טרגדיה בטימבוקטו: קיצונים הורסים אתרי מורשת
הארגון המוסלמי הקיצוני של בני שבטי הטוארג השולטים באזור הגיב בחמת זעם להודעה של אונסק"ו, שלפיה אחוזות הקבר של העיר העתיקה בסכנה, והחל להרוס בשיטתיות את קבריהם של קדושים מוסלמים מהזרם הסוּפי מהמאה ה-16
"אנסאר דינה", הארגון המוסלמי הקיצוני השולט בצפון מאלי החל היום (שבת) להרוס את כל אחוזות הקבר בעיר טימבוקטו, שהוכרזו כאתר מורשת של אונסק"ו. כך הודיע דובר של הארגון של מורדים משבטי הטוארג. לדבריו, ההחלטה התקבלה בעקבות הכרזתה השבוע של סוכנות האו"ם על מבני הקבורה "אתר מורשת בסכנה".
מאלי וטימבוקטו - עוד ידיעות ב-ynet:
מאלי: מורדים כבשו את העיר ההיסטורית טימבוקטו
"'אנסאר דינה' יהרוס עתה את כל מבני הקבורה בעיר. כולם – ללא יוצא מהכלל", אמר בומאמה סנדה אולד, הדובר של הארגון הקיצוני. באופן אירוני, אחוזות הקבר הן של קדושים מוסלמים, שהיוו חלק מתור הזהב של טימבוקטו, שהייתה מרכז לימוד מרכזי של האיסלאם. אולם, מבחינת "אנסאר דינה" הם "לא איסלאמיים", שכן הם שייכים לזרם הסוּפי של המחשבה המוסלמית.
עדי ראייה דיווחו לסוכנויות הידיעות על מסע ההרס של אנשי הארגון, החל מהשעות המוקדמות של הבוקר. לדבריהם, האיסלאמיסטים החלו בהרס אחוזת הקבר של הקדוש סידי מחמוד שבצפון העיר. האתר כבר חולל בתחילת החודש שעבר בידי אנשי "אל-קאעידה במגרב", בסיוע ארגון "אנסאר דינה".
תושבים אחרים תיארו גם התקפה על קברו של קדוש אחר, סידי מוכתאר, שבמזרח טימבוקטו. "הם כבר הרסו לחלוטין את אחוזת הקבר של סידי מחמוד, ועוד שני מבני קבורה. הם אומרים שימשיכו כל היום עד שיהרסו את כל ה-16", סיפר עיתונאי מקומי.
הוא הוסיף בחשש רב כי הם נשאו עמם אתים וגרזנים: "הם חמושים והקיפו את האתרים במשאיות. האוכלוסייה המקומית רק מביטה על מעשיהם בחוסר אונים". המורדים משבטי הטוארג כבשו את טימבוקטו לפני כשלושה חודשים.
העיר טימבוקטו כבר נכבשה בעבר, בפעם האחרונה על-ידי כוחות מרוקניים ב-1591. אז בזזו המרוקנים את העיר והעלו בה ספריות באש.
טימבוקטו היא ביתה של ספרייה גדולה ובה חומרים בנושא מדע, אסטרולוגיה, רפואה, היסטוריה, תאולוגיה, גאוגרפיה ועוד. כשהצרפתים הקימו את הקולוניות שלהם במערב אפריקה, החל מ-1893, מצאה עצמה טימבוקטו נתונה לשלטון צרפתי. זה היה המצב עד שמאלי קיבלה את עצמאותה ב-1960.
גם כששלטו בטימבוקטו גורמים זרים, בני שבט הטוארג החשיבו אותה תמיד לעירם שלהם. כשצרפת ניהלה משא ומתן על עצמאותה של מאלי במאה הקודמת, מנהיגי הטוארג כתבו לגנרל שארל דה גול בשנות ה-50 בבקשה שייתן מדינה עצמאית לאנשיהם, המשתייכים לכמה תתי-שבטים שמאוחדים על-ידי שפתם המשותפת - טמאשק.