הממשלה מצפצפת על בג"ץ: יום האשפוז מתייקר
רק לפני ימים אחדים מתח בג"ץ ביקורת קשה על משרדי האוצר והבריאות והורה לקבוע מנגנון חדש לתקצוב קופות החולים. והיום: ועדה של משרדי הבריאות והאוצר העלתה את מחיר יום האשפוז ב-1.4%, בנוסף להתייקרות של 4.6% בינואר . קופת החולים מכבי: "המדינה מבצעת מחטף ומתעלמת לגמרי מהחלטת בג"ץ"
שופטי בג"ץ קבעו בסוף השבוע כי המדינה פוגעת בזכות לבריאות של אזרחי ישראל והורו לה לתקצב באופן ראוי יותר את קופות החולים, אבל בפועל - לא רק שלא עודכן התקציב המועבר לקופות (מדד יוקר הבריאות) - אלא משרדי האוצר ובריאות החליטו היום (ד') להעלות ב-1.4% את מחיר יום האשפוז. המחיר כבר עלה ב-4.6% בינואר השנה. בקופות החולים זועמים וטוענים שהממשלה מתעלמת מהחלטת בג"ץ.
עוד חדשות ב-ynet:
את ההחלטה קיבלה ועדת המכרזים הבין-משרדית המשותפת למשרדי האוצר והבריאות, כאמור בניגוד לרוח הדברים הקשים שנשמעו בבג"ץ ביום חמישי. השופט סלים ג'ובראן אמר בין השאר שמשרדי הבריאות והאוצר ש"פעלו בחוסר סבירות" "רוקנו מתוכן" את "הזכות לבריאות שעוצבה ועוגנה בחוק בריאות ממלכתי, נוכח השחיקה השיטתית בתקציבי
קופות החולים". בג"ץ הוציא צו המורה למשרדי הבריאות ולמשרד האוצר לגבש בתוך חצי שנה החלטה כיצד לתקצב כראוי את קופות החולים.
במשרד האוצר מסבירים כך את המהלך התמוה: בשנת 2012 עדכון מחיר יום אשפוז היה מורכב מהרגיל בשל השפעת הסכמי השכר שנחתמו לאחרונה במערכת הבריאות. "בשל מורכבות זו לא היו ידועים לוועדה כל הנתונים הנדרשים לעדכון מחיר יום אשפוז לשנת 2012. משכך, החליטה הוועדה לעדכן את מחיר יום אשפוז לשנת 2012 בשתי פעימות".
ההתייקרות הראשונה, כך לפי האוצר, התבססה על הנתונים שהיו בידי הוועדה שכללו, בין היתר, השפעת מדד המחירים לצרכן ורכיבי שכר נוספים. ההחלטה בעניין ההתייקרות השנייה "התקבלה לאחר השלמת כלל הנתונים הנדרשים בעניין השפעת הסכמי השכר על בתי החולים, ומשמעותה העלאת עדכון מחיר יום אשפוז ב-1.4%".
באוצר אומרים שוועדת המחירים החליטה בנוסף, טרם פסיקת בג"ץ, לקדם תהליך שינוי שיטת עדכון מחיר יום האשפוז, כך שהשיטה העדכנית תתבסס על מדדים בלתי תלויים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הוועדה ביקשה ממשרדי הבריאות והאוצר להציג לה המלצות בעניין עדכון השיטה עד חודש אוגוסט.
מכבי: "זה מחטף"
משרותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "לנוכח פסיקת בג"ץ מהשבוע האחרון שהכללית עתרה נגד המדינה, ניתן היה לצפות כי ועדת המחירים תפנים פסיקה זו, תפעל ליישמה ללא כל דיחוי ורק אחר כך תפעל לעדכון מחירים על פי המנגנון שיקבע בהסכמה".
בקופת החולים מכבי הגיבו בחריפות: "המדינה מבצעת מחטף ומתעלמת לגמרי מהחלטת בג"ץ. בית המשפט העליון קבע באופן ברור שהמדינה מחויבת בחוק לתקצב את שירותי הבריאות. זה אינו נתון לשיקול דעת האוצר, החוק קובע את סל הבריאות שכל תושב זכאי לו והאוצר מחויב להעביר תקציב בהתאם. במקום לתקן, האוצר החליט שהוא ממשיך לפגוע בחולים".
במשרד האוצר הדגישו כי בג"ץ נתן להם שישה חודשים להיערך מחדש, ולפיכך אין מדובר בסתירה של הוראתו, ואמרו עוד כי לא ניתן לעצור את העלייה במחיר יום האשפוז באמצע השנה.
מחירי השירותים במערכת הבריאות, לרבות מחירי השירותים הניתנים על ידי בתי החולים הציבוריים, מתעדכנים מדי שנה בהתאם לעדכון מחירו של יום אשפוז, שנקבע על ידי ועדת המחירים הבין-משרדית. עדכון המחירים מתבצע לרוב בתחילת חודש ינואר בכל שנה, ו-ועדת המחירים נדרשת לגבש המלצה בעניין עדכון מחירו של יום אשפוז עד סוף חודש דצמבר בכל שנה. השנה התעדכן המחיר באיחור בעקבות המשא ומתן על שכר הרופאים.
ח"כ אילן גילאון ממרצ אמר בתגובה כי "מערכת הבריאות סובלת מגסיסה מתמשכת בשל הזנחה רבת-שנים והיעדר תקציבים מספקים. לא ייתכן שהסכמי השכר החדשים יבואו על חשבון החולים. לצד שחיקה מתמדת בתקציבי קופות החולים וייבוש תקציבי מתמשך של בתי החולים, מנסה ממשלת נתניהו לגייס בקשיש מחולים ומקשישים באשפוז. מי שייסר את הציבור בשוטים עד כה - ייסר אותו בעקרבים. כנראה שאין גבול לציניות, זו מכה אנושה נוספת לזכות לבריאות בישראל".
ח"כ רחל אדטו מקדימה תקפה: "האוצר בחר בדרך קלה של הסטת תקציבים מהקופות לבתי החולים במקום להוסיף עוד כסף למערכת הבריאות. החיפזון בו הועלה היום מחיר יום אשפוז מעורר ספק לגבי הכוונות האמיתיות של משרד האוצר להתייחס באופן מלא לפסיקת בג"ץ. ניתן היה להמתין עוד מספר חודשים עד שיגובש בהסכמה מנגנון העדכון הראוי ורק אז להעלות את מחיר יום אשפוז באופן שיפתור את העיוות הקיים כיום במערכת. מה עומק התחתית אליה צריכה מערכת הבריאות להגיע כדי שמשרד האוצר ידאג לתקצובה בהתאם לצרכיה בפועל?"