אורגני באורבני: ירקות בלי ריסוס באדנית הביתית
שתילה בקרקע היא אבן יסוד בחקלאות אורגנית, אך גם למי שגר בעיר הגדולה מגיע לגדל בעצמו ירקות ופירות שאינם מרוססים. על מה חשוב להקפיד בשתילת גידולים אורגנים בעציץ שבחלון או במרפסת הבית? ד"ר אורנית רז מציגה את המדריך המלא ומחר תענה לגולשים על שאלות בפורום חי
גידול אורגני הוא חלק מתפיסת עולם רחבה של מערכת ייצור התומכת בבריאות הקרקע, במערכת האקולוגית ובבני האדם. תפיסה זו מתנגדת לגידול במצע מנותק ממנה, כלומר בעציץ או באדנית, ומאפשרת לזרוע ולגדל גידולים אורגנים אך ורק בקרקע. אבל מה עושים במקומות עם מצוקת קרקעות, בעיר הגדולה למשל? האם מי שאין לו גינה משלו - לא יכול לייצר לעצמו מזון אורגני?
עוד על גידולים אורגנים - בכלכלה ירוקה :
- מלכודת ירוקה: במקום לרסס תותים, זורעים חיטה
- מנאס"א למזון האורגני: האם האוכל שלכם מסוכן?
הידעתם? אורגני זה גם גבינות
פרופ' מיכאל רביב, חוקר ממינהל המחקר החקלאי של משרד החקלאות, מאפשר לשקול גידולים אורגניים בכלי גידול, בכפוף לתנאים מסויימים.
כך למשל, באזורים עם מחסור בקרקעות או קרקעות שאינן פוריות, אפשר לשקול התרת שימוש בכלים מלאים באדמה מיובאת, קומפוסט וחומרים אורגניים - ולאפשר לתושבי איזורים אלו לצרוך תוצרת אורגנית מאושרת מגידול מקומי. כך גם משיגים מיחזור של הפסולת האורגנית (שמשמשת לייצור הקומפוסט - א.ר), במקום להטמין אותה בקרקע או לשרוף אותה.
בינתיים, מדובר במחשבות ורעיונות בלבד, שכן גידול בקרקע הוא אחת מאבני היסוד של החקלאות האורגנית. על פי תפיסה זו, פוריות והקרקע ובריאותה הן נדבך בסיסי, והגידול לא בא "לסחוט" את הקרקע ולנצל אותה, אלא גם להעשיר אותה במערכת יחסי גומלין הדדית. כאשר ממשק הגידול מתנהל בהתאם לכללים אלה - האדמה מועשרת בחומר אורגני, במינרלים ובמיקרו אורגניזמים.
הארגון האורגני הישראלי, כחלק בלתי נפרד מהארגון העולמי, ממשיך בינתיים לדרוש חיבור לאדמה של כל הגידולים האורגנים, על מנת שיחשבו ככאלה. יוצאי דופן הם נבטים, פטריות ושתילים - שבמקרים מסוימים ניתן להם היתר מיוחד להשתמש במצעים מנותקים, בגלל אופי הגידול שלהם.
למרות כל זאת, החלטנו לדאוג לעירוניים שביניכם ולכל אלה שהקרקע איננה מצויה בידם, עם טיפים למי שמעוניין לשתול גידולים אורגנים בעציץ שבחלון או מרפסת הבית:
סוג מצע הגידול:
- בגידול האורגני, דישון הצמחים ובריאות השורשים אינם ניתנים לטיפולים ותוספים כימיים ויש להתבסס על מצע המכיל חומר אורגני. לכן כדאי לבחור מצע המכיל קומפוסט - בחנויות אפשר למצוא מצע של קוקוס עם כבול ועם קומפוסט. כמו כן, אפשר לקנות מצע קוקוס בנפרד וקומפוסט, ולערבב ביחד של 70% קוקוס ו- 30% קומפוסט.
- מצעי הגידול הנפוצים הם הידרופוביים (דוחים מים) לאחר שהם מתייבשים. לכן כדאי מאוד להרוות אותם לחלוטין לפני הגידול, ובמשך כל תקופת הגידול לא להגיע למצב של ייבוש.
השקיה:
- את כמות ההשקיה כדאי לקבוע על פי כמות המים המתנקזת מן העציץ לאחר תום ההשקיה. בגידול החקלאי במצעים מנותקים מהקרקע, מכוונים לכ-30% מי נקז. כך למשל, אם השקנו ליטר אחד שלם, הכמות האמורה להתנקז היא 300 סמ"ק. אם הכמות המתנקזת קטנה מידי, תיתכן צבירה של מלחים במצע הגידול. אם הכמות גדולה מידיי אנו מבזבזים מים וגם יכולים לגרום לתנאים בלתי רצויים במצע.
- עיתוי ההשקיה נקבע על סמך מצב הרטיבות בעציץ. באופן כללי, אם ניקח חופן אדמה ונסחט אותו, ולא תצא אף טיפת מים- זה כנראה העיתוי המתאים להשקיה.
תאורה:
- בימי החורף, רוב צמחי הירקות והירק מתאימים לגידול באור מלא ללא כל צורך בהצללה.
- בימי הקיץ, כדאי לשים את הצמחים במקום בו השמש בשיא היום איננה ישירה. במיוחד אם מדובר בגידולים נושאי פרי כמו פלפל, פלפל חריף, עגבניות וכד'.
אוורור:
- כדאי להעדיף מקום בו יש תנועת אויר סביב הצמח, אך לא רוח חזקה מידי. רוח מסייעת לצמח לאייד כמות מים גדולה, ובכך לגדול ולצנן את עצמו.
והכי חשוב - מה שותלים?
לחסרי הניסיון כדאי להתחיל עם ירקות התבלינים, פטרולזיה, שמיר ועשבי התה למינהם. גם בגלל הקלות היחסית של הגידול שלהם וגם בגלל שהגרסא הקונבנציונאלית של גידולים אלה, נחשבת עתירת כימיקלים. אלה מכם שיעברו שלב זה בהצלחה, מוזמנים להצטרף אלינו וללמוד איך להפוך למגדלים אורגניים אמיתיים. מחוברים לקרקע.
הכותבת היא מנכ”לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. תודה לגלעד מרק, מרכז תחום גני הירק של הארגון על העזרה בהכנת הכתבה.
ש לכם שאלות בנושאים אורגנים? ד"ר אורנית רז וצוות מומחים מהארגון לחלקלאות אורגנית יתארחו בפורום חי מחר (ב') ב-11:00 וישיבו לשאלותיכם