למה לארכיאולוג אבטחה צמודה מצה"ל בשטחים?
החוקר זאב ארליך (ז'אבו) מרצה לחיילי חטיבת בנימין. כשבא לאתרי עתיקות בכפרים פלסטיניים שבשטח B - באחריות הרשות, ובלי מגבלת כניסה לישראלים - ליווה אותו כוח מהצבא. דובר צה"ל: בוחנים כל בקשה לגופה
ביום שני שלפני כשלושה שבועות, הגיע בשעות הבוקר כוח צה"ל השייך לחטיבה המרחבית בנימין לכפר הפלסטיני קראוות בני חסן שבאזור אריאל. כפר המוגדר על פי הסכמי אוסלו כשטח B - בשליטה ביטחונית ישראלית ושליטה אזרחית פלסטינית. הכוח שנכנס לכפר באופן חריג עורר את תשומת לבם של התושבים.
ראש מועצת קווראת בני חסן, אבו עמראן, סיפר ל-ynet שהחיילים נעצרו בכניסה לשטח שבו נמצאים אתרי עתיקות. "יש לנו אתרי ארכיאולוגיה קדומים בתוך הכפר. אנשים שראו אותם מיד הודיעו לי שכוח צבאי נכנס לכפר ונעצר באתר הארכיאולוגי והחלו לצלם את העתיקות".
אבו עמראן מעיד שהגיע למקום, אולם לא יצר עם החיילים קשר ישיר משום שהדבר נאסר עליו, ולכן הודיע על הכניסה המיוחדת של הצבא למפקדת התיאום והקישור הפלסטינית.
התושבים הפלסטינים לא ידעו שמשימתו של כוח צה"ל הייתה לאבטח את כניסתו של אזרח ישראלי בשם זאב ארליך (ז'אבו) שצילם את אתרי העתיקות שנמצאים בכפר הפלסטיני, ככל הנראה במסגרת פרטית. ארליך הוא חוקר ארץ ישראל המתמחה באזור יהודה ושומרון. הגוף היחיד שמורשה לפעול בנושא הארכיאולוגיה בגדה המערבית הוא קמ"ט ארכיאולוגיה של המינהל האזרחי, וארליך אינו מועסק על-ידו. גם ברשות העתיקות לא מכירים אותו.
ל-ynet נודע כי ארליך מעביר הרצאות לחיילים וקצינים בחטיבה המרחבית בנימין, אותה חטיבה שבתחומה זכה לאבטחה בכניסתו לכפר הפלסטיני. במקרה דומה, כוח צה"ל אבטח את ארליך לפני כשנה בכפר דיר איסתיא, מזרחית לקרוואת בני חסן. גם כפר זה מוגדר כשטח B, וגם בו אתרים ארכיאולוגיים.
בשני הכפרים מגוון אתרים, שמשויכים לתקופה הרומית-ביזנטית. בין היתר נמצאו שרידים לרשת דרכים רומית, מסגדים שנבנו על חורבות כנסיות, מבנה הרודיאני ועוד.
על פי הסכמי אוסלו שהוגדרו הסכמי ביניים - ועדיין מיושמים בשטח - אתרי ארכיאולוגיה שבשטחי B נמצאים באחריותה של הרשות הפלסטינית. בהסכם נכתב כי "כוחות ואחריות בתחום הארכיאולוגיה בגדה המערבית יועברו מהממשל הצבאי ומהמינהל האזרחי לצד הפלסטיני. תחום זה כולל הגנה על אתרים ארכיאולוגיים ושימורם, ניהול, פיקוח, רישוי וכל הפעולות הארכיאולוגיות האחרות. הצד הפלסטיני יכבד את החופש והזכויות האקדמיים בתחום זה". בהסכם הודגש כי הצד הפלסטיני יבטיח גישה חופשית לאתרים ארכיאולוגיים הפתוחים לציבור בלי אפליה.
על פי ההסכמים, ומכיוון שהכפרים הנדונים נמצאים בשטח B, יכול ארליך - כמו כל אזרח ישראלי - להיכנס אליהם באופן חוקי לצרכיו הפרטיים. לא מוגדרת חובה לקבל לשם כך ליווי של כוח צבאי.
בארגון שלום עכשיו מסרו בתגובה למקרים כי "התנהלותו של צה"ל שערורייתית, מנוגדת לכל נוהל תקין ומסכנת לשווא את חיי החיילים.
שוב מצליח קומץ מתנחלים קיצוני לגרור את צה"ל למשימות פוליטיות ולזכות באבטחה צמודה לכל גחמה של מתנחל בודד. על אלוף פיקוד המרכז, ניצן אלון, להפסיק לאלתר את התופעה המגונה של שימוש בצה"ל לצרכים פרטיים ואידיאולוגיים".
מדובר צה"ל נמסר: "אכן ישנם מקרים שבהם צה"ל מלווה את החוקר והארכיאולוג זאב ארליך. ככלל, צה"ל מקבל באופן שגרתי בקשות לאבטחת סיורים, טיולים ועבודות במרחב יו"ש. כל בקשה נבחנת לגופה לאור הערכות המצב, תוך שמירה על משימת כוחות הביטחון". בצה"ל לא התייחסו להרצאות בפני חיילים. ארליך עצמו סירב להגיב והפנה לתגובת צה"ל.
Read this article in English