העם בליכטנשטיין: לא להגבלת כוח הנסיך
אזרחי ליכטנשטיין יכולים לנשום לרווחה, 76% מהם דחו את ההצעה להגביל את כוחו של בית המלוכה, וככל הנראה הסירו את האיום של הנסיכים כי יעזבו את המדינה העשירה באירופה
החלטה דמוקרטית שלא להנחיל דמוקרטיה. רוב מכריע של אזרחי ליכטנשטיין דחו אתמול (שבת) את ההצעה להגביל את כוחו של הנסיך השולט במדינה, הנהנה זה שנים מסמכויות נרחבות. יותר מ-76% מהאזרחים, כ-11,630 בני אדם, הצביעו נגד ההצעה. כך דיווח הלילה (יום א') ה"טיימס" הלונדוני.
ליכטנשטיין - נסיכות בלב אירופה:
סערה בליכטנשטיין: הנסיך ייעלב ויעזוב עם הכסף?
התומכים ביוזמה ליטול מאלויס, הנסיך העוצר של הנסיכות, כמה מסמכויותיו ניסו למכור את ההצעה בסיסמה "כן – כדי שהקול שלך ישפיע". מקור היוזמה הוא בהחלטת הנסיך בספטמבר האחרון לבלום תוכנית לביטול האיסור על הפלות במדינה. בכל מקרה, ההצעה ההיא לשינוי לא התקבלה אף היא.
דחיית ההצבעה הייתה צפויה. מוקדם יותר החודש אמרו מקומיים שאין סיכוי ליוזמה. "אם אתה מדבר עם צעיר או עם מבוגר, ברור לכולם שהיוזמה הזו תידחה", אומר בנקאי בכיר אחד, "מוסד הנסיכות הוא גורם מייצב במדינה שלנו מפני שהוא חושב לאורך דורות ולא רק למשך ארבע שנים".
הנסיך אלויס שולט בליכטנשטיין, המדינה העשירה באירופה, מאז שאביו הנסיך האנס-אדם השני העביר אליו את מרב סמכויותיו ב-2004. השליט הרשמי אמר אתמול כי משפחת המלוכה "ראתה בשמחה ובהכרת תודה את העובדה שרוב גדול של האוכלוסייה רוצה להמשיך את השותפות בת 300 השנים בין העם לבין בית המלוכה, שהייתה מצליחה כל כך".
אף שליט בנסיכות לא השתמש בווטו על החקיקה מאז שסבו של אלויס, פרנץ יוזף השני, בלם ניסיון לשנות את חוקי הציד במדינה לפני שלושה עשורים. ב-2003 העביר הנסיך האנס-אדם חוקה חדשה שהעניקה לשליט אפילו עוד השפעה, שבין השאר כללה גם את הכוח למנות שופטים ולפזר את הפרלמנט המקומי ללא סיבה.
נסיכי ליכטנשטיין איימו פעם אחר פעם לעזוב את המדינה עם עושרם הרב, המוערך בכחמישה מיליארד אירו, אם יגבילו את סמכויותיהם. "בית המלוכה לא ישמש עלה תאנה למדיניות שהוא אינו תומך בה עוד", אמר אלויס בנאום בישיבת הפתיחה של הפרלמנט במרס. לאחר ההצבעה אתמול הם נותרו, יחד עם מונקו, שני בתי המלוכה השולטים ברשות המבצעת של ארצותיהם מכוח ירושה.