שתף קטע נבחר
 

מהיום אנחנו רק פראיירים

לפעמים קוראים לנו "מלח הארץ", לפעמים "פושעי מלחמה". מעכשיו אנחנו רק פריירים. הכדור במגרש של נתניהו, נקווה שלא ינקע את הרגל כשיבעט בו

יום אחד בשבוע אני עושה מילואים, יותר מ-50 ימי מילואים בשנה. ככה כבר 16 שנים בלי עין הרע. כמוני יש עוד הרבה. חלקם נותנים יותר, חלקם פחות. אבל כולם בלי יוצא מהכלל מפסיקים את החיים באמצע והולכים לתרום למדינה. לפעמים קוראים לנו "מלח הארץ", לפעמים "פושעי מלחמה", אבל אחרי שראינו כיצד הקואליציה מתקפלת מול לחצי החרדים אתם יכולים לקרוא לנו רק: פראיירים.

 

ועדת פלסנר קמה בעקבות קביעת בג"ץ כי פשרה בנוסח חוק טל היא אינה חוקתית ואינה שוויונית. למה לא "שוויוני" ולא "חוקתי"? כי מדינה דמוקרטית אינה יכולה לאגד בחוקיה הענקת זכויות יתר למגזר אחד בדמות פטורים מחובות אזרחיים ולשלול פטורים אלו ממגזרים אחרים. הוועדה קיבלה מנדט לגבש הסדר חקיקה לשילוב אזרחי ישראל החרדים והערבים במסגרת השירות הצבאי ואו/האזרחי. לוועדה ניתן גם מנדט לעסוק בכל נושאי הלוואי שעשויים להשפיע על השילוב במישרין או בעקיפין.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

היהפוך מורסי את עורו? / צבי מזאל

אל תתנו לעובדות לבלבל את השמאל / בצלאל סמוטריץ'

 

לחצים רבים הופעלו על הוועדה בניסיון לרוקן אותה מתוכן. רבים מהלחצים הצליחו. לדרוש מהמערכת לספק מסגרות נפרדות המותאמות לחרדים ובכך לערער על עקרון צבא העם? כן. דחיית השירות לתלמידי ישיבות ובכך לכופף את ערך השוויון בעיקרון "השירות לכול"? בוודאי. והנה, רגע לפני שהגענו למנוחה ולנחלה בדמות חוק טל 2, החליטה הוועדה להתעקש על סוגיה אחת. החוק החדש יגובה במערך ענישה. מי שמע על חוק שיש לו מנגנון ענישה?! שוד ושבר! גוועלד! צעקו העסקנים החרדים ובנוסף איימו שהמדינה לא תצליח לאכוף אותו.

 

מופז במחנה הפראיירים. מי יעשה מילואים אחרינו?  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מופז במחנה הפראיירים. מי יעשה מילואים אחרינו? (צילום: מוטי קמחי)

 

מדינה ריבונית אינה צריכה להסתמך על הנכונות הוולונטרית של אזרחיה, היא יכולה לאכוף את מדיניותה. מדינת ישראל מסוגלת לפנות אזרחים מביתם נגד רצונם, לפזר הפגנות, לגבות מסים, לתת מגוון שירותים לאזרחיה ולנהל את אחד ממערכי הביטחון הטובים בעולם. מדינת ישראל כמדינה ריבונית מסוגלת לאכוף סנקציות גם על המשתמטים חרדים. זו אינה שאלה של יכולת, אלא שאלה של רצון. ממשלת ישראל וראש הממשלה העומד בראשה מוכנים לפספס הזדמנות היסטורית ליצירת שיח חברתי שוויוני חדש בישראל, רק לא להסתכסך עם "השותפות הטבעיות".

 

לאורך דיוני ועדת פלסנר נקבע כי ממשלת ישראל לא תתפשר על הצרכים הביטחוניים של המדינה. ועל אופייה הדמוקרטי היא כן מוכנה להתפשר? ממשלת ישראל החלה בתהליך בו היא מחויבת להוביל חקיקה המבססת את ערך השוויון ואת עקרון ההדדיות תחת הכותרת "שוויון בנטל". שירות לכול מגיל 18. ציבור מצביעיה לא יקבל פשרה בנושא זה.

 

בהחלטה לפזר את הוועדה, לקח על עצמו ראש הממשלה את מלוא האחריות לגבי סוגיית השוויון בנטל. ראש הממשלה יודע שלמדינת ישראל לא יעזור עוד אקמול בדמות חוק טל 2, חייבים ניתוח לב פתוח. סכין המנתחים של רב האומן הפוליטי הזה תיאלץ לחתוך בתפר שבין היהודית לדמוקרטית. יהיה עליו לקבוע פתרון שייגע בלב הקונצנזוס החילוני, בצה"ל, ובלב הקונצנזוס החרדי, לימוד התורה.

 

ראש הממשלה חייב לייצר מרחב אזרחי חדש שיאפשר לכל האזרחים ולכל המגזרים לחיות האחד עם השני ולא על חשבון השני. מרחב אזרחי שבו כולם תורמים את חלקם בנטל, חילונים, דתיים, חרדים ובני מיעוטים. אם זה לא יקרה, כשיקראו לילדים שלנו לבוא לתרום למדינה בשירות מילואים, הם יגידו "ההורים כבר תרמו".

 

הכדור במגרש של נתניהו, נקווה שלא ינקע את הרגל כשיבעט בו.

 

רס"ן במיל' יואב קיש, נציג הציבור בוועדת פלסנר (קש"ב), משרת שירות מילואים פעיל כטייס בחיל האוויר, ממקימי מאהל הפראיירים, מייסד וחבר הנהלת המחנה המשותף וליכודניק. 

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים