שתף קטע נבחר

 

ממשלה במשבר: נתניהו פירק את ועדת פלסנר

הוועדה שהוקמה בקול גדול והייתה אמורה לקדם את השוויון בנטל התפוצצה ברעש לא פחות גדול. דקות ספורות לאחר ששאול מופז דיבר על הישגי הוועדה, הודיע לו ראש הממשלה על פירוקה. תאריך היעד של נתניהו: 1.8, אז, אם לא יימצא רוב מוסכם, "יחול חוק שירות ביטחון על כלל אזרחי ישראל"

קדימה נכנסה לממשלת נתניהו כדי לקדם את חוק השוויון בנטל, אבל ועדת פלסנר שהוקמה בדיוק לשם כך - התפוצצה בקול גדול: אחרי פרישת נציגי ישראל ביתנו, הבית היהודי והחרדים, החליט בצהריים (יום ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו לפרק את הוועדה שהייתה אמורה לגבש פתרון מוסכם לגיוס. יו"ר קדימה שאול מופז הובך כשדקות ספורות לפני כן דיבר בישיבת הסיעה על הישגי הוועדה, וטען כי בראשות קדימה, זו "מגיעה לכדי סיכומים ממש בימים האלה".

 

 (צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי) (צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי)
(צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי)

 

"רבותיי, אנחנו עומדים לחולל כאן שינוי שבעיניי הוא שינוי היסטורי", הצהיר מופז בפני חברי סיעתו, דקות לפני פירוק הוועדה על ידי ראש הממשלה. "לקחנו על עצמנו את המשימה הזו, המבחן הזה הוא מבחן לכולם, אבל בעיקר למי שהתחייבו ואנחנו התחייבנו להוביל את השינוי. אם לא עמדנו במבחן הראשון שלשמו הצטרפנו לקואליציה, במבחן הראשון שהוא בעיניי מבחן היסטורי - המבחנים האחרים מתייתרים", הדגיש מופז, במה שעשוי להיות תחילתו של משבר קואליציוני.

 

לאחר מכן, שוחח נתניהו עם מופז ואמר לו: "בוא ניקח יחד את המושכות בידיים ונביא לפתרון". ראש הממשלה הגדיר את פעולותיו העתידיות בנושא והצהיר כי אם עד לאחד באוגוסט לא יימצא רוב מוסכם, "חוק טל יתבטל וייכנס לתוקף חוק שירות ביטחון שחל על כלל אזרחי ישראל".

 

נתניהו ומופז בישיבת הוועדה (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
נתניהו ומופז בישיבת הוועדה(צילום: גיל יוחנן )

 

ראש הממשלה הבהיר כי יזמין את ראשי מפלגות הקואליציה "כדי לנסות לגבש הצעה שתזכה לרוב בכנסת. אני מעדיף פתרון מוסכם ומדורג אבל אם לא לזה נגיע, צה"ל יגייס לפי צרכיו, ואני מאמין שהוא יעשה זאת תוך כדי התחשבות בציבורים השונים כדי למנוע קרע בעם. כיוון שחוק שירות ביטחון אינו נותן מענה להצטרפות הציבור הערבי והחרדי לשירות אזרחי, נפעל במקביל להסדיר נושא זה".

 

בדיון בלשכתו סיכם נתניהו: "לצערי, ועדת פלסנר לא הצליחה להגיע לתוואי מוסכם עקב פרישת חברים בה והיא אינה יכולה לגבש המלצה שתשיג רוב בכנסת. הוועדה התפרקה. אני מודה לחמשת נציגי הציבור על עבודתם המאומצת".

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

  

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

מקורבי מופז הגיבו בזלזול להודעת נתניהו ואמרו כי הם "לא מכירים בסמכותו של ראש הממשלה לפרק את הוועדה. אין לו סמכות. הוועדה נהנית מגיבוי מוסרי וערכי. סתימת פיות לנבחרי ציבור ולנציגי ציבור היא מהלך שלא משקף דמוקרטיות מתוקנות. הכדור כל כולו במגרשו של ראש הממשלה. עליו להכריע אם הוא ראש הממשלה הראשון שבחר להפקיר את המשרתים, את המועמדים לשירות ואת התקווה של רוב אזרחי ישראל שניתן לכונן כאן מדינה שבה חוסן לאומי וצדק חברתי אינם אמירות נבובות".

 

באשר לאיומי הפרישה מן הממשלה, הבהירו מקורביו של יו"ר קדימה כי "בין שנפרוש ובין שלאו - המחויבות שלנו היא לדאוג לכך שהמסקנות של ועדת פלסנר יפורסמו ויוצגו בפני הציבור כולו ומקבלי ההחלטות. לכן, אלו יראו אור ביום רביעי הקרוב".

 

הפגנת חרדים נגד גיוס, אתמול בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הפגנת חרדים נגד גיוס, אתמול בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)
 

מוקדם יותר היום, הצהיר נתניהו כי "יש דרך להשיג שוויון בנטל". ראש הממשלה, שהשתתף בישיבת ועדת חוץ וביטחון,

הזכיר כי הוא "מחויב לחלוקת הנטל בצורה שוויונית יותר", והדגיש כי "בדרך זו או אחרת הדבר הזה יושג. השוויון בנטל חייב לכלול את כלל אזרחי ישראל, גם את הציבור החרדי וגם את הציבור הערבי - ואני מאמין שיש דרך להשיג את זה".

 

בקדימה האשימו עוד לפני כן כי נתניהו תכנן מראש את פירוק הוועדה ותיאם את המהלך עם המפלגות החרדיות ובראשן ש"ס. "מדובר במהלך מתוכנן של פרישת אלקין, פיזור הוועדה, פירוק ממשלת האחדות והליכה לבג"ץ לבקש ארכה לשינוי החוק", אמרו מקורבי מופז. בכירים בש"ס אישרו ל-ynet כי המהלך שנועד לפרק את הוועדה מן הלגיטימציה הפוליטית שלה אכן תואם עם נתניהו.

 

"מדובר בתוכנית ביבי לקבורת חוק שוויון בנטל", אמרו בקדימה. "המשמעות של פירוק הוועדה היא פרישה מיידית של קדימה וסופה של ממשלת האחדות. המסקנות של ועדת פלסנר יימסרו בכל מקרה, ויוגשו גם לבג"ץ".

 

רק אמש הודיע עו"ד יעקב וינרוט, שייצג את ש"ס ויהדות התורה בוועדת פלסנר, על התפטרותו מהוועדה. הוא שיגר מכתב לראש הממשלה שבו ציין כי הוועדה פעלה בחוסר אחריות בטיפול בנושא הרגיש.

 

לדבריו, "פעולות כוחניות, גם אם הן נושאות תוצאות בטווח הקצר, הן הרסניות בטווח הארוך. לעניות דעתי, הטלת סנקציות אישיות תסתום את הגולל על תהליך השילוב שבו החל הציבור החרדי, תגרום לניכור ולהתכבדות של ציבור זה וכל ניסיון

קונסטרוקטיבי לפתור הבעיה".

 

התפטרותו של וינרוט הגיעה לאחר שמהוועדה לקידום השוויון בנטל התפטרו גם נציגי ישראל ביתנו והבית היהודי. אתמול העריכו גורמים בוועדה כי עזיבתו רומזת שבכך התייצב נתניהו לימין החרדים, ולמעשה הוא תומך בדרישתם שלא להטיל סנקציות אישיות על אברכים שלא יתגייסו. "נתניהו מנסה לפוצץ את העסק", סיכמו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 02/07/2012 14:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירק את ועדת פלסנר. נתניהו
צילום: גיל יוחנן
הפגנת נטורי קרתא נגד גיוס לצה"ל, אתמול
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים