שתף קטע נבחר

"אמא, מתי מגיעים?"; איך שורדים בחו"ל עם ילדים

אתם חולמים על נופים חדשים, מוזיאונים ובעיקר בילוי כייפי עם הילדים. ומה קורה בסוף? הם רבים ומתלוננים בלי הפסקה שמשעמם להם ואתם, במקום לנוח, הופכים לקציני בידור. אלי זוהר ניב מסבירה איפה אתם טועים - ואיך לתקן את זה

אז לאיזה חו"ל אתם נוסעים השנה? כבר החלטתם? מה, אתם לא נוסעים לחו"ל? איך? למה? כל בסדר???

 

איכשהו, למתבוננת מהצד נראה שכ-ו-ל-ם נוסעים לחו"ל עם הילדים. אין בכלל שאלה. זה הסטנדרט החדש. ברור! מעמיסים את הזאטוטים על כל ציודם וצעצועיהם והופל'ה - ממריאים. חופשות של שבוע, חודש, בתי מלון, קמפינג, "הכל כלול"... העיקר לצאת מהקלחת המהבילה והדביקה של יולי-אוגוסט למקום רחוק ואחר. לא חשוב איפה.

 

כתבות נוספות של אלי זוהר ניב בערוץ הורים :

8 טעויות שהורים עושים בחופש - ואיך להימנע מהן

בלי להוציא שקל: איך להכין את הילד לכיתה א' בבית

כך תדעו: האם הילד בשל לעלות לכיתה א'?

"לא בא לי!"; 10 כללים להתמודדות עם התקף זעם

 

לא פעם החופשות האלה מתחילות בהתלהבות גדולה של כל הנוגעים בדבר (הורים וילדים) ומסתיימות בסוג של מפח נפש. בדיקה של ה"אחרי" מצביעה על כך שהכל היה שם כבר בהתחלה, פחות או יותר כתוב על הקיר, רק אנחנו לא שמנו לב. לא השכלנו לעצור רגע ולחשוב, לא ייחסנו משמעות לכתוב, לא חשבנו לבדוק מה ניתן לעשות אחרת, וחבל.

 

אז שנייה לפני שאתם סוגרים על דיל פצצה, בואו נתכנס במעגל הוירטואלי שלנו ונידרש לסוגיה הכל כך רלוונטית הזאת: איך מתכננים חופשה טובה, מתאימה, מספקת, מהנה, חוויתית וכייפית. ובמילים אחרות: איך נוסעים לחו"ל עם הילדים בלי לעבור דרך כל הטעויות האפשריות. נתחיל? התחלנו.

 

מה יכול להשתבש? מסתבר שהרבה

אז מה בעצם הבעיה? למה גם לפני חופשה צריך לחשוב ולתכנן? הרי כולנו רוצים בסופו של יום את אותו הדבר עצמו, לא? מה כבר ביקשנו, כמה ימים רחוק מהשגרה והמוכר, סתלבט אמיתי בלי שעון ובלי לחץ, נופים ומראות אחרים, שפה זרה, מאכלים בטעמים לא מוכרים. וכמובן שגם זמן איכות עם הילדים ועם בת/בן הזוג שכל כך קשה לנו לייצר במהלך כל השנה. מה כבר יכול להשתבש כאן?

 

אז זהו, שהרבה. כשאנחנו מתכננים חופשה (כמו גם כל אירוע חגיגי ומשמח אחר) נבנית לנו בראש, תוך שניות ספורות, תמונה פנטסטית, ציורית, בשלל צבעי הקשת: הנה אנחנו נוסעים במכונית השכורה (שעלתה לנו הון, אגב) בדרך כפרית, מקסימה ומתפתלת, מתעלפים מהנאה ומהתרגשות. והילדים שלנו? הם רגועים ושמחים במושב האחורי, לא מפסיקים להתפעל בקולי קולות מהמראות הקסומים: "תראי את הפרות האלה!"; "תראה את ההרים שם באופק, יש עליהם עדיין שלג!".

 

"איזה יופי!", אנחנו מציינים לעצמנו בסיפוק, "איזו חופשה נהדרת!". אנחנו מרגישים הורים הכי טובים בעולם, הכי ברי מזל ומאושרים, מצפים להמשך היום בו נחזור למלון, נתפוס תנומה מפנקת על מצעים צחורים בחדר הממוזג והנעים.

 

כן-כן. עד כאן הסרט, ועכשיו למציאות. והמציאות, גבירותיי ורבותיי, למרבה הצער, קצת שונה. כבר בשדה התעופה אנחנו מתחילים לחוש באיזשהו עקצוץ בעורף, שהולך ומתגבר, הולך ונעשה ברור מרגע לרגע. מחשבות מטרידות של מה לקחנו ומה לא, מקווים שזכרנו לארוז את השמיכה שבלעדיה אין סיכוי שהדרדק שלנו יירדם, תוהים אם עשינו נכון שקנינו כרטיסים למיוזיקל כי מה בדיוק נעשה עם הקטנצ'יק שלא יכול לשבת רבע שעה בשקט, ושואלים את עצמנו איך נצליח לשכנע את הילדודס לגלות עניין במה עוד יש לעיר מדהימה כמו לונדון להציע מלבד גן חיות וגלגל ענק ומרשים.

 

ואז אנחנו קולטים בזווית העין את הילדים שלנו שכבר מתווכחים ביניהם מי ישב ליד החלון ומי יקבל ראשון את המשחק החדש שקנינו במיוחד לקראת הטיסה, ומבינים, ברגע אחד שאי אפשר לטעות בו, שיש סיכוי לא מבוטל שבתום החופשה הזו נצטרך מייד חופשה נוספת, רק כדי להתאושש.

 

כשאנחנו כבר שם אנחנו מגלים שהילדים שלנו לא ממש מתעניינים בתרבות, ארכיטקטורה והיסטוריה. גם הנוף לא ממש מפעים את ליבם ואפילו פלאי עולם מותירים אותם שווי-נפש: "מה כל כך מיוחד פה? אפשר ארטיק?".

 

הקטנים מושכים לכיוון גני השעשועים, הגדולים רוצים רק שופינג ואוכל, ואנחנו מוצאים עצמנו תוהים: בשביל זה הגענו עד הלום? ומה בדיוק מעניין את הילד שלי חוץ מספורט, אופנה וגאדג'טים חדשניים? ודאגה קטנה זוקפת את ראשה בתוכנו.

 

אז איך כן? מה חשוב לדעת ולעשות אחרת?

 

1. להיות עם ולהרגיש עם

יקיריי, בואו נהיה ריאלים. חופשה עם ילדים היא חופשה מסוג אחר לגמרי. מדובר כאן על שתי קבוצות שכל אחת מהן מגיעה ממדינה אחרת, עם שפה והרגלים אחרים, טעמים, העדפות ורצונות משלה. אתם רוצים לנוח - הם רוצים להתרוצץ; אתם רוצים לספוג מרחבים ונופים - הם רוצים כבר להגיע; אתם מחפשים להעמיק בתולדות העיר וההיסטוריה שלה - הם רוצים פארק מים ועכשיו! את כל זה חשוב מאוד לקחת בחשבון בבואנו לתכנן את החופש.

 

2. תכנון משותף

מאחר ומדובר כאן בחופשה משפחתית, מן הראוי שנקיים שיחה מקדימה בפורום הרחב, בה ניתן לכל אחד להשמיע את דברו. גם לצעירים שביניהם. יחד עם זאת, אני מזכירה לכם שמשפחה זו לא דמוקרטיה. לקולות המבוגרים יש משקל שונה מאלו של הילדים, מאחר ואנחנו בסופו של דבר אלה שמוציאים את התוכנית לפועל וגם (לא פחות חשוב) ממנים אותה. כך שכדאי לבוא עם איזושהי תכנית מסגרת, או כמה אפשרויות, ומשם לצאת לדרך. וזה גם הזמן לערוך תיאום צפיות בין כולם של מה הולך להיות.

 

3. מה אני מוכן לעשות בשביל האחר?

זו נקודת מוצא טובה וחשובה לדיון המשותף. מאחר ואנו מדברים כאן על ריבוי של רצונות, צרכים וטעמים, יש חשיבות רבה לנכונות של כל אחד מהנוכחים להיות קשוב גם לרצונות שונים משלו. במילים אחרות, לעשות קווץ' האחד בשביל השני, כך שנוכל לפרגן לכל אחד מבני המשפחה לקבל משהו שמאוד משמעותי עבורו.

 

4. מה להביא?

גם זה חלק חשוב עבור ילדים, להיות מוקפים בדברים שהם אוהבים: צעצועים, משחקים, חפצים משמעותיים, כרית שהם קשורים אליה במיוחד וכדומה. תנו להם לבחור ועזרו להם למיין במידה והם מבקשים להביא את כל החדר. קחו אתכם גם משחקים שאתם יכולים לשחק יחד, חומרי יצירה, דפים גדולים וכדומה. הזדמנות פז לעשות משהו אחר ביחד. המלצה חמה: ותרו, עד כמה שרק ניתן, על "צעצועים טכנולוגיים", מחשב, טבלט וכדומה. חופש זה חופש!

 

5. ילדים, שינויים ומעברים

לחלק גדול מהילדים קשה עם שינויים. גם לשינויים הנתפסים בעינינו כ"משדרגים". ככלל, הם שייכים לקבוצה החובבת את השגרתי והמוכר. מהמקום הזה ייתכן והוא יתקשה להירדם בלילה, אפילו שאתם נמצאים במלון הכי יפה והכי מפנק שיש. יתגעגע לקורנפלקס המאוד מסויים שהוא רגיל לאכול בבוקר. לחבר מהגן. שימו לכם את זה בזיכרון ותנו להם את הזמן, המרחב והאמפטיה הדרושים להם על מנת להסתגל.

 

6. בילוי בהרכבים משתנים

מאוד קשה ליצור מצב בו כולם נהנים לעשות את אותם הדברים באותו זמן בדיוק. בכל זאת, מדובר כאן בכמה וכמה נפשות פועלות, בגילאים שונים, שלהם תחומי עניין אחרים. מעבר לכך, להיות כל הזמן ביחד, 24 שעות ביממה, כמה ימים טובים ברצף - זו גם משימה שעלולה להסתבר כמאתגרת מדי. אני מזמינה אתכם, מדי פעם, להתפצל במכוון, בכל פעם באופן שונה, מה שיקל על כל אחד מכם לעשות את מה שהוא אוהב יותר ועל הדרך גם להרוויח בילוי "ממלא מצברים" בקבוצה קטנה ואינטימית יותר.

 

7. תכנון וספונטניות

חשוב מאוד לתכנן, זה נכון. אבל לא פחות חשוב להגמיש את התוכניות. לא פעם, כשאנחנו כבר בעיצומו של טיול, אנחו מבינים שלא לקחנו משהו בחשבון, צץ איזשהו בלת"מ, משהו התבטל או משהו חדש נולד. אפשרו גם את זה! זוכרים את השיחה שעשיתם לפני היציאה לדרך? זה המקום לחזור לשולחן הדיונים ולדסקס יחד את ההמשך.

 

8. אמא, מה עושים מחר?

במידה ואתם נוסעים לחופשה אקטיבית, כדאי לשתף את הילדים כל ערב תוכניות למחר. עד כמה שאתם יודעים, כמובן. הזכירו לעצמכם שמה שאתם יודעים - הם לא, וזה מאוד חשוב עבורם. ככל שהם יהיו יותר בעניינים - כך תגדל תחושת הביטחון שלהם ואיתה גם רמת שיתוף הפעולה. מעבר לכך שאם משהו לא מוצא חן בעיניהם - זה הזמן לדבר על זה ולא למחרת, כשאתם כבר בדלת.

 

9. ועדת תרבות

כן, מפעם בנו רצון גדול שהילדים שלנו יכירו, יעשירו את עולמם וילמדו ליהנות מדברים שווים באמת: תרבות, היסטוריה, אומנות ואפילו נוף. אלא מה? בגיל צעיר הם עדיין לא שם. ילדים עסוקים בדברים מוחשיים יותר הקשורים לחיי היום-יום שלהם, ומעבר לכך כל מה שהם רואים נראה להם הגיוני וסביר, פשוט בגלל שעדיין אין להם למה להשוות. מגדל שראשו בשמיים? נחמד. גבעות מוריקות ומלבלבות בשלל צבעים ומעליהם קשת ענקית ומרהיבה? אההה. עיר שנבנתה לפני אלפי שנים, המציגה שרידים הסטורים מרתקים של תקופות קדומות? אוקיי. אנחנו יכולים להבין את גודל העניין, את ייחודו וחד-פעמיותו. הם לא כל כך. יחד עם זאת, מבטיחה לכם שאם אתם כאלה, מתלהבים ונרגשים ממה שאתם רואים וחווים - זה יחלחל גם אליהם. עוד קצת.

 

10. אל תוותרו על עצמכם!

מה שכמובן נכון גם לימים של שגרה. אם מעניין אתכם לראות גם מוזיאונים, מצאו משהו בקנה מידה קטן יותר ולכו עם הילדים. כמובן חשוב שהם ידעו על כך מראש ויתכוננו. גם אם נראה לכם שהילדים לא רוצים - לרצון שלכם יש חשיבות ומקום. אולי בכל זאת משהו מכל זה יעניין גם אותם? מעבר לכך חפשו ומצאו רגע של ביחד. כשהילדים כבר ישנים, כשהם, באורח פלא, עסוקים במשהו, ואפילו (תתפלאו), באופן מכוון כשאתם מבקשים מהם להעסיק את עצמם ותופסים חצי שעה של התרגעות משותפת. מאוד מחזק ומאוד חשוב!

 

11. ואולי לא חייבים?

בדקו שוב עם עצמכם: האם היעד שבחרתם נכון לכם? האם החופשה הזאת שאתם מתכננים באמת מתאימה לגילם של ילדיכם? או אולי בכל זאת עדיף לחכות כמה שנים, לנסוע בפורום המשפחתי לחופשה מקומית וצנועה יותר בארץ ולשמור את הנסיעה לחו"ל לחלק הזוגי שלכם? שווה בדיקה.

 

שתהיה לכולנו חופשה מהנה וממלאה, בכל מקום אותו נבחר,

שלכם,

אלי

 

הכותבת היא יועצת משפחתית, מנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים ומנהלת פורום הורים ראשל"צ. לאתר של אלי זוהר ניב לחצו כאן 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חופשה בחו"ל עם הילדים. לא חובה
צילום: shutterstock
מומלצים