מדריך: הארכת הנוהל לגילוי חשבון בנק בחו"ל
רשות המסים האריכה בשלושה חודשים את המועד להגשת בקשות לגילוי מרצון של חשבונות בנק לא-מדווחים בחו"ל. כדאי לדעת - בתנאים מסויימים אפשר להגיש גם בקשה אנונימית
במסגרת נוהל גילוי מרצון, רשות המסים מאפשרת לאזרחים להצהיר על הון או על נכסים שהם מחזיקים בחו"ל בחשבונות בנק זרים ואשר לא דיווחו עליהם. בתמורה לגילוי המידע על הנכסים וההכנסות שלא דווחו כדין, מוסר המידע זוכה להקלות מדהימות מרשות המסים, כאשר היתרון המשמעותי הוא חסינות מהליך פלילי.
- לכתבות נוספות של אבי נוב
עד היום הוגשו מעל 200 בקשות לגילוי מרצון לרשות המסים. הבקשות לגילוי מרצון שהוגשו עד היום, מייצגות חלק קטן מהכסף המופקד בבנקים בחו"ל. בהתאם להערכות, ישראלים מחזיקים יותר מחמישים מיליארד דולר בחשבונות בנק בלתי-מדווחים בחו"ל.
ישראלים רבים רצו להגיש בקשות לגילוי מרצון, אך טרם הספיקו לעשות זאת מסיבות שונות. כך, לדוגמא, רבים לא הספיקו להשיג מסמכים בנקאיים או הוכחות על מקור הכסף שהופקד בחו"ל. כעת האריכה רשות המסים את הזמן, עד ל-27 בספטמבר השנה, והיא תאפשר לעוד אלפי ישראלים להגיש בקשות לגילוי מרצון.
האם אפשר להגיש בקשה אנונימית?
בנוסף להארכת הזמן להגשת בקשות רגילות במסגרת נוהל גילוי מרצון, רשות המסים תאפשר באופן תקדימי גם מסלול "גילוי מרצון אנונימי" אשר יאפשר לנישומים לפנות לרשות המסים ולברר את מצבם מבלי לחשוף את שמם. עד היום, רשות המסים סירבה לבחון בקשות לגילוי מרצון אשר הוגשו באופן אנונימי.
במסגרת המסלול האנונימי, יש למסור מידע ביחס לחשבון הבנק בחו"ל,ובין היתר:
• את סכום ההון שנצבר בחשבון הבנק בחו"ל.
• את סוגי ההכנסות שנצברו על פני השנים (לדוגמא: ריבית, דיבידנד, רווחי הון).
• את מקור ההון בחו"ל (ירושה, מתנה, העברת כספים מישראל, וכד').
כמו כן, יש לפרט את רשימת המסמכים המצויים בידיו של הפונה שיש בהם להוכיח את המידע שפורט לעיל, והכל ללא ציון פרטים מזהים של הפונה בשלב זה. בנוסף יידרש הפונה לציין את מקום משרד השומה בו מתנהל תיקו האישי ובהעדר תיק כאמור, את מקום מגוריו הקבוע. הפנייה האנונימית תועבר לטיפול במשרד פקיד השומה הרלבנטי מול עורך דינו של הנישום על מנת להעריך את חבות המס הנובעת מהבקשה.
למרות שהמסלול לגילוי מרצון במסלול האנונימי נראה אטרקטיבי, יש בו גם חיסרון מהותי. אם בתקופה שבה הרשות בוחנת את הבקשה האנונימית נפתחה נגד הנישום חקירת מס סמויה או גלויה, התהליך האנונימי לא יקנה כל הגנה מפני העמדה לדין.
האם כדאי להגיש בקשה לגילוי מרצון?
מי שמגיש בקשה לגילוי מרצון בזמן, זוכה להקלות מדהימות במסגרת הוראת השעה, ובכלל זה פטור מריבית ומקנסות. מי שלא ינצל את "חלון ההזדמנויות" לגילוי מרצון, חושף את עצמו לחקירות מצד רשות המסים. רשות המסים הודיעה כי היא תפעיל נגד מי שלא ידווח על נכסיו והכנסותיו בחו"ל את הסמכויות הפליליות והאזרחיות הנתונות לה.
חשוב לנהל את ההליך הגילוי מרצון עם רשות המסים בזהירות רבה. כך לדוגמא, יש לבחון היטב את חבות המס לאור דיני המס והאמנות למניעת כפל מס, לרבות לעניין סיווג ההכנסה. כמו כן, יש לקחת בחשבון את ההוצאות בניהול חשבון הבנק ומס זר ששולם למדינות אחרות. סכומים אלו יכולים להפחית את חבות המס בישראל.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי