הבורסה ננעלה בעליות; אי.די.בי זינקה ב-7.80%
מדד ת"א 25 עלה ב-2.33%, מדד ת"א 100 עלה ב-2.08%, מדד בלוטק 50 עלה ב-1.67% ומדד נדל"ן עלה ב-2.49%; לאומי טיפסה ב-5.5%, פועלים עלתה ב-4.5% וכלכלית ירושלים מזנקת ב-5.5%. אנליסטים: השוק לא מתרגש מהעלאת יעד הגרעון של הממשלה
הבורסה בתל אביב סגרה היום (א') בעליות חדות את המחצית השנייה של 2012, על רקע ההסכמות שגיבשו מנהיגי אירופה בבריסל והעליות החדות בשוקי העולם.
מדד תל-אביב 25 עלה ב-2.33% ל-1,082.29 נקודות, מדד תל-אביב 100 עלה ב-2.08% ל-990.06 נקודות, מדד בלוטק 50 עלה ב-1.67% ל-338.98 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-2.49% ל-261.67 נקודות.
"השוק מגיב לעליות בעולם בשישי האחרון, למרות האופטימיות - לא פיצחו את האטום באירופה אלא עשו את המינימום הנדרש על מנת לייצב את השווקים", אמר יניב פגוט אסטרטג ראשי בקבוצת איילון, בשיחה עם "כלכליסט".
בנוגע לעליות שרשמו מניות הבנקים, הסביר פגוט בכך שהבנקים הם בעלי החשיפה הגדולה ביותר לאירופה. לדבריו, "מבחינת שוק האג"ח חברות, אנחנו לא רואים עליות חדות מדי. יש משקיעים שמנצלים את העליות על מנת לסגור פוזיציות משום שהיום הנזילות בשוק גבוהה יחסית - האתגרים בשוק האג"ח עדיין לפנינו".
לגבי אישור הממשלה את הגדלת יעד הגרעון, אמר פגוט כי זה "לא בהכרח בצעד שגוי. בסך הכל מדובר על תוספת לגרעון של 5-4 מיליארד שקל - על זה הכלכלה של מדינת ישראל לא תקום או תיפול. לראייה ניתן לראות שאגרות החוב הממשלתיות בטווח הארוך רושמות עליות - כלומר השוק לא מביע חשש מהמהלך של הממשלה. יעד גרעון של 3% היא יעד סביר - האתגר יהיה לעמוד ביעד זה", הוסיף פגוט. "אך עם זאת, אין ספק שהיה והרומן בין פישר ונתניהו יעלה על שרטון ופישר ישבור את הכלים - מדובר על חדשות רעות לשוק".
"תוצאות מפגש המנהיגים באירופה - למרות שהתוצאות עלו על הציפיות, בעיקר קנו שם עוד זמן", כך כתבה איילת ניר מפסגות על מפגש מנהיגי אירופה בבריסל בסוף השבוע. "חשוב לשים לב, כי למרות שהעיתונות באירופה מלאה בכתבות המציגות את מרקל כמי שנאלצה להתפשר, בסופו של דבר, ההחלטות שהתקבלו בסוף השבוע לא כוללות התחייבות להדדיות, לה מתנגדת גרמניה: לא הסכמה על אירו-בונדס, לא הסכמה על מתן ערבות לפיקדונות הציבור בבנקים, וגם לא הסכמה על הקמת קרן לפדיון חובות במטרה לאחד את החובות של המדינות (אלו שמעל ל- 60% יחס חוב תוצר) ולפרוס את התשלום בגינם לאורך תקופה ארוכה", כתבה ניר.
בתוך כך הפרלמנט הגרמני אישר בסוף השבוע ברוב מוחץ את האמנה הפיסקאלית האירופית החדשה עליה הסכימו אתמול מנהיגי אירופה. מרקל נזקקה לתמיכת האופוזיציה כדי להשיג את הרוב הנדרש. האמנה נועדה לחזק את גוש האירו באמצעות פיקוח קפדני יותר על המימון הציבורי. נכון לעכשיו, המנגנון מיועד להתחיל לפעול ב-9 ביולי, אך עד כה רק קומץ מדינות אישרו את האמנה. בגרמניה התהליך עשוי להתעכב בשל הדרישה לקבל אישור של בית המשפט החוקתי.
ביל גרוס צינן מעט את התלהבות המשקיעים מההסכמות אליהן הגיעו מנהיגי גוש האירו, ואמר כי הוא מאמין שהבעיות הגדולות עדיין לא נפתרו: "אירופה שרויה במלכודת חובות שתכביד על כלכלות היבשת עוד שנים ארוכות".
החוזה העתידי על הנפט זינק ביום שישי כמעט ב-10% ל-84.96 דולר על רקע האופטימיות בפסגת המנהיגים בגוש האירו. עם זאת בסיכום רבעוני הציג הזהב השחור את הרבעון הגרוע מאז משבר 2008.
מסיכום שוק ההנפקות במחצית הראשונה של 2012 עלה כי 15.6 מיליארד שקל גויסו עד כה, לעומת 13.4 מיליארד שקל במחצית הקודמת ו-19.2 מיליארד שקל במחצית המקבילה אשתקד. כך לפי רוסאריו קפיטל. כ-25% מהגיוסים בוצעו על ידי חברות נדל"ן, לא בוצעה אף הנפקה ראשונה לציבור (IPO) גם ברבעון זה וגויסו רק 7.5 מיליון שקל במניות וניכרת עלייה של 570% בגיוסים באמצעות זכויות לעומת הרבעון המקביל. מנכ"לית רוסאריו קפיטל, נגה קנז, אמרה: "כמות תשקיפי המדף שפורסמו במאי, מצביעה על פוטנציאל להתאוששות בהיקף ההנפקות כאשר התנודתיות בשווקים תחלוף".
מניות במרכז
"הרכלנים בשוק אומרים שאני על ערש דווי, אבל אני אומר לכם: אין לי סרטן ואין לי מחלות, רק סכרת והיא מאוזנת", כך אמר היום אליעזר פישמן בעל שליה בכלכלית ירושלים (עלתה ב-5.58%) בעת טקס פתיחת המסחר בבורסה. "הירידות של החודש האחרון במניות ובאג"ח באות מהשמועות האלה ולא משום דבר אחר", הוסיף.
נכסים ובניין (עלתה ב-3.00%) , זרוע הנדל"ן של קבוצת אי.די.בי הודיעה כי השלימה עסקה למימון מחדש של מגדל HSBC בניו יורק בהיקף 400 מיליון דולר. הבנק האמריקאי ג'יי פי מורגן העמיד לחברות הבנות באמצעותן מחזיקה נכסים ובנין בנכס הלוואה ללא זכות חזרה (Non-Recourse) לתקופה של 10 שנים בסכום של 400 מיליון דולר בריבית שנתית של 5.04% שתשולם בתשלומים חודשיים. פירעון הקרן יחול רק מהשנה השישית עפ"י לוח סילוקין של 30 שנה.
כיל (עלתה ב-1.74%) חתמה על הסכם להקמתה של תחנת כוח חדשה בסדום בהיקף של 320 מיליון דולר. הפרויקט מתוכנן להתחיל ברבעון השלישי של 2012 ולהסתיים במחצית השנייה של שנת 2015. התחנה מתוכננת לפעול באמצעות גז טבעי ותהיה בעלת כושר ייצור של 330 טונה קיטור לשעה וכושר ייצור חשמל של כ-250 מגה וואט.
כור (עלתה ב-3.77%) המחזיקה ב-2.5% ממניות קרדיט סוויס הודיעה כי הבנק ירשום רווח נקי ברבעון השני של השנה. ההצהרה של קרדיט סוויס מגיעה לאור הקריסה במחיר המניה בחצי השנה האחרונה.
קבוצת אי.די.בי (עלתה ב-7.80%) שבשליטת נוחי דנקנר הודיעה כי קיבלה את הסכמות שמונה הבנקים המלווים להשלמתה של מכירת כלל תעשיות (עלתה ב-3.27% ) ללן בלווטניק, וזאת בהתאם לשינוי אמות המידה לצורך השלמת העסקה. מההודעה עולה כי לחברה יתאפשר לבצע השקעות נוספות באלו הקיימות על פי היקף דוח תזרים המזומנים החזוי בשפרסמה ברבעון ראשון בסך של 239 מיליון שקל, כאשר, מתוך הסכום, סך של עד 100 מיליון שקל יכול להיות מושקע בפרויקט הפלאזה, אך השקעת סכום זה תצריך הודעה מראש לתאגידים המלווים. במקרה של אירוע הפרה בתוקף מצד החברה, יצריך ביצוע כל השקעה את אישור התאגידים המלווים מראש.
השותפים בקידוח הימי שמשון ישראמקו (עלתה ב-1.49%) (39%), המפעילה - (35%) ATP East Med Number 1 , חנ"ל ים המלח (10%), ונפטא (עלתה ב-3.08%) (19%) - הודיעו היום כי נתגלו סימני גז טבעי משמעותיים והוחלט על התחלת מבחני הפקה. לאחר שהקידוח הגיע לעומק סופי של 4,403 מטר מפני הים, שותפות חיפוש הגז הודיעה כי הגיעה למסקנה שנתגלו בו סימני גז טבעי משמעותיים וזאת בעקבות דיווחי המפעילה שמתבססים על בדיקות שהתבצעו במהלך הקידוח.
עוד מקבוצת אי.די.בי: כלל ביטוח, החברה הבת של אי.די.בי פתוח, רכשה בנין משרדים בברמינגהם שבאנגליה תמורת 200 מיליון שקל.
בית המשפט הוציא צו הקפאה זמני לחברת טאו (עלתה ב-3.33%) , שבשליטת אילן בן דב. ביום שני יתקיים דיון במעמד הנושים של החברה. בין השאר, טאו חייבת 79 מיליון שקל לבנק לאומי (עלתה ב-5.54%) .