שתף קטע נבחר
 

טרנד: אחרי הרופא - פונים לקואוצ'ר לבריאות

אחרי שהרופא מאבחן את המחלה ומעניק את המלצות הטיפול שלו, לא מעט חולים מתקשים ליישם אותן ולשנות את אורח חייהם. ברווח שבין הרופא לבריאות צמח מקצוע חדש: מאמני בריאות שיבנו עבורכם תוכנית פעולה ויתמכו לאורך התהליך

אם היו שואלים אתכם מיהו בעל המקצוע שיכול לעזור לכם להבריא, סביר להניח שהייתם מכריזים ללא היסוס: "רופא". אלא שבשנים האחרונות הולך ומתברר שלמרות המקצועיות, אין די ברופא להבריא אתכם.

 

נכון, הרופא הוא זה שמאבחן, רושם תרופה, מבצע פרוצדורות מצילות חיים, מפנה לבדיקות וגם ממליץ על שינויים באורח החיים. ועם זאת, פעמים רבות הפגישה איתו לא מובילה לתוצאה המיוחלת. אתם יוצאים מחדרו כשאתם יודעים מה אתם צריכים לעשות (להפחית את צריכת המלח, להפסיק לאכול מזונות שמנים, להתחיל להתאמן, להפסיק לעשן, לרזות), אבל אתם לא ממש יודעים איך.

 

עוד חדשות בריאות ב-ynet:

 

ברווח הזה, שבין מה שהדוקטור ממליץ ובין המטופלים שצריכים ליישם את ההמלצות, צמח מקצוע חדש - אימון בריאות. והרווח הזה, כך מתברר, הוא למעשה תהום. כי אחוזים גדולים של חולים במחלות כרוניות אינם נשמעים להמלצות הרופא. בין שליש למחצית מהמטופלים אינם לוקחים בקביעות את התרופות שמומלצות להם.

 

התופעה חמורה במיוחד עם תרופות ליתר לחץ דם (רק 34% מהמאובחנים נוטלים תרופות), ומסוכנת במיוחד אצל חולים אחרי אירוע לב, שלא לדבר על אחוז המטופלים המתעלמים מהנחיות לשינוי באורח החיים. כאן נכנס לתמונה מאמן הבריאות – איש המקצוע שנותן כלים מעשיים לאימוץ ההמלצות.

 

מה לא יודעים הרופאים?

ראוי לציין כי הראשונים שהבחינו בעובדה שאין די ברופאים כדי לגרום למטופלים לשמור על בריאותם היו הרופאים עצמם. למעשה, כבר בשנת 2003 הכריז ארגון הבריאות העולמי שהמלצות הרופאים אינן מספקות ואינן משיגות את מטרתן.

 

"אני רואה הרבה אנשים שיוצאים מהרופא ושוכחים את כל מה שהוא אמר להם 15 דקות אחר כך", מספר פרופ' איתמר רז, מנהל יחידת הסוכרת בהדסה עין כרם וראש המועצה הלאומית לסוכרת, שיוזמת כיום פרויקט להכשרת מאמני סוכרת. "לכן, אחרי שנים של טיפול בחולי סוכרת הגעתי למסקנה שחלק חשוב ביישום החלטות לשינוי אורח חיים קשור לאימון אישי".

 

לדברי עדי זוסמן, מאמנת בריאות ודיאטנית ויו"ר הפורום לטיפול בהתנהגויות אכילה בעמותת הדיאטנים עתיד, "אי היענות להמלצות הרופא נחשבת כיום בקהילה הרפואית כאחד מגורמי הסיכון לתחלואה והחמרה במחלה".

 

רופאים רבים לא מסתפקים אמנם בלהשמיע את ההמלצות המלומדות שלהם למטופלים רק ל"טובת הרקורד", אלא מנסים לגרום להם להשתכנע ולאמץ את ההמלצות במגוון שיטות. הם מנסים הסברים מדעיים: "האספירין ידלל לך את הדם וימנע מקרישי דם להיווצר"; הם מנסים להשתמש בסמכות: "אתה פשוט חייב לרדת במשקל"; וחלקם אף אימצו את טקטיקת ההפחדה במשפטים מאיימים בנוסח: "אם לא תרד במשקל, הפעם הבא שתראה אותי תהיה אחרי התקף לב". אבל כאמור, כל השיטות האלה לא הוכיחו את עצמן.

 

חוקרים שבדקו מהי השיטה היעילה לגמילה מאלכוהוליזם, גילו שיש שיטה אחת יעילה יותר מכל שיטה אחרת. השיטה, הידועה בשם "הגישה המוטיבציונית", מבוססת על טכניקות שמצליחות לחזק אצל אנשים את הרצון והיכולת לעשות שינוי וכך להניע לפעולה. לא מדובר בתהליכים ארוכים או יקרים, אלא ב20-12 פגישות שבועיות המתפרשות על פני שלושה-שישה חודשים.

 

לצד הגילוי על יעילות השיטה המוטיבציונית הצטברו גם מחקרים המלמדים מהם הגורמים שעוזרים לאנשים להצליח בתהליך שינוי.

הידע שנצבר הוביל ללידתו של האימון לבריאות, ולמעשה המקצוע החדש הזה כבר מתהדר בכמה אותות כבוד של המוסד הרפואי: יש לו איגוד משלו, מאמרים ומחקרים המוכיחים את יעילותו בכתבי עת רפואיים יוקרתיים, בתי ספר להכשרת בעלי מקצוע במקומות מובילים בעולם כמו הרווארד ודיוק (וגם בארץ), ובאוקטובר הקרוב יתקיים הכנס הראשון של אימון בריאות באורלנדו, פלורידה.

 

בחו"ל כבר יש מרפאות שבהן הוקצתה למאמן הבריאות קליניקה נפרדת ליד הקליניקה של הרופא. מטופל שנכנס למרפאה מתקבל על ידי האחות, מאובחן על ידי הרופא, ומשם עובר למאמן להתוויית דרכי פעולה.

 

הרופאים לא רק ממליצים, הם משכנעים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים לא רק ממליצים, הם משכנעים(צילום: shutterstock)

 

מה יודעים מאמני הבריאות?

מאמני הבריאות אינם קואוצ'רים שמתמקדים בבריאות, אלא מאמנים שאחרי קורס האימון שלהם המשיכו והשתלמו בקורס נוסף של כ־60 שעות המתמקד באימון בריאות. בישראל בית הספר המוביל למאמני בריאות הוא מדיקואצ', וגם איק"א (האיגוד הישראלי לקואוצ'ינג) פתח לאחרונה קורסים להסמכת מאמני בריאות.

 

ומה לומדים בקורס? בין גופי הידע המרכזיים של המאמן עומדת כאמור הגישה המוטיבציונית. "בלב הגישה מצוי הרעיון שצריך לתת לאדם לחוש חופש לבחור אם הוא רוצה לעשות שינוי", מסבירה זוסמן. "המשמעות היא שצריך לתת לגיטימציה לאפשרות שהוא יבחר לעשות ההפך (להמשיך לעשן, להשמין). תחושת הבחירה והידיעה שהשינוי לא נכפה עליך הכרחיים לביצוע שינוי".

 

עוד דבר שמאמנים לומדים הוא שכדי לחזק את המוטיבציה, צריך לעזור לאדם לחוש שהוא מסוגל לעשות שינוי. לא פעם אנשים אינם פוצחים בדיאטה או בפעילות גופנית כי הם לא מאמינים בכוחם, והמאמנים עוזרים להם לחוש שהם יכולים.

 

"כלי נוסף של מאמן הבריאות הוא השיטות להשגת מטרות", מסבירה מירב בית און, מאמנת בריאות ומנהלת חברת מדיקואצ' לאימון לבריאות ואיכות חיים. "הוא מלמד איך להציב מטרות, מסייע לכוון לתוכנית פעולה ריאליסטית ומראה איך לקום ולהתאושש מנפילות ששינויים מזמנים".

 

מלבד זאת, מאמני בריאות לומדים לזהות אצל כל אחד את המחסום המסוים שהוא צריך להתגבר עליו כדי להתחיל בשינוי. "ישנם טיפוסים שמאמינים בשחור ולבן", מפרטת בית און, "הם חושבים שאם הם לא מתחילים לצום ולרדת שלושה קילו בשבוע, אין טעם שיתחילו לשמור דיאטה; יש כאלה שהאוכל מהווה עבורם פיצוי רגשי והם צריכים ללמוד דרכים למלא חסכים; יש כאלה שעובדים בקונדיטוריה והמחסום אצלם הוא סביבתי. האימון מציע שיטות שונות להתגברות על מכשולים שונים".

 

משרד הבריאות אינו מכיר במקצוע ולכן גם אין עליו פיקוח, אבל ברוב בתי הספר דורשים כי התלמידים יבואו מהתחום ויהיו אחיות, דיאטנים, פיזיותרפיסטים וכמובן רופאים. בחלקם יסכימו לקבל גם אנשים שחוו בעצמם מחלה ללא רקע מקצועי.

 

"כיוון שבריאות היא עניין של חיים ומוות", אומרת ד"ר ענת צפוני, רופאת ספורט ומאמנת לבריאות ואיכות חיים, "חשוב מאוד שלמאמן בריאות תהיה הבנה בסיסית בתחום הבריאות". במילים אחרות: העדיפו מאמן בריאות בעל רקע מקצועי מתחום הבריאות.

 

על מגרש האימונים

אז מי מאיתנו יכול למצוא תועלת בליווי של מאמן בריאות? חולים במחלות כרוניות כמו סוכרת, קרוהן, מחלות לב ולחץ דם? אנשים שרוצים לרזות או להירגע? בעלי כולסטרול גבוה? אנשים צעירים ובריאים שהחליטו לשמור על בריאותם (וצעירותם), או דיאטנים, רוקחים ורופאים שרוצים לדעת איך לדבר עם המטופלים באופן אפקטיבי?

 

התשובה היא: כל אלה נכונים. נושא אימון הבריאות שולח יד לתחומים שונים. כר פעילות מרכזי אחד הוא המחלות הכרוניות. "מחלות כרוניות אינן מחלות שעוברות בשבוע, וצריך ללמוד לנהל אותן כמו שלומדים לנהל עסק", אומרת זוסמן. למאמנים המתמחים במחלות כרוניות יש לרוב גם תת התמחות, והם מתמקדים באימון לסוכרת, אסתמה, קרוהן וקוליטיס.

 

בין מאמני המחלות הכרוניות, אגב, זוכים מאמני הסוכרת לשם נבדל: "מחנכי סוכרת", ובארצות הברית הם גוף מוכר שיש לו אפילו אגודה משלו. בארץ, כאמור, יוצא לדרך בימים אלה פרויקט גדול שבראשו עומדים פרופ' רז ואלון גל, מנכ"ל חברת האימון תו"ת תקשורת ותוצאות, הנועד להכשיר מחנכים לסוכרת. אלה יידעו לא רק ללוות חולי סוכרת אלא גם לחנך את ילדי בית הספר כדי לעזור למניעת המחלה.

 

מגרש נוסף של מאמני הבריאות הוא תחום המניעה. במחוז ירושלים של שירותי בריאות כללית כבר הרימו את הכפפה ומציעים מפגשים מוזלים למבוטחים. גם ארגוני עובדים גדולים בארץ, כמו חברת החשמל, מאפשרים לעובד להשתמש באימון בריאות מסובסד או חינם.

 

בית און מספרת שבשירותי בריאות כללית ובמכבי שירותי בריאות נערכים אימונים לרופאים, אחיות ואנשי צוות רפואי כדי להקנות להם כלים לשיח יעיל עם המטופלים.

 

לומדים לזהות את המחסום שהחולה צריך להתגבר עליו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לומדים לזהות את המחסום שהחולה צריך להתגבר עליו(צילום: shutterstock)

 

תוצאות מוכחות

כולם מתלהבים מהבייבי החדש, אבל עד כמה אימון בריאות יכול להועיל? מחקרים שפורסמו בכתבי העת היוקרתיים Journal of Clinical Epidemiology ו-Archives of Internal Medicine, הוכיחו שאימון בריאות מצליח לעזור לחולי לב להוריד את רמת הכולסטרול שלהם ביעילות זהה לזו של תרופה.

 

מחקר שהתפרסם בכתב העת New England Journal of Medicine הראה שחולי סוכרת שאומנו ושינו את אורח חייהם, הצליחו לאזן ולהוריד את רמת הסוכרת באופן ניכר לעומת חולי סוכרת שקיבלו תרופה ידועה ומוכרת.

 

שתי בוגרות קבוצת אימון למתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות מספרות מניסיונן. "למדתי שיטות פשוטת להתמודדות עם לחץ ומספיק לי לפנות חמש דקות כדי ליישם אותן. במהלך האימון גם התחלתי לשחות ולהקפיד על תזונה בריאה", מעידה אינה (שם המשפחה שמור במערכת).

 

יפה דנקר, אם לשני ילדים חולי קרוהן, מספרת: "לי האימון עזר להבין מה לקנות בסופר, במה למלא את המזווה ומה לבשל לארוחות הצהריים. מעבר לכך, מה שיפה באימון הוא שאפשר להשקיע מחשבה בכל מיני דברים שלא חושבים עליהם קודם, להבהיר לעצמך כל מיני נושאים בקשר לתזונה, לאחריות, לחיים. במקרה שלי למדתי איך להתמודד עם האימהות לילדים חולים. עברתי תהליך שעזר לי להבהיר לעצמי איך להתמודד, איך להפסיק לרחם על הילדים ולא לחוש ייסורי מצפון".

 

יפה ואינה מדגישות שכשהאימון נעשה בקבוצה, הוא מספק גם את ההקלה והשותפות שניתן לקבל מקבוצת תמיכה ולא רק את הכלים שניתנים באימון. "אחרי הכל, מחלת מעי זה לא דבר שנעים לדבר עליו", אומרת אינה, "אלא אם כן מדובר באנשים שמתמודדים עם דברים דומים. הדבר שהכי עזר לי בקבוצה היה לראות אנשים עם מחלה דומה שהם כבר הורים. פתאום העתיד נראה לי בסדר".

 

אז האם עוד מעט ניתקל במאמן בריאות בזמן שנתאשפז בבית החולים, או נקבל אליו הפניה מהקופה? כאמור, משרד הבריאות לא נתן הכרה רשמית לתחום, אך נראה שבקופות החולים יש נכונות לשלב אימוני בריאות שלהם במערך השירותים למבוטחים.

נכון להיום האימון ניתן בעיקר במסגרת פרטית. עבור מפגש פרטני תצטרכו לשלם כ־300 שקל בממוצע, ו־90־200 שקל למפגש קבוצתי.

 

כדי למצוא מאמן בריאות ניתן להתקשר למקומות הבאים: מדיקואצ'': 7313939־03, 7331929־052 איק"א: 7286000־03

  

המלצות לחולים שמתקשים לעשות שינוי

מאמנת הבריאות עדי זוסמן מצביעה על כמה מכשולים שעומדים בדרכם של חולים כרוניים בדרך להטבה במצבם ומציעה פתרונות אפשריים מתחום אימון הבריאות

 

1. מחר אקבע תור לרופא. חולים במחלה כרונית צריכים לבקר אצל רופאים, לערוך בדיקות דם או אחרות, ולא מעט מהם דוחים את קביעת התור ל"מחר".

 

המלצת המאמנת: כדאי לברר מה הסיבות שבגללן אתם נוקטים דחיינות. לעתים הסיבה היא חרדה או רצון להדחיק את הבעיה. נסו ליצור לעצמכם אסוציאציה בין רפואה לבריאות, וכך להתגבר על מה שמפריד ביניכם ובין הפגישה עם הרופא. חשבו לדוגמה מה תרוויחו מכך שתבצעו את הבדיקות.

 

2. אני יודע שלחם עושה לי רע ובכל זאת אכלתי. חולים רבים צריכים להיצמד לתזונה מסוימת, אבל כמו כולנו גם הם מתקשים לשמור על הנחיות התזונה המתאימות להם.

 

המלצת המאמנת: נהלו יומן אכילה מפורט. אחרי שכותבים מה אכלתם בכל פעם, כמה כאבה לכם הבטן אחר כך, איך הרגשתם, מבט אחד על היומן המלא יעזור לכם להפנים את ההמלצות ואולי אפילו לאבד את החשק למה שעושה לכם רע.

 

3. זה מה שהגישו, אז זה מה שאכלתי. אחת הסיבות שבגללה אנשים אוכלים דברים שאסור להם היא שהם לא מאורגנים מספיק ומגיעים לארוחות משפחתיות או למסיבות שאין בהן האוכל המתאים.

 

המלצת המאמנת: הצטרפו להכנות ולבישול ודאגו שיהיה בכל מקום אוכל מתאים לכם.

 

4. אני לא יכולה ללכת, כואבות לי הברכיים. פעילות גופנית היא תרופה להרבה מחלות, אבל רבים לא מצליחים להכניס אותה לסדר היום, בעיקר כשמדובר באנשים הסובלים מהשמנה או מדלקות מפרקים.

 

המלצת המאמנת: התחילו בצעד קטן. לכו עשר דקות ביום. שימו לב איך אתם מרגישים אחרי כן, ועם הזמן יהיה לכם יותר כוח וחשק להאריך את ההליכות.

 

5. כבר כמה פעמים ניסיתי ולא הצלחתי. תחושת הכישלון היא האויב הכי גדול שלכם. הרבה פעמים אנשים שמועדים מעידות קטנות מתייאשים ומוותרים על הניסיון לעשות דיאטה, להתעמל וכו'.

 

המלצת המאמנת: שבחו את עצמכם על הישגים חלקיים. גם אם לא הקפדתם לגמרי על מה שלקחתם על עצמכם, העריכו את ההצלחה החלקית. זה יתמרץ אתכם להמשיך לעשות את שינוי.

 

ייעוץ מקצועי: עדי זוסמן, מאמנת בריאות

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחו"ל יש מרפאות שבהן הוקצתה למאמן הבריאות קליניקה נפרדת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים