שכירות בת"א: מצעד הדירות הגרועות להשכרה
עונת מעברי הדירות בשיאה, אז החלטנו לבדוק עבורכם אילו דירות להשכרה מתחבאות בלוחות המודעות. מצאנו דירת 12 מ"ר, דירת 5 חדרים ל-6 שותפים, "חדר משופץ" עם בלטות עקומות, דרישה לקניית ריהוט ב-6,000 שקל ומטבח משותף
בעיר ללא הפסקה שוק השכרת הדירות מתנהל ללא בושה: רגע לפני תחילת עונת מעברי הדירות, לא התפלאנו לגלות שכדי למצוא נכס משתלם בתל-אביב צריך באמת להזיע. לרוב מדובר בתנאים לא סבירים ובדירות לא ממש שוות בלשון המעטה.
כתבות נוספות על שכירות בערוץ הנדל"ן:
- שוכר בפלורנטין, משכיר בניו-יורק סיטי
- דירה להשכרה לסטרייטים בלבד. האם זה חוקי?
- הדרך למימון הטיול בחו"ל: השכרת הבית לזרים
שהרי בת"א, המונח המדויק להשכרת דירה הוא "להשיג דירה", כי במרבית המקרים השוכרים הפוטנציאליים מתפשרים על התנאים. בדיקת מודעות לדירות להשכרה בלוחות המודעות ברשת העלתה שמומלץ לא להסתפק ברפרוף מהיר במודעה - אלא לבדוק אותה לעומק. אחרי הבדיקה גילינו לא מעט "שפנים" בכובע הקסמים השיווקי של בעלי הבתים או מחפשי השותפים.
חוץ ממשפטים בנאליים כגון "שותף נחמד מחפש", "שותפה שלא נמצאת רוב הזמן" ו"מיקום פנטסטי", מצאנו שערך הדירה עולה במודעות הללו בזכות קרבה של הדירה ל"תל אופן" (תחנות האופניים שמפעילה עיריית תל אביב). במודעות אחרות ביקשו בעלי הבית להימנע מהשכרת הדירה לזרים, אך נזהרו בלשונם ורק ציינו שיש צורך "להציג תעודת זהות".
מטבח משותף וגלריה מגניבה. באמת?
בלוח WINWIN נתקלנו במודעה שמציעה להשכרה דירת סטודיו ליחיד ב-3,500 שקל לחודש במרכז תל-אביב. מדובר בדירה בגודל 30 מ"ר. אז כדי לחסוך במקום תלו מעל פינת הישיבה בסלון, באמצעות חיזוקים לקירות ושרשראות ברזל, מדף עליו מונחת מיטה זוגית - מאוד קרוב לתקרה. במודעה קוראים לזה "גלריה מגניבה ופינת אורחים".
ברחוב יהודה הלוי ממתין לכם חדר בדירת שותפים תמורת 2,350 שקל. לפי התיאור במודעה, חובה לקפוץ על המציאה: "חדר צעיר משופץ ומרוהט לגמרי, ארון, שולחן עם שני כיסאות, ספה, פרקט, מזגן, כיסא עץ, מקרר, מיטה זוגית בגלריה - חדר מגניב". הבעיה: המטבח הוא משותף וגם כאן מיטת הגלריה מאוד קרובה לתקרה. בנוסף, למרות שמצוין כי החדר משופץ - ניתן לראות ריצוף מיושן, אריחים שקועים וקירות מתקלפים.
בלוח אחר מצאנו דירה ברחוב אלנבי בגודל 12 מ"ר. מי שיכנס אל הדירה ייפרד מלא פחות מ-2,100 שקל בחודש, שהם כמעט 200 שקל למטר. המודעה לא מפרטת אם יש שירותים ומקלחת, ובגודל שכזה ישנה אפשרות סבירה שמי שיגור שם יאלץ להיות דייר "מאופק" במיוחד.
למי יש כסף לדירת שותפים? חפשו דירות קומונה
נראה שמשבר הדיור הוליד מושג נחות יותר מדירת שותפים - דירת קומונה, כלומר חדרים משותפים וחדרי פרטיות. בלוח "הומלס" מצאנו דירת שותפים שמחפשת שותף שישי, אך יש רק חמישה חדרים. הדירה נמצאת בשכונת שפירא בדרום העיר, ולא ברור אם תנאי הדיור הלא קונבנציונליים נעשים משיקולים כלכליים או אידיאולוגיים.
שכר הדירה החודשי עומד על קצת יותר מ-1,000 שקל, ולפי המודעה השותפים יצרו קונספט של "קומונה טבעונית", שבה "כל השותפים נקיים, מתחשבים ובכוונה ליצור סביבת חיים קהילתית, נעימה ואוהבת לכולם. המגורים הם בחדרים משותפים, ויש שני חדרים שמיועדים לפרטיות, סדנאות, עשיית מוזיקה וטיפולים".
מודעה אחרת מציעה גם היא דירה עם שישה שותפים, כאשר ברפרוף ראשוני נראה כי מדובר בווילה מרווחת. בדיקה נוספת השאירה אותנו מבולבלים: האם זו דירה או שמא בכלל מדובר באכסניה? לפי המודעה, שכר הדירה עומד על 1,600 שקל לחודש והוא כולל חדר פרטי. עוד מספרת המודעה על גמישות ואפשרות שדרוג עד לרמה של יחידה פרטית. "יש מספר חדרים פנויים להשכרה. אפשרות לכניסה נפרדת בתוספת תשלום", נכתב.
לחטוף משהו מהמקרר ולהיתקל בבעל הבית
תופעה אחרת שאיתרנו בלוחות המודעות היא השכרת חדרים פנויים בתוך דירות ובתים של משפחות. באחת המודעות, בעל בית פרטי בדרום תל-אביב מציע להשכיר את קומת המרתף שלו תמורת 3,000 שקל בחודש, אך בהמשך המודעה מבינים שלא מדובר ביחידה נפרדת. בכל פעם שתרצו סנדביץ' ושתיה, תצטרכו להיתקל בבעל הבית כי "המטבח משותף עם שאר הבית", לשון המודעה.
גם בצפון העיר משפחות מחפשות דיירים. בשכונת אזורי חן, למשל, מוצע "חדר בתוך דירת מגורים עם משפחה" תמורת 2,000 שקל לחודש. מעוניינים?
גם בפייסבוק נפתחו קבוצות לחיפוש דירות, אבל למרות שמדובר בחברים, אין ממש רחמים בתנאים. אחת המודעות מציעה דירת חדר במרכז העיר תמורת 3,300 שקל בחודש, אך כרטיס הכניסה כולל שני תנאים: בעלות על רכב ורכישת הרהיטים שבדירה תמורת 6,000 שקל. מיד נשאלה כותבת המודעה בתגובה: "מה את מחפשת בדיוק? נהג? שותף? או סתם פראייר שיקנה ריהוט ב-6,000 שקל?".