שתף קטע נבחר

 

מלכת היופי של ניצולות השואה: "הנקמה שלנו"

14 נשים מבוגרות השתתפו בתחרות יופי של ניצולות שואה בחיפה. חוה הרשקוביץ, בת 79, זכתה: "עשיתי את זה רק בגלל הניצולים והצורך להעלות את מצבם הקשה לסדר היום"

מוקפות בילדים, בנכדים ואף בנינים, צעדו אמש (יום ה') על הבמה 14 גברות מבוגרות בשמלות שחורות ובחליפות ערב, במסגרת תחרות מלכת היופי של ניצולי השואה שנערכה בחיפה. למרות הגיל, הן התנהגו כמקצועניות, צעדו על השטיח האדום בלי למעוד ונופפו לקהל המריע.

 

כשחוה הרשקוביץ, בת 79, זכתה בתואר הנכסף, היא לא השאירה מקום לספק לגבי הכאב שהביא אותה להשתתף בתחרות: "עשיתי את זה רק בגלל הניצולים והצורך להעלות את מצבם הקשה למודעות לסדר היום. על זה הייתה התחרות, לא על יופי. ואני שמחה שלפחות זה הצליח ויש התעניינות. הרי בשורה התחתונה אף אחד לא ממש עושה עבור ניצולי השואה, כולם רק מדברים". המלכה הטרייה סיפרה: "שרדנו, הקמנו משפחות לתפארת ואנחנו אפילו נראים בסדר למרות כל השנים. בשורה התחתונה, זו הנקמה שלנו".

 

זכרונות, בדיחות והרבה גאווה. הזוכה, חוה הרשקוביץ  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זכרונות, בדיחות והרבה גאווה. הזוכה, חוה הרשקוביץ (צילום: AFP)

 

לא זכתה בתואר, אבל זכתה בחוויה. מניה הרמן, בת 87 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא זכתה בתואר, אבל זכתה בחוויה. מניה הרמן, בת 87(צילום: AFP)

 

לצד הזוהר, היו גם רגעים לא פשוטים, כאשר, לבקשת המנחה ננסי ברנדס, העלתה כל אחת מהמתמודדות זכרונות מימי המלחמה. כך, לצד בדיחות על רומנים ופולניות, סיפרו הנשים גם על הרגעים האחרונים של בני המשפחה, על רעב, לחימה פרטיזנית וגם על הפרידה הכואבת מאמא.

 

את התחרות הגה שמעון סבג, מי שהקים ומפעיל את עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה, המסייעת לניצולי שואה ונזקקים. בשנה האחרונה הקים את "קריית החסד", מתחם דיור מוגן ובתי אוכל לנזקקים בשכונת הדר בחיפה, בסיוע "השגרירות הנוצרית הבינלאומית" בירושלים. "השגרירות הנוצרית" תרמה גם את הערב שנערך באולם אירועים בקניון חיפה, ורבים מבין המארגנים פעלו בהתנדבות.

 

"נראים בסדר למרות כל השנים". התחרות בחיפה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"נראים בסדר למרות כל השנים". התחרות בחיפה (צילום: AFP)

 

המועמדות למדו ללכת "כמו ילדות קטנות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המועמדות למדו ללכת "כמו ילדות קטנות"(צילום: EPA)

 

מי שהדריכה את המתחרות הייתה מלכת החן מ-1979, חלי בן דוד. "היו לנו רק שבועיים לארגן הכול. גם לערוך מיונים וגם ללמד את הנשים איך ללכת על מסלול, איך משתתפים בתחרות כזו. מה שהיה קשה לא פחות הוא לשמוע את הסיפורים האישיים. להיחשף לסיפורי הזוועה. זו הפעם הראשונה שלי יצא לשמוע את הסיפורים האישיים של הניצולות. מוח שפוי ונורמלי לא יכול להכיל סיפורים קשים כאלה", סיפרה בן דוד.

 

המתמודדות עצמן בילו את הערב בהנאה. "מבחינתי זו הייתה חוויה", סיפרה זקנת המתמודדות,

גניה שוורצברט, בת 89. "אני לא מתרגשת, וגם לא ממש מתעניינת בשלב הזה במי תזכה. אני מפרגנת לכולן".

 

חברתה הצעירה, קלרה ברקוביץ בת ה-80, דווקא מתרגשת, בשל נוכחותם של הילדים והנכדים. "היו כמה שבועות מעניינים. הייתה חוויה. לימדו אותנו איך ללכת", היא צוחקת, "כמו ילדים קטנים".

 

את הזמן שלפני ההכרזה על הזוכה, בילו הנשים בריקודי עם. אחרי שהוכרזו מלכת החן, חביבת הקהל, הסגניות והמלכה עצמה, הן סיימו את הערב בשיר: "תודה על כל מה שנתת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרדנו והקמנו משפחות. חוה הרשקוביץ
צילום: AFP
צילום:  גיל נחושתן
המועמדות לפני התחרות
צילום: גיל נחושתן
מומלצים