שתף קטע נבחר

 

על מזוודות: "מבריחים סטודנטים עולים מישראל"

250 סטודנטים עולים מחו מול משרד ראש הממשלה על הקיצוץ שהוביל לסגירת הגוף שדואג להם. כשהם חמושים במזוודות, טענו: "זו פגיעה בעלייה ופגיעה בערכים הבסיסיים של ישראל". הסוכנות היהודית התחייבה להמשיך להעביר כספים בינתיים

"חיילים בודדים אחרי צבא פשוט לא יישארו בארץ, כי בחלק מהמדינות הלימודים הם חינם". אלו חלק מהאזהרות ששיגרו סטודנטים עולים, נוכח ההחלטה לקצץ מתקציבו של מנהל הסטודנטים, גוף שמעניק מלגות סיוע לעולים צעירים ומאפשר להם לרכוש השכלה ולהשתלב בשוק העבודה. כ-250 סטודנטים הפגינו היום (א') מול משרד ראש הממשלה בירושלים, במחאה על כך.

 

מפגינים בירושלים (צילום: אגודת הסטודנטים באונ' העברית) (צילום: אגודת הסטודנטים באונ' העברית)
מפגינים בירושלים(צילום: אגודת הסטודנטים באונ' העברית)
 

תחת הסיסמה "הפקרת העלייה - זו פגיעה במדינה", קראו הסטודנטים לממשלת ישראל להפסיק להתעלם מהסכנה ש"בסגירת אחד הפרויקטים הציוניים החשובים שהוקמו בישראל", שפועל משנת 1968. הצעדה יצאה מגן הוורדים, ובמהלכה אחזו המפגינים שהגיעו באוטובוסים מכל רחבי הארץ במזוודות, סמל לכך שהגיעו ארצה אך עם קבלת ההחלטה הם תקועים כאן עם המזוודות. הם נשאו שלטים בנוסח: "אם סוגרים את המינהל, הסטודנט יהיה מובטל"; "בלי השכלה אין עתיד"; "עליתי והתגייסתי, מה עם ההבטחה?"; "עליתי מציונות, לא רוצה לעזוב בגלל קמצנות".

 

לאחר חודשים שבהם ריחפה סכנת הסגירה על מנהל הסטודנטים הוחלט כי בשל אי הזרמת כספים, הוא לא יפתח את שנת הפעילות הקרובה שאמורה להתחיל בעוד כשבוע באולפן הקיץ. לטענת המפגינים, משמעות הדבר היא הפקרתם של 7,000 סטודנטים שמקבלים מהמנהל שירותים חיוניים להשתלבותם באקדמיה ובישראל, בהם לימוד שפה, ייעוץ והכוונה אקדמית ותעסוקתית וסיוע בהשתלבות בקהילה ובחברה.

 

"מצב עצוב לעולה חדש"

נסים סלמה (29) עולה מצרפת שנכח בהפגנה, סיפר כי עלה ארצה לפני תשע שנים ובמהלכן שירת בצבא כחמש שנים וחצי כלוחם וכקצין בנח"ל. כיום הוא סטודנט ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, ולדבריו "משמעות ההחלטה היא שסטודנטים ייאלצו לעזוב את הלימודים שלהם כי אין מי שיממן אותם. לחלופין, חיילים בודדים אחרי צבא פשוט לא יישארו בארץ, כי בחלק מהמדינות הלימודים הם חינם". 

 

הוא הסביר עוד: "ברמה החברתית, חוסר בתקציב יפגע בפעילויות שבמסגרתן הסטודנטים יוצרים קשרים וחברים. אני אישית אצטרך לעבוד עכשיו הרבה יותר קשה בשביל לשרוד כאן. זו פשוט פגיעה בעלייה ופגיעה בערכים הבסיסיים של מדינת ישראל. הבעיה היא לא עניין של כסף אלא של סדרי עדיפויות, ואנחנו חושבים שזה מספיק חשוב".

 

דליה, שהיא ואחותה דפנה עלו מאורגוואי, סיפרה כי עלתה ארצה לפני ארבע שנים משתי סיבות: "הראשונה שהיא ציונות גדולה והשנייה היא שידעתי שיהיו גופים שיעזרו לי, יתמכו בי ויממנו את הלימודים שלי". לדבריה, הסטודנטים נזקקים לסיוע כיוון ש"מדובר במדינה שלא פשוט להתמודד עם המצב בה. אני כרגע מסיימת את התואר אבל אחותי דפנה הלומדת בסמינר הקיבוצים נמצאת בשנה השנייה שלה. היא תאלץ להפסיק את הלימודים באמצע אם לא יימצא פתרון". היא הוסיפה: "זה מצב מאוד עצוב וקשה לעולה חדש".

 

איתי גוטלר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, הסביר: "כבר חודשים שאנו זועקים ומבקשים מממשלת ישראל לקבל אחריות ולהפעיל לחץ על הסוכנות היהודית כדי למנוע את סגירת המנהל, אך לצערנו עד כה לא נמצא פתרון". עוד הוסיף: "מבחינתנו, הממשלה היא האחראית הבלעדית. כשהיא מאפשרת צעדים כאלה היא בוגדת בערכים שבהם היא מאמינה". 

 

הסוכנות: נמשיך להעביר כסף

מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה כי נתן שרנסקי, יו"ר הארגון, התחייב שהעברת הכספים למנהל הסטודנטים תימשך כל עוד מתקיים משא ומתן בממשלה בנושא. 

 

ממשרד הקליטה נמסר כי עלות הפעלת מנהל הסטודנטים עומדת על 70 מיליון שקל בשנה. עד שנת 2008 התחלק התקציב שווה בשווה בין המשרד לקליטת העלייה והסוכנות היהודית, אך לפני שלוש שנים הסוכנות החלה לצמצם את השתתפותה, עד שלאחרונה הודיעה על ביטולה כליל. "בעקבות הקיצוצים הרוחביים הכבדים שהוטלו על המשרד, הוא אינו מסוגל לתקצב את הפעלת המינהל ואינו מסוגל להוציא אישורי סיוע לפני פתיחת שנת הלימודים לסטודנטים עולים שכבר צובאים על דלתותיו". עוד נמסר: "המשרד לקליטת העלייה שב והתריע בעל פה ובכתב בפני הגורמים הרלוונטיים, ביניהם משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, על כך כי שנת הלימודים הבאה נמצאת בסכנה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחים על מזוודות
צילום: אגודת הסטודנטים באונ' העברית
עולים ארצה (ארכיון)
צילום: אמנון מרנדה
מומלצים