתמול ב0.639%- ושערו היציג נקבע על 3.939 שקלים – שיא של שלוש שנים. מדוע התחזק הדולר, מי מרוויח מהעלייה ומה ההשפעה על הכיס שלנו? לפניכם שאלות ותשובות, בסיועו של טל זהר עבדה, מנכ"ל FXCM ישראל.
איך משפיעה עליית הדולר על הכיס שלנו?
הכלל הפשוט אומר שדולר חזק מייקר את המוצרים לצרכן. למשל, מכונית שעולה 20 אלף דולר תעלה 70 אלף שקל כשהדולר בשער של ,3.50 ו80- אלף שקל כשהדולר בשער .4.00 גם הדלק, שמחירו נקבע בדולרים, מתייקר בישראל כשהדולר עולה. מכיוון שכמעט בכל מוצר יש השקעת אנרגיה, התייקרות הדלק מייקרת את רוב המוצרים, ולא רק את מוצרי היבוא שמחיריהם נקובים באופן מובנה במטבע חוץ. מצד שני, כשהדולר חזק השקל נחלש, ולכן היכולת של ישראל להתחרות בשוק העולמי משתפרת (כיוון שהשכר השקלי נהיה זול יותר בדולרים,( כך שחברות ישראליות ימכרו יותר, ולכן יגייסו יותר עובדים ויעלו שכר לעובדים קיימים כדי לשמר אותם."
אז מי מרוויח מעליית הדולר?
המרוויחים הגדולים מעליית הדולר הם היצואנים. אם יצואן טכנולוגי קטן מוכר במיליון דולר בחודש, על כל עלייה של אגורה אחת בדולר לעומת השקל הוא מרוויח באותו חודש עוד 10,000 שקל. הקבוצה הנוספת שמרוויחה מעליית הדולר היא משקיעים ישראלים שמשקיעים בחו"ל, באמצעות מטבע חוץ, ניירות ערך או השקעות ריאליות כמו נדל"ן."
למה בעצם הדולר מתחזק?
יש כמה סיבות: ההודעה משלשום על הורדת ריבית בנק ישראל לרמה של ,2.25% החלטת הממשלה על הגדלת יעד הגירעון והתחזקות הדולר בעולם.
כיצד משפיעה הורדת הריבית על השער?
הורדת הריבית על השקל מורידה את האטרקטיביות שלו לעומת הדולר, וגורמת להיחלשות המטבע הישראלי. לדברי טל זהר עבדה, מנכ"ל FXCM ישראל, "סבב הפחתות הריבית של בנק ישראל מסייע לחזק את הדולר ולהחליש את השקל, וזו למעשה גם אחת המטרות הישירות של המהלך הזה. ככל שפער הריבית בין השקל לבין הדולר מצטמצם (עומד כיום על 2% בלבד,( כך ישנו תמריץ (תשואה) נמוך יותר למשקיעים לקנות את השקל ועל כן הוא נחלש אל מול הדולר ומטבעות נוספים".
מדוע הוריד בנק ישראל את הריבית?
ההורדה הייתה צפויה לאור מכלול הנתונים: היחלשות המשק הישראלי בחודשים האחרונים, שהתבטאה בירידה בצריכה הפרטית וביצוא, המשבר באירופה, החשש מפני הידרדרות בשווקים הפיננסיים העולמיים, ומדד מאי, שהצביע על התמתנות באינפלציה.
מהו פער הריבית בין השקל לדולר?
לאחר הפחתת הריבית שביצע בנק ישראל השבוע, עומד פער הריבית בין השקל לבין הדולר על 2.25%) 2% בישראל לעומת 0.25% בארה"ב.( הריבית במשק משקפת את הציפיות לגבי רמת הצמיחה וגובה האינפלציה. מאחר שגם תחזית הצמיחה וגם תחזית האינפלציה בישראל גבוהות בהשוואה לארה"ב, הריבית בישראל גבוהה יותר. ריבית נמוכה אמורה לסייע למשק האמריקני להתאושש.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"