שתף קטע נבחר

 

רנאג'ה מובא לקבורה בירדן: "ניצל בעבר מחיסול"

בכירי חמאס, בהם חאלד משעל, הגיעו לירדן להלוויתו של בכיר התנועה כמאל רנאג'ה שחוסל אתמול בדמשק. לפי עדויות, לאחר שרצחו אותו, ניסו המחסלים ניסו לשרוף את הבית שנמצא באזור שקט של הבירה הסורית. גופתו נמצאה לאחר יותר מ-12 שעות

המסתורין סביב חיסולו של בכיר חמאס כמאל רנאג'ה עדיין לא הוסר, אך הערב (יום ה') מתפרסמים פרטים חדשים על חייו של מי שהיה בורג מרכזי בזרוע הצבאית של הארגון. לפי דיווחים שונים, בין מותו לבין מציאת גופתו עברו 12-24 שעות. על פי עדויות שונות, הבית נשרף על ידי המחסלים, אך שכנים העידו כי למרות ניסיון ההצתה, רק הכניסה לבית והמטבח נשרפו.

 

חיסול מסתורי, כותרות אחרונות

התנקשות בדמשק: "חוסל עוזרו של מבחוח"

"רג'אנה הבריח נשק מאיראן, המוסד חיסל אותו"

 

הבית שבו נרצח היה שייך למשפחתו, ושכניו העידו כי הוא לא הגיע הרבה פעמים לביתו. הבית, שנמצא באזור קודסייה שבפרברי דמשק, נחשב לשקט, שלא כמו אזורים אחרים בפרברים שבהם שורר חוסר יציבות בשל המהומות נגד משטרו של בשאר אסד.

 

אתר חדשות ערבי שמידת מהימנותו לא ברורה, ציטט גורם בכיר בחמאס שטען כי רנאג'ה ניצל כבר פעמיים מנסיונות התנקשות בדמשק ובביירות בשל אמצעי הזהירות הקיצוניים שנקט בהם. לדבריו, היה לו קשר עמוק מאוד עם מנגנוני הביטחון של סוריה, עם חיזבאללה ועם איראן.

   

חאלד משעל. יגיע להלוויה בירדן      (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חאלד משעל. יגיע להלוויה בירדן (צילום: AFP)

 

בשעות הצהריים הגיעו לירדן בכירי חמאס, בראשם ראש הלשכה המדינית חאלד משעל, להשתתף בהלווייתו של רנאג'ה, מי שהחליף את מחמוד אל-מבחוח שחוסל בדובאי. העובדה הזו מחזקת את ההערכה שרנאג'ה היה בכיר בתנועה. משעל נפגש בהזדמנות זו עם מלך ירדן עבדאללה.

 

חבר הלשכה המדינית של חמאס, עיזת א-רישק, שהגיע גם הוא לירדן, אמר כי התנועה החליטה מהרגע הראשון לחקור את נסיבות מותו. "זה עדיין מוקדם מדי להפנות אצבע מאשימה לצד כזה או אחר ואנחנו לא רוצים ליפול לטעויות". הוא הוסיף כי כל האפשרויות נבדקות, בין אם הייתה זו התנקשות, תאונה או רצח.

 

כלי תקשורת ערביים דיווחו כי חמאס הרשמית החליטה לשמור על שתיקה בכל הנוגע לחיסולו של רנאג'ה עד אשר יימסר דו"ח הרפואה המשפטית בנוגע לנסיבות מותו. גם כעת יש יותר שאלות פתוחות לגבי האיש ופועלו מאשר תשובות.

 

בחמאס עדיין מסרבים להתייחס לתפקיד שמילא בתנועה, מלבד אמירה עמומה ששוננה על ידי שני הבכירים, אוסאמה חמדאן ועיזת א-רישק, על כך שרנאג'ה "פעל במהלך חייו בדרך האל בתוך תנועת חמאס ובשירות עמו". אחרים בחמאס הוסיפו כי דמו לא נשפך לשווא, וא-רישק גם בחר לפרסם בדף הפייסבוק שלו תמונת אבל של רנאג'ה על רקע מסגד אל-אקצה ומתחתיו הכיתוב: "השאהיד המפקד כמאל רנאג'ה".

 

בכירי חמאס עזבו, רנאג'ה נשאר

חודשים ספורים אחרי שהחלו המהומות בסוריה, החלו להגיע איתותים על כך שתנועת חמאס לא שמה את מבטחה ביציבות שלטונו של בשאר אסד. בכירי התנועה אמנם הכחישו שהם מפנים עורף לאסד, אך במקביל עזבו חברי הלשכה המדינית של חמאס את הבירה הסורית בזה אחר זה.

 

ראש הלשכה המדינית, חאלד משעל, דילג מאז בין מדינות ערביות שונות עד שקבע את מטהו הזמני בקטאר (יחד עם מקורבו מוחמד נסר). בינתיים עברו בני משפחתו של משעל להתגורר בירדן. סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק, עבר עם משפחתו למצרים, ומחמד נזאל וסאמי חאטר עברו ככל הנראה לירדן עם בני משפחותיהם. אוסאמה חמדאן נמצא בביירות, ועימאד אל-עלמי היה היחיד מבין חברי הלשכה המדינית ששב לרצועת עזה.

 

משרדי התנועה עדיין פתוחים במתכונת מצומצמת בדמשק, ומי שמאכלסים אותם הם בעיקר חברי הזרוע הצבאית, שרנאג'ה ככל הנראה היה בורג מרכזי בה. על פי דיווחים לא רשמיים הוא עסק בפיקוח הצד הלוגיסטי של הברחת נשק מאיראן,

סוריה וחיזבאללה לרצועת עזה דרך מצרים ודרך הים האדום. הסיבה המרכזית שחברי הזרוע הצבאית של התנועה נשארו בסוריה היא שאף מדינה ערבית אחרת לא הסכימה שפעילות צבאית של חמאס תתקיים בשטחה.

 

מאז אתמול ניצלה האופוזיציה הסורית את ההזדמנות והאשימה את המשטר בחיסולו של רנאג'ה. שעה קלה אחרי הרצח כבר טענה פעילת האופוזיציה בסוריה, בהיה מארדיני, כי אנשי המשטר הסורי היו אלה שהתנקשו בחייו של רנאג'ה ואף עינו אותו קודם לכן.

 

לטענת מארדיני, החיסול היווה תשובה לכפיות הטובה של הנהגת חמאס, שהפנתה עורף לאסד במהלך המהומות נגדו, חרף העובדה שהוא היה היחיד שאירח אותם והעניק להם חופש פעולה. סוריה הרשמית, אגב, לא הגיבה עד עכשיו על חיסולו של רנאג'ה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רנאג'ה. רק פרטים מעורפלים
אבו מרזוק. עבר מדמשק למצרים
צילום: איי פי
מומלצים