ממחסלת למלכת סאדו. אירופה שונאת את מרקל
"המנהיגה המסוכנת באירופה", כינה אותה כתב עת בריטי ופרסם את תמונתה כ"טרמינטור" בסגנון שוורצנגר. אחר הראה אותה אוכלת יוונים. קנצלרית גרמניה, שנתפסת כמי שיכולה להציל את אירופה ממשבר האירו, כבר התרגלה לתמונותיה כנאצית. המטרה האמיתית שלה היא הבחירות בארצה
"מחסלת" בעלת עיניים אדומות, אל רומי עתיק שאוכל יוונים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הפכה להיות מושא לשנאה ברחבי אירופה בשל עמדתה הקשוחה בנושא משבר האירו. לפוטו-מונטז'ים שלה ביוון לבושה במדים נאציים היא בוודאי כבר התרגלה, אך פסגת מנהיגי אירופה המתכנסת היום (יום ה') עוררה גל של כותרות פראיות במיוחד.
מנהיגים מפריז ועד וושינגטון מפעילים לחץ על מרקל, העומדת בראש הכלכלה הגדולה באירופה, כדי שתפתור את המשבר המאיים על כלכלת העולם. אך לא נראה ש"פראו ניין" ("הגברת לא") תוותר על עמדותיה בנושא הקיצוץ בהוצאה הציבורית למשל – בין היתר מפני שהיא קונה לה פופולריות בקרב המצביעים הגרמנים שיילכו לבחירות בשנה הבאה.
בשבוע שעבר פרסם כתב העת הבריטי "ניו סטייטסמן" הנוטה לשמאל כתבת שער שעסקה במרקל. תחת הכותרת "המנהיגה המסוכנת באירופה" נראתה מרקל כ"מחסלת" בסגנון סדרת הסרטים המפורסמת שבה כיכב ארנולד שוורצנגר – לבושה בז'קט עור שחור וחמושה בעין אדומה.
העורך הבכיר, מהדי חסן, כתב כי "השיגעון של מרקל לגזירות" הורס את אירופה ותיאר אותה כסכנה גדולה יותר לשגשוג העולם מאשר נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד או שליט צפון קוריאה קים ג'ונג-און. "מרקל היא המנהיגה הגרמנית המסוכנת ביותר מאז היטלר", כתב חסן.
הבריטים רגילים ללגלג על הגרמנים, אבל הטונים החריפו אפילו בכלי תקשורת ממסדיים יותר. ה"אינדפנדנט" פרסם גרסה לציור של גויה "סטורן טורף את אחד מבניו" שבו נראית מרקל בולעת יווני כשדגל יוון קשור לצווארה כסינר.
ה"אקונומיסט" החשוב הצטרף בדרכו שלו ופרסם תמונת שער שבה ספינה טובעת – "הכלכלה העולמית" – השוקעת במהרה לקרקעית הים ושואלת: "אפשר להפעיל עכשיו את המנועים גברת מרקל?".
באופן לא מפתיעה הצטרפה גם ספרד למקהלה נגד מרקל. רק החודש, לאחר שבועות של לחץ מכיוון ברלין, הודיעה ספרד כי היא תבקש חילוץ מאירופה. כתב העת הספרדי הסטירי "אל חואבס" פרסם קריקטורה של מרקל כמלכת סאדו, דורכת על ראש הממשלה מריאנו רחוי.
ביוון נקשרת הדרמה הנוכחית בזיכרונות מרים מתקופת מלחמת העולם השנייה. היוונים רואים בגרמניה את האשמה בגזירות הקשות שהם נאלצים לספוג. העיתונים פרסמו תמונות של מרקל במדים נאציים. מקורביה של הקנצלרית אומרים כי היא עומדת איתנה לנוכח הפרובוקציות, אך עיתונאים שמלווים אותה מספרים כי היא הפכה לעצבנית ורגישה יותר באינטראקציה שלה עם התקשורת.
כדורגל כתרפיה
"יש לה עצבים חזקים ועור עבה", אמר הביוגרף של מרקל גרד לנגות. "ייתכן שהיא נראית עייפה אך היא לא נרתעת מהמערבולת סביבה. היא בשליטה והיא לא תשנה את מדיניותה בגלל כותרות כאלה".
באופן מפתיע, מרקל נראתה נינוחה כפי שלא נראתה שבועות במשחק בין נבחרות גרמניה ויוון במסגרת "יורו 2012", כשהיא קופצת מכיסאה ומריעה. לקראת המשחק הערב בין גרמניה לאיטליה, הפך העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" את העניין לאישי וכתב: "עכשיו תורה של מרקל, איטליה מצוידת היטב בקרב על אירופה".
האמת היא שמרקל במלכוד. היא לא יכולה לספק את כל בעלי בריתה בעולם ואת מצביעיה מבית בעת ובעונה אחת. "החשוב ביותר עבור מרקל הוא להיבחר שוב, ברור שזה הנושא המרכזי עבורה", הסביר לנגות.
בינתיים היא במצב סביר בחזית הזו, עם הסקרים לצדה. למצביעים, שנאלצו בעשור האחרון להדק את החגורה, נמאס לשלם למה שהם מחשיבים כמדינות בזבזניות בגוש האירו. בקריצה ברורה לקהל הביתי, התבטאה השבוע מרקל בפני אנשי מפלגתה בנוגע לאפשרות ליצור אג"ח אירופיות משותפות (יורובונדס), שהבנק האירופי המרכזי ינפיק ומדינות האירו יערבו לו ביחד. "לא יהיו יורו בונדס כל עוד אני חיה", אמרה מרקל.
אך מבקריה טוענים כי אין לה את החזון האסטרטגי שיחזיר את אירופה לתלם הכלכלי. המיליארדר האמריקני ג'ורג' סורוס תיאר השבוע את עמדתה של מרקל כלוקה בחשיבה לטווח ארוך. הוא אמר שגרמניה פספסה את ההזדמנות להפוך למצילה הנדיבה של אירופה, כפי שעשתה ארה"ב ליבשת לאחר מלחמת העולם השנייה.
"מרקל הבינה שהאירו לא עובד, אבל היא לא יכולה לשנות את הנרטיב שהיא יצרה
כי הוא שבה את דמיונו של הציבור הגרמני והוא כבר קיבל אותו", אמר סורוס ל"שפיגל".
תומכיה אומרים כי היא איננה לבדה וכי מדינות עשירות נוספות בצפון אירופה תומכות בעמדותיה הקשוחות. הם טוענים גם כי מבקרים מחוץ למדינה לא מבינים את המגבלות החוקיות והפרלמנטריות שבמסגרתן היא פועלת. במהלך משבר האירו, פסק בית המשפט החוקתי הגרמני לטובת חיזוק כוחו של הפרלמנט בנושא.