שתף קטע נבחר
 

מדריך: קנייה נכונה ב-eBay

נכון, מיליוני צרכנים כבר משתמשים באיביי ונהנים מהיתרונות שברכישה מקוונת, אך עבור מי שעדיין לא קפץ ראש לתוך האתר, הנה מדריך שסביר לכם כיצד לעשות את זה נכון וממה להיזהר

eBay הוא אחד האתרים הנפוצים ביותר לקניות בחו"ל, ומועדף ביותר על ידי ישראלים שרוצים לקנות ממבחר עצום של מוצרים, בזול ובקלות. האתר הוקם ב-1995 על ידי מתכנת איראני ממוצא צרפתי ששמו פייר אומידיאר, ונקרא בתחילה Auction Web, או בתרגום חופשי: "רשת המכירות הפומביות".

 

עוד ב-hwzone:

 

עד מהרה ראה הצרכן כי טוב, ו-eBay החל לצבור תאוצה. כיום, הוא האתר מונה יותר מרבע מיליארד משתמשים רשומים מסביב לעולם ומכיל מיליוני מוצרים באלפי קטגוריות שונות. אך כמו בכל דבר טוב, גם ב-eBay החלו להיווצר המון חסרונות. הרכישה באמצעות כרטיסי אשראי לא הייתה תמיד בטוחה, המוכרים לא תמיד סיפקו את המוצר ללקוחות, והלקוחות מצידם - לא תמיד שילמו על המוצרים שהם רכשו במכירות פומביות.

 

למרות ש-eBay למדה להתגבר על הפערים שנוצרו באמצעות עזרים טכנולוגיים המוטמעים כעת בקוד האתר, אנו עדיין עדים לפשיעה אינטרנטית זמינה למימוש באמצעות eBay. לכן, החלטנו להביא בפניכם מדריך שילמד אתכם איך לרכוש בצורה חכמה והכי חשוב, בטוחה.

 

וודאו שזה באמת המוצר שלכם

מכיוון שלכל מוצר יש מספר גרסאות שונות, צבעים שונים, מחירים שונים, סט אביזרים שונה, אחריות וכולי, הדבר עלול להיות מבלבל. וודאו שוב ושוב שזה באמת המוצר אותו אתם רוצים לרכוש. כמו כן, וודאו שזהו לא אביזר נלווה, שכן, מניסיון – גם אנחנו פעם קנינו אייפון ב-3 דולר מאיביי ולאחר שבועיים קיבלנו מדבקת מסך.

 

הפעלת החיפוש המתקדם תאפשר לכם למקד את החיפוש בכדי להגיע למבוקשכם. בעת החיפוש המתקדם, מומלץ לבחור קטגוריה שבה נמצא המוצר שלכם, לאחר הזנת מילות המפתח בשורת החיפוש. כמו כן, מומלץ להשתמש באופציות חיפוש נוספות כגון הצגת מכרזים פומביים, מכירות רגילות, מוצרים משומשים או חדשים וכולי. 

 

הדבר הכי חשוב הוא לסנן מוכרים שלא שולחים את המוצרים שלהם לארץ, אתם לא רוצים להיכנס למריבות עם המוכר אחרי שהוא כבר קיבל את ההצעה שלכם, אתם ממש לא רוצים לעשות את זה.

 

להמר? או ללכת על בטוח?

כמו שציינו, eBay הוקם למעשה כאתר מכירות פומביות, אך כיום אין חובה להשתתף במכירה פומבית בכדי לרכוש מוצר (למרות שזה יכול לחסוך לכם די הרבה כסף), ופשוט ניתן לקנות את המוצר במחיר שנקבע על-ידי המוכר מראש.

 

ישנם ב-eBay מוצרים שניתנים אך ורק לקנייה מיידית, אך ורק לקנייה במכרז פומבי וכמו כן, גם מוצרים שנמכרים גם במכירה מיידית וגם במכירה פומבית. מכירה פומבית למעשה מאפשרת לצרכנים להציע מחירים בסדר עולה, וכך לקבוע בעצמם את מחיר המוצר, אך כאשר קונה אחר יציע הצעה גבוהה יותר, ההצעה הקודמת תבוטל.

 

מוצרים שניתנים לרכישה מיידית יקבלו את לחצן ה-"Buy It Now", בעוד מוצרים שנמצאים במכירה פומבית יציגו לפנינו תיבת טקסט המאפשרת להגיש הצעה, או באנגלית – Place Bid.

 

אזל המלאי?

כמו כל דבר בחיים, גם מלאי המוצרים שיש לכל מוכר להציע, בסופו של דבר נגמר. לכן, הקפידו לא להזמין מוצרים ממוכרים, לאחר שהמכרז כבר נגמר. כמו כן, eBay מציעים סינון בחיפוש מוצר, אשר מסנן את המוצרים אשר מכירתם נסתיימה. כך, גם תוכלו לראות את המחירים ששולמו על אותו המוצר כשעוד היה מוצע למכירה, ואף אחד לא יוכל לגזור עליכם קופון.

 

אל תהיו פראיירים ואל תהיו אגואיסטים

כעבור כמה שעות של חיפושים ומסעות שופינג ברשת המסחר הגדולה בעולם, ודאי תבחינו שלא הכל בונבוניירה. שעון הרולקס ב-5 דולר, האייפון 5 במכירה מוקדמת ב-300 דולר, או אפילו מכונת זמן שנראית דווקא לא רע – כולם ביחד הם למעשה ההונאות הקטנות, או הגדולות יותר שמשתוללות באופן בלתי-פוסק ב-eBay.

 

כמובן שאם תראו בעצמכם את ה-iPad 3 נמכר ב-25 דולר אתם פשוט לא תקנו אותו, מתוך הבנה ברורה שיש פה קאץ', שזה מזוייף, שזה לא הולך להגיע לידיים שלכם. היצר הישראלי שולט בנו, לא נולדנו פראיירים ולא נהיה פראיירים גם בשופינג ב-eBay.

 

אם אתם נתקלים במוצרים פיקטיביים, מחירים הזויים או סתם מוצרים שכלל הנתונים הניתנים מהמוכר עליהם מדליקים לכם נורה אדומה, דאגו להעביר דיווח ל-eBay. לא, אין צורך בכתיבת מייל מסובך או לשלוח פקסים (פה זה לא ביטוח לאומי), פשוט לוחצים על לחצן ה-"Report This", וההודעה תגיע למחלקת ההונאות של eBay, שבאחריותה לנקות את הפשע מהרחובות הוירטואלים של רשת המסחר.

 

כך, מנעתם הונאה פוטנציאלית שלכם, ושל עוד אלפי קונים אחרים. בדיוק כך, נוצר המרקם שיכול לעזור ל-eBay להיות נקי יותר מהונאות ורווחי יותר לצרכנים.

 

זה לא שוק פה

כשאתם מסתובבים בשוק הפשפשים ביפו, קל יותר לזהות את המוכרים האמינים. אלו בדרך-כלל יהיו אלה שהבסטה שלהם מסודרת יותר, שאיכות המוצרים טובה יותר, ושבין המוצרים לא מסתובבים עלי-קנאביס. ב-eBay קצת יותר קשה לזהות את המוכרים האמינים, מכיוון ואין שום מפגש פיזי איתם בדרך-כלל, המכירה תמיד מתבצעת באופן וירטואלי לגמרי.

 

eBay מציעה מערכת דירוג מוכרים מעולה, שתעזור לכם להחליט האם המוכר אמין מספיק או לא. המערכת מורכבת ממספר נתונים, שכולם יחדיו נותנים לצרכן תמונה מלאה אודות אופי המוכר, אמינותו, זמני אספקת המוצר וטיב המוצרים שהוא מוכר.

 

דירוג המוכר מוצג כתקציר בצידו הימני של דף המוצר אותו אתם מעוניינים לרכוש. כפי שניתן לראות, הפרטים המופיעים בפנינו הם כמות המכירות שהמוכר ביצע, ומתחת לכמות המכירות – שדה ה-Feedback, שלמעשה מדרג באחוזים את אמינות המוכר (כמה קונים היו מרוצים וכמה לא, באחוזים).

 

במידה והמוכר עושה עבודה טובה, נוכל לראות גם את תג ה-Top Rated Seller ש-eBay נותנת למוכרים הטובים ביותר, בעלי הוותק ובעלי הפידבקים החיובים הרבים ביותר.

 

לחיצה על כמות המכירות של המוכר תוביל אותנו אל עמוד ה-FeedBack Profile, בו נוכל לראות נתונים מפורטים יותר אודות ההיסטוריה של המוכר. נוכל לצפות בנתונים כגון כמויות הפידבקים השליליים, החיוביים, כמה הקונים מרוצים מזמני אספקת הפריטים הנמכרים, כמה הקונים מרוצים מהזמינות של המוכר וגם כמה הקונים מרוצים מאופן אריזת המוצר וביצוע החיוב בפועל.

 

מומלץ להקפיד לקנות אך ורק ממוכרים שאחוזי הפידבק החיוביים שלהם נעים בין 98%-100%. כמו כן, חשוב לשים לב לכמות המכירות שהמוכר כבר ביצע לפני, מוכר עם 24,543 מכירות ודירוג של 98% יכול להיות מוכר מצויין, אך מוכר עם דירוג של 99.9% ועם מספר מכירות בודדות – עלול להיות זה שיתקע אתכם, וישאיר אתכם בלי כסף, ובלי המוצר.

 

אל תפחדו לשאול ולתקשר

כפי שכבר אמרנו – אתם לא באמת יודעים ממי אתם קונים את המוצר אותו אתם עומדים לקנות. על מנת לקבל רושם טוב ומדוייק יותר אודות אמינות המוכר, מומלץ לנסות לתקשר איתו דרך המערכות של eBay או דרך אימייל. במידה והפרטים הללו אפילו לא מופיעים בעמוד המוכר – אנו ממליצים להדליק נורה אדומה.

 

תקשורת הראשונית עם המוכר עוזרת לכם להבין את זמינותו, את אמינותו והכי חשוב – האם הוא מכיר את המוצר שהוא מוכר והאם הוא נותן שירות טוב. זהו צעד שמומלץ מאוד לעשות עוד לפני הרכישה מהמוכר, רק כדי שבסוף לא תבינו שהרגע מימנתם עוד פושע וירטואלי.

 

PayPal – כמה זה נחוץ לי?

PayPal הוא שירות ארנק אלקטרוני, המאפשר לצרכנים הוירטואלים להחזיק את כל הפרטים החשובים להם, לרבות מספרי כרטיסי אשראי, קרוב אליהם. PayPal למעשה מהווה סוג של בנק, ששומר את הכסף שלכם, במעמד הקנייה, תידרשו לספק למוכר אך ורק את חשבון ה-PayPal שלכם, ולא את מספר כרטיס האשראי.

 

רכישה באמצעות PayPal בטוחה יותר מאשר רכישה באמצעות כרטיס אשראי חשוף, העברה בנקאית או משלוח מזומן בדואר. עצם העובדה שהפרטים המזהים שלכם נשארים תחת קורת גג אחת יכולה לגרום לכם לישון בשקט בלילה, אל תחשבו פעמיים – ב-eBay קונים רק עם PayPal.

 

 (צילום: HWzone)
(צילום: HWzone)
 

 

למען האמת – אם אתם קונים רק פה ושם ב-eBay, PayPal הוא לא דבר הכרחי בשבילכם. זאת מכיוון ו-PayPal גיבשה אסטרטגייה בה היא נותנת לקונים שמחשיבים את עצמם כ-"אורחים", לבצע מעין Express Checkout.

 

מהות רעיון ה-Express Checkout הוא למעשה לתת לקונה הזדמנות לרכוש מוצרים, ללא הרשמה מוקדמת לשירות. כך, במעמד הקנייה – ניתן ללקוח מעין חשבון PayPal חד פעמי שמשרת אותו אך ורק לקנייה הנוכחית שהוא מבצע.

 

אם אתם משתמשים הרבה ב-eBay, אנו ממליצים לכם לפתוח חשבון PayPal קבוע שישרת אתכם, וימנע מכם את ההרשמה המפרכת כל פעם מחדש. אם אינכם משתמשים יותר מדי ב-eBay, אולי כדאי להישאר צמודים ל-Express Checkout.

 

 (צילום: HWzone) (צילום: HWzone)
(צילום: HWzone)

 

המשלוח שתקע אותי

עוד לפני הקנייה ב-eBay, בין אם בחרתם במכירה פומבית ובין אם בחרתם בקנייה מיידית, מומלץ לבדוק האם המוכר באמת שולח את המוצר לארץ, מהם אפשרויות המשלוח, זמני אספקת המוצר והכי חשוב – מה עלות המשלוח.

 

בתמונה הבאה תוכלו לראות גיטרה חשמלית חדשה לגמרי, במחיר רצפה של 59.99 דולר, כשהמכרז נגמר ממש עוד כמה דקות, ואף אחד עדיין לא הגיש הצעה. נראה כמו קנייה בטוחה, וקרוב לוודאי שגם לאחר שקראתם שהמכירה הזאת כוללת גם סט אביזרים מפנק, העכבר כבר מטייל מעצמו אל לחצן ה-Place Bid.

 

 (צילום: HWzone) (צילום: HWzone)
(צילום: HWzone)

 

אומרים שהפזיזות מהשטן. אבל התשלום על הפזיזות מגיע למשרדי הדואר של ארה"ב. במידה ולא שמתם לב, אפשרות המשלוח היחידה של המוצר אל כל העולם היא האפשרות היוקרתית ביותר המעניקה את המשלוח המהיר, המאובטח והאמין ביותר.מכיוון וגיטרה חשמלית היא מוצר גדול, עלות המשלוח של המוצר לכל רחבי העולם עומדת על סכום לא מבוטל של 200 דולרים אמריקנים.

 

כן כן, זוהי לא טעות. משלוח של חבילות גדולות יעלה בדרך-כלל הון תועפות, וזה עוד בלי לחשב את המכס, המיסים והמע"מ הכרוכים בכך. לכן – הסתכלו טוב טוב מהי עלות המשלוח, עוד לפני שאתם רוכשים את המוצר.

 

אל תיתפסו בקרס החכה

פישינג, או בעברית "דייג", היא אומנות עתיקה אשר מפילה קורבנות תמימים בפח, וגורמת להם לתת לאנשים זרים את מספר כרטיס האשראי שלהם ועוד פרטים מזהים, תוך התחזות לגורם רשמי.

 

eBay נוהגים לשלוח מייל לאחר ביצוע הרכישה, המהווה אסמכתא לכך שהתשלום הועבר למוכר, והקנייה התבצעה והחלה בתהליך האריזה והשילוח לכתובתכם. חוץ מזה, eBay לא אמורים לשלוח לכם עוד מיילים (אלא אם כן יש לכם תמונה ממש לוהטת בפרופיל), ואם כן, רק מיילים פרסומיים.

 

סייבר-פושעים משתמשים בזהות של eBay, מתחקים אחר קונים ושולחים להם מיילים בהם הם מזדהים כגורם רשמי מטעם eBay. השלב הבא – אותם הפושעים מספרים לקונים התמימים שמספר כרטיס האשראי שלהם לא עבר בעת ביצוע הקנייה, ולכן הם מבקשים את מספר הכרטיס ושאר פרטים מזהים שוב.

 

נתתם להם? אכלתם אותה. חוק כרטיסי האשראי לא מכסה גניבת מספר כרטיס באמצעות דוא"ל, פשוט בגלל שזוהי מסגרת שלא מאובטחת באמצעות SSL. לכן, מומלץ לזכור שאם באמת משהו הלך לא כשורה עם התשלום שלכם, eBay לעולם לא יבקשו מכם את הפרטים המזהים שלכם במייל, אלא יפנו אתכם לעמוד HTML באתר מאובטח העומד בדרישות האבטחה המחמירות ביותר.

 

בשורה התחתונה

eBay הפך כבר מזמן לשם דבר. הצרכנות הוירטואלית מעולם לא הייתה פשוטה יותר, זמינה יותר, יעילה וזולה יותר. eBay יכול להיות כלי עצום לכל אחד, גם למוכרים וגם לקונים כאחד, אך בכדי להיעזר בו לטובתכם ובעיקר בכדי לא ליפול בידיי עבריינים וירטואלים, יש לדעת כיצד לעשות זאת נכון.

 

לסיכום ניתן לומר כי אין שום סיבה לחשוש מקניות מ-eBay. כל עוד תעקבו אחר ההוראות ותפעילו מידה נכונה של שיקול דעת בעת הקנייה, ותוך כדי תזכרו ש-"אין דבר כזה מתנות בחינם", אתם תצליחו להסתדר מעולה בקניון הענק שנקרא eBay.

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יכול להיות מסוכן, אבל מאוד משתלם
צילום: איי פי
מומלצים