שטייניץ מבטיח: תוכלו לשכור דירה ל-5 שנים
משרדי האוצר והשיכון השיקו היום את התוכנית לעידוד השקעתם של גופים מוסדיים בבניית דירות לשכירות ארוכת טווח. שר האוצר: "יש לנו מטרה אחת - שתהיה בנייה מסיבית להשכרה, אשר תאפשר להוריד את מחירי השכירות בישראל"
משרד האוצר ומשרד השיכון השיקו היום (ב') את התוכנית לעידוד השקעתם של גופים מוסדיים (חברות ביטוח וקרנות פנסיה) בבניית דירות לשכירות ארוכת טווח. התוכנית, שנמצאת כרגע בתהליך האישור בכנסת, תעניק הטבות מס והקלות רגולטוריות לחברות ביטוח וקרנות פנסיה שישקיעו את כספי החוסכים בבניית פרויקטים להשכרת דירות בחוזים לחמש שנים. בנוסף, 25% מהדירות יושכרו במחיר מפוקח.
עוד על שכירות ארוכת טווח בערוץ הנדל"ן :
- שטייניץ מציע: פטור ממס על שכירות לטווח ארוך
- אושר: פטור ממס להשקעה בדירות להשכרה
- פטור ממס על שכירות? ועדת הכספים לא נלהבת
"אנחנו פותחים היום מהלך שיוביל לשינוי שוק שכירות בישראל", אמר שר האוצר, יובל שטייניץ, בעקבות השקת התוכנית. "כבר לפני שנתיים פתחנו במהלך אדיר כדי להגיע למטרה אחת: שתהיה בנייה מסיבית להשכרה, שתאפשר להוריד את מחירי השכירות בישראל ותאפשר לצעירים ולמי שנזקק לכך מחירי הדיור סבירים".
התוכנית לקדם שכירות ארוכת טווח נולדה בעקבות משבר הנדל"ן של השנים האחרונות, וקיבלה דחיפה משמעותית בעקבות המחאה החברתית ועבודתה של ועדת טרכטנברג. בליבה של התוכנית עומדת ההכרה שמצוקת הדיור בישראל נובעת במידה רבה מהיעדרו של שוק שכירות משוכלל.
"זהו מהלך מקיף שיפתור בעיה שעד היום לא היה לה פתרון", אמר שטייניץ. "אתה מסתובב בארה"ב ובאירופה ורואה פרויקטים אדירים שבהם יש מאות ואלפי דירות להשכרה. בישראל יש רק היצע מוגבל שניתן על ידי אנשים פרטיים - וזה מגביל היצע ומעלה מחירים. את האנומליה הזאת, שישראל היא המדינה היחידה שלא היו בה עד היום פרויקטים להשכרת דירות, אנו מנסים לפתור. בדיוק כמו בארה"ב ובאירופה, האזרח הישראלי יוכל, אם ירצה בכך, לשכור דירה לחמש שנים במחירים סבירים".
רבע מהדירות בשכירות מפוקחת
התוכנית לעידוד השכרה ארוכת טווח כוללת מספר הטבות לגופים המוסדיים שיבחרו להשקיע בבנייה להשכרה. ראשית, החברות יוכלו לרכוש את הקרקע מהמדינה במחיר מוזל ללא מחיר מינימום כתנאי סף למכרז. שנית, החברות שיתחייבו להקצות 25% מהדירות בפרויקט לשכירות ארוכת טווח במחיר מפוקח יקבלו פטור ממס על הרווחים מהשכרה זו.
בנוסף, אגף הפיקוח על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר יקל את המגבלה הרגולטורית על היקף ההשקעה של חברות ביטוח וקרנות פנסיה בשוק הנדל"ן, כך שגופים מוסדיים יוכלו להשקיע עד 25% מההון שהם מנהלים בנדל"ן ועד 3% בפרויקט בודד.
"השקעה בנדל"ן היא יותר בטוחה משקעה במניות", אמר המפקח על שוק ההון והביטוח, עודד שריג. "יצאנו עם תקנות חדשות שמאפשרות להשקיע בנדל"ן הרבה יותר מבעבר. פתחנו את הדלת להשקעות בנדל"ן לאין ערוך יותר אבל עדיין, ההשקעה צריכה להיעשות בזהירות תוך בחינה של הסיכון מול התשואה".
"אחת הסיבות למצוקת הדיור - שוק ההון"
ההחלטה לקדם שכירות ארוכת טווח נולדה, כאמור, ממצוקת הדיור של השנים האחרונות. "אנחנו במשרד האוצר לא אוהבים להתערב בשוק, אבל נוצרו עיוותים שצריך לתקן", אמר היום סגן הממונה על התקציבים באוצר, ראובן קוגן. "אחד הדברים שגרמו לעלייה משמעותית של מחירי הדירות בשנים האחרונות הייתה החולשה של שוק ההון, שגרמה לאנשים להוציא את כספם מקרנות הפנסיה ולהשקיעו בנדל"ן במקום במניות.
"אם האנשים שמשכו את הכסף מקופות הגמל והעבירו לנדל"ן היו יודעים שקופת הגמל עצמה משקיעה בנדל"ן, הם אולי לא היו מוציאים את הכסף וזה היה ממתן את עליות המחירים", אמר קוגן. בנוסף, ציין כי הטבות המס שניתנו עד היום על רווחים מהשכרת דירות ניתנו רק לאזרחים פרטיים ויצרו הפליית מס שגרמה לגופים עסקיים להימנע משוק זה.
לדברי קוגן, באוצר תולים תקוות בתוכנית בכמה מישורים. ראשית מקווים כי היא תקל את מצוקת הדיור של השוכרים, שנובעת במידה רבה מהיעדר שכירות ארוכת טווח. "היכולת לעשות הסכם לחמש שנים, גם אם אין התערבות בשכר הדירה, גורמת לכך שלא מעלים שרירותית שנה אחרי שנה את המחיר - זה גורם ליציבות", אמר.
לדבריו, חוזה ארוך טווח לא בלבד שמונע העלאות תקופות של שכר הדירה, אלא גם חוסך לשוכרים את ההוצאה על מעבר דירה. כמו כן, התוכנית תביא לתוספת של אלפי דירות לשוק ההשכרה, אשר תגרום לגידול בהיצע שיוריד גם את מחירן של הדירות הפרטיות.
"שוק שכירות משוכלל חשוב יותר מסיוע בשכ"ד"
להשקפתו של קוגן, יצירת שוק שכירות משוכלל חשובה יותר ממתן סיוע בשכר דירה לנזקקים. "יש 110 אלף משקי בית בישראל שמקבלים סיוע של מאות שקלים בחודש ממשרד השיכון - אבל מתקשים למצוא דירה. מי שיקבל דירה לחמש שנים במחיר השוק, יקבל סיוע משמעותי יותר מסיוע כספי בשכר דירה", הבהיר.
בנוסף, באוצר מקווים שהתוכנית תסייע בהקלת מצוקת האשראי של ענף הנדל"ן, שמונעת כיום את בנייתן של דירות נוספות. "אנחנו נותנים עידוד לגופים מוסדיים להיכנס לפרויקטים של בינוי. על ידי כך האשראי יגיע לא רק מהבנקים אלא גם מהגופים המוסדיים", אמר שר האוצר.
לדבריו, קרנות הפנסיה בישראל משקיעות כיום בפרויקטים במזרח אירופה של בנייה להשכרה. "אין שום סיבה שהפנסיה של אזרחי ישראל תושקע רק בפרויקטים בחו"ל - אנחנו מאפשרים מהיום להשקיע גם בפרויקטים בישראל. אני בטוח שאחרי כמה שנים של השקעה בבנייה להשכרה לטווח ארוך אנחנו נראה את הגופים המוסדיים מעניקים אשראי גם לפרויקטים אחרים של בנייה", אמר.