ח"כים בקדימה: חוק גיוס צודק - או פילוג
חודשיים אחרי שהצטרפה לממשלה תוך שהיא מצדיקה זאת ברצון להשפיע על השוויון בנטל, איום הפילוג שוב מרחף מעל קדימה. "אם מסקנות ועדת פלסנר יתבררו כפארסה, יהיה פילוג", אומרים ח"כים, "לא יהיה לנו עם מה לבוא לציבור"
ככל שגוברים ניסיונות ראש הממשלה בנימין נתניהו להגיע לפשרה בנוגע לתחליף לחוק טל, כך גוברים מנגד הקולות בקואליציה נגד כניעה ללחצי החרדים. בקדימה, המפלגה שהצטרפה לממשלה כדי לקדם את השוויון בנטל, שוב מדברים חברי הכנסת המאוכזבים מהיו"ר שאול מופז על פילוג אפשרי ופרישה מהקואליציה. גם בליכוד גוברים הקולות נגד מה שבכירים מכנים "כניעה לחרדים". שר בכיר בליכוד אמר: "אם אראה שזה הכיוון, לא אוכל לשבת בשקט".
עוד חדשות ב-ynet:
ח"כים בקדימה אמרו אמש (יום ד') ל-ynet: "אם המצב הזה יימשך ובסופו של דבר מסקנות ועדת פלסנר לבחינת תחליף לחוק טל יתבררו כפארסה - יהיה פילוג בקדימה. הבטחנו משהו לבוחרים, ואם ניכנע עכשיו - לא יהיה לנו עם מה לבוא לציבור. קדימה תימחק, ולכן יהיו לא רק שבעה חברי כנסת שירצו להתפלג - אלא הרבה יותר. המצב לא נראה כיום טוב".
חבר הכנסת יואל חסון מקדימה, שביקר אתמול ב"מאהל הפראיירים" בתל-אביב, אמר כשנשאל מה יקרה אם תוצאות ועדת פלסנר לא יהיו משביעות רצון: "שילמנו מחיר ציבורי כבד מאוד בקדימה, ולא נוכל להסתכל לציבור בעיניים. אני כחבר קדימה מתחייב שלא נאפשר למרוח אותנו, לא ניתן שזה ישתנה, יעוות או יילך למקום של פשרה. יש הרבה אנשים בקדימה שנתנו צ'אנס למהלך של הקואליציה. אם ינסו למרוח אותנו, זה לא יעבוד. אני וחברים אחרים שלי לא ניתן יד למריחה".
לפי שעה אין בקדימה שבעה חברי כנסת - המספר הדרוש לשם פילוג - המוכנים להתחייב כי יפרשו בסוף יולי אם ועדת פלסנר והממשלה לא יקדמו הצעת חוק שתחליף את חוק טל ברוח ההבטחות של מופז ונתניהו. הח"כים המוזכרים בהקשר זה הם יואל חסון, שלמה מולה, נינו אבסדזה, אורית זוארץ, מגלי והבה, נחמן שי, אורית אדטו ומאיר שטרית. אם יפרשו מסיעת קדימה, הם צפויים להצטרף לרשימה בראשותה של ציפי לבני. היא נמצאת בימים אלה בחו"ל, אך מקורבה חיים רמון מכין את התשתית למפלגה חדשה.
"אנחנו מחכים כרגע לחוק החדש", אמר אחד הח"כים, "אבל אם יתברר שעבדו עלינו, הפילוג יהיה הרבה יותר מהיר ממה שחושבים. לא צריך לעשות הכנות כי לכולם יהיה ברור שהמפלגה לא תוכל להחזיק מעמד". ח"כ נחמן שי אמר אמש גם הוא כי "הציבור מצפה מאתנו לתוצאות". הוא סירב להתחייב כי יפרוש מקדימה, אך לא פסל את המהלך על הסף. "החלופה לחוק טל היא מה שהבטחנו לבוחר, ומבחינתי זה עניין של להיות או לחדול".
בניהו במאהל: השלום מתחיל בתוכנו
ל"מחנה הפראיירים" ליד תחנת רכבת מרכז בתל-אביב הוזמנו אתמול גם שלושה דוברי צה"ל לשעבר: נחמן שי, מירי רגב ואבי בניהו. ברגע האחרון החליטו ראשי המחנה לבטל את הזמנתה של רגב על רקע הערותיה נגד פעילי המחאה החברתית, וגם נחמן שי ביטל את הגעתו. בניהו אמר כי הוא מזדהה עם אנשי המילואים: "בתור אב לקצין וחיילת וכמי שהיה עד לא מזמן בצבא, אני חושב שהגיעה העת לעשות סדר בתוכנו לפני שאנחנו עושים שלום עם שכנינו. לא בהתלהמות ובהפחדות, אלא באהבה ובחיבוק".
במאהל ביקרו גם אזרחים שעברו לידו וביקשו להביע תמיכה. דניאל, שתתגייס לצה"ל בעוד כמה חודשים, אמרה כי היא אינה מאמינה לחברי הכנסת: "זה הולך להיות חוק טל 2, עם שינויים קוסמטיים. כולם צריכים לצאת החוצה, גם החרדים צריכים להגיד 'אנחנו לא בסדר'".
במסגרת החלופה שמנסחת ועדת פלסנר לחוק טל, שפטר בחורי ישיבות משירות בצה"ל, מסתמן כי יינתן פטור מגיוס ל-1,500 תלמידי ישיבה בשנה, וכן שורת הקלות שתאפשר לחרדים לדחות גיוס עד גיל 23. הוועדה מתכוונת להמליץ להטיל סנקציות אישיות על בחורי ישיבות שלא ישרתו.
החרדים איימו כי במקרה כזה המשבר הפוליטי "יהיה הצרה הקטנה של נתניהו". גורמים חרדיים הזהירו כי הרחוב החרדי יבער: "מה יעשו, יכניסו טנקים וגייסות לבני ברק?". ואילו בארגונים הפועלים למען שוויון בנטל התגברה התרעומת, כשטענו בגנות ההקלות לחרדים.
פרט לסנקציות האישיות, מתכוונת הוועדה להמליץ על הטלת סנקציות מוסדיות - הפחתת תקציבים לישיבות שאינן
מעודדות את בניהן לשרת. אלו אמורות להתחיל עוד קודם לסנקציות האישיות, ובוועדה אמרו שמטרתן היא שכמה
שפחות בחורי ישיבות יגיעו עד לנקודת ההכרעה האחרונה - גיל 23.
נתניהו מעוניין לבצע את התוכנית באופן הדרגתי - להתחיל בגיוס מספר קטן יחסית של חרדים ולהגדילו עם השנים. ראש הממשלה חושש מעימות עם החרדים לנוכח היעדים שהציב פלסנר לוועדה, והוא מעוניין למתן את התוכנית כדי לאפשר הן תמיכה ציבורית והן תמיכה פוליטית. מקורבים לנתניהו אמרו כי "צריך להגדיל את השוויון בנטל, אך לא לקרוע את העם. היעד הוא גיוס, אך לא קרע בעם". אמש נפגש נתניהו עם אלי ישי ועם השר אריאל אטיאס ודן עמם בגיוס החרדים. בש"ס הביעו פסימיות באשר לפתרון הנושא, אבל הבהירו כי הם לא מאיימים במשבר קואליציוני: "אם קדימה חושבים שנצא מהממשלה ונפנה תיקים, הם טועים".