שתף קטע נבחר

 

גרמניה: מחלוקת בעקבות מציאת גז טבעי

כמויות גדולות של גז צפחה שנמצאו בגרמניה מעוררות מחלוקת במדינה סביב אופן הפקת הגז. החשש בעיקר מהשלכות סביבתיות קשות כמו זיהום מי תהום וסיכון לרעידות אדמה

קרן אור באספקת אנרגיה לגרמניה: במדינה נמצאו לאחרונה עתודות גדולות של גז, שעשויים להפחית את התלות שלה בייבוא גז טבעי. הבעיה: מחלוקות סביב אופן הפקת הגז, שעלול לסכן את הסביבה.

 

פצלי שמן - המחלוקת בישראל:

 

הגז שנמצא, כלוא בפצלי שמן - סלעים שנמצאים באדמה, שנוצרו מתרכובות אורגניות בתהליך שארך מיליוני שנים ושניתן להפיק מהם אנרגיה.

 

על פי דיווח של המכון הפדרלי למדעי האדמה והמשאבים הטבעיים (BGR) במדינה, נמצאו טריליוני מטרים מעוקבים של גז צפחה, מהם ניתן יהיה להפיק עד 2.3 טריליון מטרים מעוקבים של גז. ממצאים אלה גדולים פי 3 מהערכות שניתנו בתחילת השנה.

 

הנתונים החדשים פורסמו השבוע לראשונה, בתום מחקר ארוך טווח שביצע המכון. במדינה מקווים שהגז שנמצא, יסייע לה להפחית את התלות שלה בייבוא של הגז הטבעי, שכן אספקת האנרגיה של המדינה למטרות חימום, תחבורה ויישומים תעשייתיים, נסמכת ברובה על ייבוא גז טבעי בצינורות, בעיקר מרוסיה - שמספקת כ-40% מצורכי האנרגיה של גרמניה.

 

לא בטוח מבחינה סביבתית

אולם הגז מעורר גם התנגדות מצד גורמים רבים, שחוששים כי הליך הפקת הגז יביא להשלכות סביבתיות קשות, בהן זיהום מי התהום והעלאת הסיכון לרעידות אדמה.

 

בדו"ח נטען כי ניתן להשתמש בטכניקות קידוח מודרניות בשם "פראקינג" (Fracking) שמאפשרות להפיק ולמצות את עתודות הגז בבטחה. אולם שיטה זו מעוררת מחלוקות באשר לבטיחות שלה ולתופעות הלוואי הסביבתיות שלה.

 

"מבחינה מדעית, שימוש בשיטה הוא אפשרי מבחינה סביבתית, כל עוד עומדים בתקנים משפטיים, ביצוע צעדים טכניים ועריכת חיפושים מקדימים בכל אתר", נטען.

 

אולם רבים סבורים כי פנייה לטכנולוגיה שלא הוכחה עדין כבטוחה מבחינה סביבתית - כוללת סיכון גדול. צרפת, למשל, אסרה על שימוש בשיטה זו. מצד שני, פולין העניקה 112 אישורים לחיפוש בשיטה זו, בתקווה למצוא גז צפחה משלה.

 

בגרמניה מתכוונים בכל מקרה להמשיך לחקור את הנושא, בשיתוף מכון החקר הגיאולוגי האמריקאי (USGS), על מנת להעריך את הפוטנציאל של הסלעים ואת הסיכונים שבשיטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
פילוט להפקת פצלי שמן בישראל
צילום: חגי דקל, אמיר לוי
מומלצים