התפטרות וינרוט: "נתניהו מנסה לפוצץ את העסק"
ועדת פלסנר איבדה בשבוע שלושה מעשרת חבריה. הנותרים משוכנעים שעזיבת איש אמונו של רה"מ מצביעה על כניעת נתניהו לחרדים ועל התנגדותו לסנקציות על אברכים. החרדים מתעקשים: "פלסנר רוצה משבר". בליכוד העריכו שיוקדמו הבחירות. ובמערכת הפוליטית תוהים: הוועדה עוד רלוונטית?
ועדת פלסנר - כתבות נוספות ב-ynet:
- עו"ד וינרוט התפטר מייצוג החרדים בוועדת פלסנר
- בנימין נתניהו לוועדת פלסנר: ותרו על הסנקציות
- ליברמן בהתנגשות עם נתניהו: דורש גיוס לכול
- ועדת פלסנר תציע לחרדים "מסלול הסדר" ייחודי
- יאיר לפיד: נתניהו מעקר את המלצת ועדת פלסנר
עזיבתו של עו"ד וינרוט, שייצג את ש"ס ויהדות התורה ומתנגד באופן נחרץ להטלת סנקציות על תלמידי ישיבות שלא יתגייסו לצה"ל, משמעותית מקודמותיה, מפני שמדובר במינוי אישי של בנימין נתניהו. גורמים בוועדה אמרו ל-ynet כי עזיבתו רומזת שבכך התייצב ראש הממשלה לימין החרדים, ולמעשה הוא תומך בדרישתם שלא להטיל סנקציות אישיות על אברכים שלא יתגייסו. "נתניהו מנסה לפוצץ את העסק", סיכמו.
חברים בוועדה מתעקשים שמסקנותיה יוגשו בכל מקרה במהלך השבוע חרף ההתפטרות של וינרוט. "הוועדה מחוללת שינוי מציאות אבל נתניהו מנסה לעשות לנו דה-לגיטימציה, למרות שהוא מבין שהוועדה עשתה עבודה מקיפה מול כל הגופים", אמר בכיר בוועדה. "וינרוט היה חבר בוועדת טל המקורית והוא חשב שהוא בא למרוח את העסק ולתת לאברכים להחליט מה הם רוצים. כשהבין שזה לא הכיוון, הוא העדיף להתפטר. מצד אחד נתניהו לא רוצה לבגוד בחרדים ומצד שני אין לו רוב להעביר את המתווה שהציע זאב אלקין שהוא הבטיח להם, אז הוא החליט לפוצץ את הוועדה".
מנגד, בכירים בליכוד מותחים ביקורת חריפה על יו"ר הוועדה, ח"כ יוחנן פלסנר, וטוענים ש"הוא לא הצליח לשמור על הוועדה ועל הכוחות הפועלים בה. מהות הוועדה הייתה לאזן בין הצרכים של כל הצדדים ולהביא את כולם לידי ביטוי. הפרישה של ישראל ביתנו ושל הבית היהודי יצרה בעיה, וההתפטרות של וינרוט יוצרת בעיה עוד יותר גדולה".
בקדימה, מן הסתם, רואים את הדברים אחרת. בכירים במפלגה המקורבים ליו"ר שאול מופז טוענים שבפועל - החרדים החרימו את הוועדה כבר מתחילתה. "וינרוט היה חצי בפנים וחצי בחוץ", הם מסבירים. "התוקף המוסרי והלגיטימיות של הוועדה נובעים מפסיקת בג"ץ ומהמשרתים בסדיר ובמילואים. הוועדה היא הניסיון האחרון להציג הסדר שיעמוד במבחן החוקיות - עם וינרוט או בלעדיו. הציבור לא מתרגש מפרישתו אלא מתוקף המעשים - או המחדלים - של נציגיו: ראש הממשלה, שר הביטחון ומופז. הם אלה שיעמדו למבחן הציבור לאור המסקנות שמעוגנות בחוק. כל היתר ניצבים".
בתגובה רשמית להתפטרותו של וינרוט נמסר מוועדת פלסנר: "כנראה עו"ד וינרוט, שהיה חבר בוועדת טל המקורית, חשב שהוא יצליח לחוקק את 'חוק טל השני'. משהסתבר לו שהוועדה מתכוונת להמליץ על חלופה עם כלי אכיפה חזקים, שתאפשר לחולל שינוי מציאות אמיתי, הוא מנסה כעת לייצר דה -לגיטימציה למסקנות הוועדה טרם פרסומן. בימים הקרובים תפרסם הוועדה את מסקנותיה, שיתבססו על עשרות דיונים ועל עבודת מטה מקיפה. הצעת הוועדה תהווה את החלופה היחידה האפשרית שתחזיר את התקווה לסדר אזרחי חדש בישראל".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- בני ברק: בן 11 שתה אלכוהול, נפל - ונפצע קשה
- אישום: הגששים סחרו בסמים במאות אלפי שקלים
- יפן: לראשונה מאז הצונאמי הופעל כור גרעיני
החרדים לנתניהו: לך לבחירות
בכירי המפלגות החרדיות סירבו להגיב להתפתחויות, אבל בסביבתם ממשיכים לשדר התנגדות וטינה לוועדת פלסנר ומסקנותיה המתגבשות. גורם בש"ס אמר הערב: "פלסנר לא רוצה פתרון, הוא מחפש משבר. האיש לא באמת מתכוון ברצינות לפתור את הסוגיה. כולנו מודאגים מכך שהזמן אוזל ומממשיכים לבחון ולנסות כל דבר כדי להגיע להסכם, אבל זה נראה רחוק. בכל מקרה, לא תהיה שום הסכמה שלנו לסנקציות אישיות נגד תלמידי ישיבה שלא מתגייסים".
איש יהדות התורה, חבר הכנסת לשעבר מאיר פרוש, הוסיף: "אנחנו דורשים מראש הממשלה להכריז שהוא הולך לבחירות על הנושא הזה. בהסכם הקואליציוני נתניהו התחייב להאריך את חוק טל, ואם הוא רוצה לשנות את זה - שיקדים את הבחירות. זה כל מה שאנחנו רוצים ממנו. שיגיד ביושר: עם הוועדה זה לא הלך".
לאן זה הולך מכאן?
"ישראל ביתנו פרשה מהוועדה, הבית היהודי פרשה ועכשיו גם וינרוט. זה מוכיח שגם אם רוצים למצוא חלופה לחוק טל - כי חרב הבג"ץ מונחת על הצוואר - אין פתרונות קסם. אלה דברים שנוגעים לנפשה של האומה".
מה יקרה אם נגיע לאוגוסט בלי חלופה לחוק טל?
"מה יעשו? לא יתנו לבחורי הישיבות לנשום?"
בתוך כך, גוברים הקולות במערכת הפוליטית בכלל ובליכוד בפרט, המעריכים כי הבחירות הכלליות לא יתקיימו במועדן - קרי בסוף 2013 אלא יוקדמו לאביב הקרוב.
בכירים בליכוד המקורבים לנתניהו העריכו כי "הממשלה לא תוכל להוציא את ימיה. ברור לכולם שנכנסנו לשנת בחירות, והמשבר שנוצר כעת סביב חוק טל עשוי להקדים את הבחירות לאביב הקרוב, ואולי אפילו מוקדם יותר. ראש הממשלה מביא את התסריט הזה בחשבון, ויש לא מעט אנשים בליכוד שנערכים לאפשרות הזו".
Read this article in English