מחקר: אכילת אבטיח מפחיתה את לחץ הדם
במחקר שבו קיבלו הנבדקים קפסולות של מיצוי אבטיח המכילות חומצות אמינו חיוניות הוכח כי הפרי העסיסי עשוי לסייע באיזון יתר לחץ דם גבולי או קל. דיאטנית קלינית מסבירה ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מה עוד בריא באבטיח
הפחיתו את לחץ הדם בכמה דרגות בעזרת אכילת פרי אדום ועסיסי: אבטיח. האבטיח עשיר בחומצה אמינית המכונה ציטרולין. במחקר שנערך באוניברסיטה של מדינת פלורידה נמצא שאכילת תוסף המיוצר ממיץ אבטיח בכמות הדומה לאכילת קילו אבטיח נטו הצליחה להפחית את לחץ הדם ולשפר את גמישות כלי הדם בצורה משמעותית.
עוד פירות שכדאי לאכול:
- אגס נגד הזדקנות, ענבים למעשנים: פירות ובריאות
- מותר לשתות מים אחרי אבטיח? מיתוסים על פירות
- המצעד: 6 פירות הקיץ הכי בריאים ופחות משמינים
המחקר נעשה על נבדקים בגיל ממוצע 58 עם נטייה ליתר לחץ דם. במשך שישה שבועות קיבלו חלק מהנבדקים קפסולות של מיצוי אבטיח שהכילו שישה גרמים ציטרולין וארגינין (עוד חומצת אמינו חיונית,( וחלק מהם קיבלו פלסבו (תרופת דמה).
בתום המחקר נצפתה ירידה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, וכן נצפה שיפור בגמישות כלי הדם. מכך ניתן להסיק שאבטיח יכול לשמש באיזון של יתר לחץ דם גבולי או של יתר לחץ דם קל.
איך מצליח האבטיח לעשות זאת? בגוף הופך הציטרולין לארגינין, שמוביל לייצור החומר ניטריק אוקסיד. חומר זה מסייע בהגמשת כלי הדם ובהרפייתם. אגב, פעולת הניטריק אוקסיד יכולה לשפר גם את הזקפה הגברית. באחד המחקרים הקודמים שבדקו את השפעת האבטיח על כלי הדם, כונה האבטיח כבעל 'אפקט ויאגרה.'
שימו לב: אם אתם מתעקשים לצרוך קילו אחד של אבטיח ביום, תיאלצו לוותר על שאר הפירות בתזונתכם וכן על כשתי פרוסות לחם מלא. בכוס קוביות אבטיח (כ150- גרם) יש כ50- קלוריות, ובקילו אבטיח נטו יש יותר מ300- קלוריות, שהן כחמש מנות פרי (ההמלצה היא לאכול שלוש מנות פרי ביום.(
הפרוקטוז הוא הסוכר העיקרי שבאבטיח. הוא מתוק פי 1.8 מסוכר רגיל, אך לעומת זאת קצב הספיגה שלו בדם איטי יותר מסוכרים אחרים (כלומר הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך.( מכאן שגם אבטיח מתוק במיוחד ועשיר בפרוקטוז יעניק לכם את אותו מספר קלוריות.
עוד תכונה נהדרת של האבטיח היא שהוא עשיר בליקופן. ליקופן הוא נוגד חמצון שמגן על כלי הדם, מפחית את הסיכון למחלות לב, משפר את בריאות הערמונית בגברים ושומר על בריאות העין. בכוס של קוביות אבטיח יש קרוב ל7- מ"ג ליקופן, לעומת כ3- מ"ג בעגבנייה בינונית.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, טל הבריאות - המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים 'עתיד'