שתף קטע נבחר
 

רשות ני"ע: להפחית דמי ניהול על קרנות נאמנות

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר: "הגיע הזמן שהציבור ישלם פחות לא רק על הקוטג' והסלולר, אלא שישלם פחות גם עבור קרנות הנאמנות שהוא רוכש בשוק ההון". הבנקים בתגובה: הציבור לא ירוויח רק הברוקרים

רשות ניירות ערך יוזמת בימים אלה מהלך שיוביל להפחתת גובה דמי הניהול שמשלמים ישראלים על קרנות הנאמנות שלהם. "הגיע הזמן שהציבור ישלם פחות לא רק על הקוטג' והסלולר, אלא שישלם פחות גם עבור קרנות הנאמנות שהוא רוכש בשוק ההון", אמר היום (ג') יו"ר הרשות, פרופ' שמואל האוזר.

 

 

קרנות הנאמנות הן קרנות המאגדות חסכונות של מספר רב של לקוחות לכדי מצבור כסף אחד המושקע במניות ואגרות חוב בבורסה ומניב תשואה קבועה לכל לקוח. הקרנות מופצות ללקוחות בעיקר על ידי הבנקים, שמקבלים עמלות ממנהלי הקרנות על הבאת הלקוחות.

 

החוק הנהוג כיום מגדיר תקרה של עמלות שאותן רשאי הבנק לגבות ממנהל קרן: 0.8% לקרן מניות, 0.25% לקרן "סולידית" שבה מושקע הכסף באגרות חוב ממשלתיות קצרות טווח, 0.125% לקרן כספית ו0.4% לשאר סוגי הקרנות.

 

החוק אף מאפשר לבנק לגבות עמלה נמוכה יותר אך מצב זה כמעט שאינו מתרחש בפועל. מבדיקה ממושכת שערכה רשות ניירות ערך עולה כי העמלות שמחויבים מנהלי הקרנות לשלם לבנקים עבור הפצתן אינן מאפשרות להם להציע עמלות נמוכות יותר ללקוחות, וכך, החוק הנהוג מקבע את גובה העמלה שמשלמים האזרחים למנהלי הקרנות על רמות אלו.

 

ברשות טוענים גם כי ניסיון העבר הוכיח כי הפחתת עמלות ההפצה לבנקים תביא להפחתת דמי הניהול שמשלמים הלקוחות. לדוגמא, ב-2008 הוטל איסור על גביית עמלת הפצה בקרנות מחקות מנייתיות. בעקבות האיסור, ירד שיעור דמי הניהול על קרנות אלו מ-2.8% בממוצע ל-0.8%.

 

אי לכך, החליטה הרשות לניירות ערך להפחית בכ-20% את גובה עמלות ההפצה: קרנות כספיות ישלמו 0.1% במקום 0.125%, קרנות סולידיות 0.2% במקום 0.25% ושאר הקרנות 0.35% (במקום 0.8% לקרנות מנייתיות ו-0.4% לשאר הקרנות).

 

ברשות סבורים כי אין הצדקה למצב הנהוג כיום שבו העמלה עבור קרן מנייתית כפולה בשיעורה מהעמלה עבור קרנות אחרות. שכן במצב זה טמון פוטנציאל לניגוד עניינים, כאשר לבנקים יש תמריץ לקדם השקעה בקרן מסוימת ללא קשר למידת התאמתה ללקוח.

 

כדי למנוע מצב שבו ההפחתה תתגלגל לכיסי מנהלי הקרנות, יצאה הוראה המחייבת מנהלי קרנות להפחית את דמי הניהול בכל קרן שבניהולם כתוצאה מהפחתת התשלומים בגין עמלת ההפצה עבור אותה קרן, וזאת לתקופה של חצי שנה. ברשות סבורים, כי בתום תקופה זו התחרות בענף צפויה להביא להתבססות דמי הניהול בנקודת שיווי משקל חדשה המגלמת את השינויים שחלו בגובה העמלות. 

 

הבנקים בתגובה: הציבור לא ירוויח רק הברוקרים

"יוזמת רשות ניירות ערך היא בעיקרו של דבר מהלך של העברת כסף מהבנקים לברוקרים הפרטיים שמנהלים את קרנות הנאמנות, והכל במסווה של הוזלת מחירים לציבור הרחב. הציבור, לא רק שלא ירוויח ממנה דבר, אלא יש חשש משמעותי שאף ייפגע". כך הגיבו באיגוד הבנקים לפרסומים על הקטנת עמלות ההפצה של קרנות נאמנות שמקדמת הרשות.

 

באיגוד הבנקים טוענים כי העמלות שמשלמים הברוקרים ובתי ההשקעות לבנקים בגין הפצה הן מהנמוכות בעולם וזאת בשעה שדמי הניהול ששגובות הקרנות מהציבור יקרים מהמקובל בעולם. "הרגולציה של רשות ניירות ערך, שתאפשר לקרנות הנאמנות ובעליהן לשלם לבנקים תעריפים זולים אפילו יותר מהמקובל היום, לא תגיע בסופו של דבר לכיסם של הלקוחות אלא תחלחל ישירות לכיסם של הברוקרים ובתי ההשקעות".

  

עוד טוענים באיגוד הבנקים כי התוצאה העיקרית של מהלך זה תהיה פגיעה במערכי ההפצה של הבנקים, ש"מפעילים אלפי יועצים אובייקטיביים מכוח החוק ומסייעים לציבור בהחלטות ההשקעה בין מגוון הקרנות שקיימות בשוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים